Lázně Kalithea – opravdový odpočinek na ostrově Rhodos

DestinaceŘeckoRhodos

Oblíbená a nádherná zátoka Kalithea s průzračným mořem a poklidnou atmosférou se nachází na východním pobřeží ostrova Rhodos asi 9 kilometrů od hlavního města. K nejoblíbenějším turistickým cílům této oblasti patří termální lázně Kalithea, jejichž léčivé účinky poznal již samotný Hippokrates a využil jich i římský císař Augustus. Velkou oblibu si lázně získaly také na počátku 20. století.

V roce 1929 byly přestavěny do orientálního stylu podle návrhu italského architekta jménem Pietro Lombardi. Lázně tak znovu lákaly mnoho návštěvníků z celého světa a fungovaly až do roku 1967. Sirnaté prameny, dříve zvané červené, měly blahodárné účinky na kožní onemocnění, revmatismus, artritidu a mnoho dalších chorob. Prameny dosahovaly teploty okolo 19°C a vyvěraly přímo do moře.

Dnes už lázně bohužel neplní svůj původní účel. Dočkaly se však další rekonstrukce v 90. letech, protože během 2. světové války byly vybombardovány. V roce 2007 se tak znovu otevřely vítaným návštěvníkům. Jsou jedinečným a krásným místem klidu a odpočinku na ostrově Rhodos, ale také dokonalým prostorem pro konání oslav, svateb a dalších společenských, uměleckých či kulturních akcí. Unikátní architektura, oblázkové kamenné mozaiky ve tvaru ryb, korýšů, lastur a dalších přírodních motivů, vitráže, kopule, terasy, výhledy na skalnaté zátoky, zářivě modré moře a celková atmosféra vytváří opravdu nezapomenutelný dojem. Od hlavního vchodu se lze kamennými cestičkami dostat na kruhové náměstí s kašnou a polokruhovým atriem. Za centrum komplexu by se dala označit rotunda s nádherně vyzdobenou klenbou, která bývá využívaná k výstavám uměleckých děl, přednáškám, jako obřadní síň a podobně. Ve středu rotundy se nachází romantická socha Amora, není tedy divu, že místo láká zamilované. Součástí lázeňského areálu je také okouzlující zahrada, pěkná restaurace a příjemný bar. 

Když opustíte lázeňské budovy a vydáte se ven, objeví se před vámi mohutná skála, do níž jsou vytesány schody. Pokud se rozhodnete vystoupat na vrchol, otevře se před vámi dechberoucí panoramatický výhled na otevřené moře a pobřeží ostrova Rhodos. Kouzlo lázní Kalithea spočívá totiž také v jejich umístění. V zátoce najdete i pěknou stejnojmennou pláž s křišťálově čistým mořem a palmami. Na pláži jsou návštěvníkům za poplatek k dispozici šatny, slunečníky, sprchy, lehátka, toalety a další vybavení. V blízkosti pláže je také příjemná kavárna s výhledem na moře.

Pláž Kalithea přitahuje hlavně milovníky šnorchlování a potápění, protože voda je zde opravdu čistá a bohatá na ryby i další mořské živočichy. Pod hladinou se zde dokonce nacházejí malé jeskyně, které jsou pro vodní nadšence velkým lákadlem. Právě moře v oblasti  Kalithea je jedním z mála míst na ostrově Rhodos, kde je povoleno se potápět s kyslíkovými přístroji. Není tedy divu, že sem často zajíždí výletní lodě a pořádají se tu potápěčské kurzy.

S CK Blue Style se můžete ubytovat přímo v letovisku Kalithea. Lázeňské městečko ležící stranou velkých turistických center, ale zároveň v jejich dosahu, nabízí kvalitní ubytování v hotelech s krásným výhledem na moře. Najdete zde skalnaté zálivy a menší zátoky s písčitými plážemi a pozvolným vstupem do vody. Nechybí zde ani řada obchodů se suvenýry, taverny, restaurace, kavárny a bary. Kalithea je považována za jedno z nejromantičtějších a nejhezčích měst ostrova Rhodos

Nenechte si ani vy ujít návštěvu tohoto jedinečného místa na ostrově Rhodos. Vyrazte sem s CK Blue Style, navštivte lázně, vychutnejte si kávu nebo osvěžující koktejl v kavárně zbudované přímo ve skále a užijte si nezapomenutelnou odpočinkovou a romantickou dovolenou.

Experti na cestách: 25. díl

Experti na cestách: 25. díl

Experti na cestách: 26. díl

Experti na cestách: 26. díl

Mohlo by vás zajímat

Seychely

Seychely: Ostrovy jako stvořené pro vaši skvělou dovolenou!

Kdo už Seychely navštívil, ví, že se jedná o opravdový ráj na Zemi. Dokonalý klid, nádherné pláže, zářivě modré moře i úchvatná příroda –⁠ to vše sem láká cestovatele z celého světa. A přesto se nemusíte bát, že by tu byly davy. Zláká dovolená na Seychelách i vás?  Share Tweet Email

Číst více

Mešita šejka Zayeda

Mešita šejka Zayeda – památka v Abu Dhabi, která je plná „nej“

Velká mešita šejka Zayeda je zářivý drahokam Abu Dhabi, hlavního města Spojených arabských emirátů, a bezesporu jedna z nejkrásnějších i nejznámějších staveb moderního světa.  Share Tweet Email

Číst více

pozůstatky antického města Side

Fotoreportáž: Večerní procházka starobylým centrem města Side

Přibližně v půli cesty mezi tureckými městy Antalya a Alanya leží město Side. Nejkrásnější je jeho starobylé centrum, rozprostírající se na malém poloostrově. Budete-li trávit dovolenou na Turecké riviéře, rozhodně si nenechte ujít jeho návštěvu. Ideální je vypravit se do Side večer, kdy to tam nejvíce žije. Uvidíte antické památky, nakoupíte suvenýry a občerstvíte se […]

Číst více