Přírodní krásy Ománu: 5 nejkrásnějších pouštních údolí zvaných „vádí“

OmánDestinace

Přírodní krásy Ománu lákají stále více milovníků romantiky a dobrodružství. Jedním z takových lákadel jsou malebná pouštní údolí, kterým se říká vádí. Ta nabízejí návštěvníkům nezapomenutelné výhledy na někdy až mimozemsky působící skalnaté scenérie. Abyste měli alespoň malou představu o tom, jaké neskutečné podívané Omán skrývá, přinášíme vám seznam pěti nejkrásnějších vádí, která můžete v této kouzelné zemi navštívit.

Vádí Shab

Nachází se na východě Ománu, nedaleko hlavního města Maskat. Vádí Shab představuje jedno z nejvýraznějších a možná i nejpopulárnějších vádí, které si v tomto článku představíme. Ohromující skály se zde odrážejí v tyrkysových jezírkách a dohromady tvoří kouzelnou, nádherně kontrastní krajinu.  

Pokud se rozhodnete vádí projít, čeká vás cesta úzkými kaňony, během které budete překonávat vodopády a brodit se různě hlubokou vodou. Navštívit můžete i tajemnou jeskyni. Ta se nachází na konci kaňonu a na první pohled ji neuvidíte, protože je schovaná za vodopádem. Jestli si tady nebudete připadat jako v Modré laguně, tak už nikde!  

Některé části vádí nejsou vhodné pro klaustrofobiky. I ti, kteří s uzavřenými prostory nemají problém, budou místy potřebovat trochu odvahy a fyzické zdatnosti. Ať už jste však náturou spíše plážový povaleč, či dobrodruh, který miluje adrenalin kolující v žilách, toto místo vám určitě na první pohled učaruje a hned na ten druhý si ho doslova zamilujete. Vzpomínat na něj každopádně budete ještě dlouho po návratu zpátky domů. Návštěva tohoto překrásného vádí je součástí programu našeho Poznávácího okruhu Ománem.

Vádí Bani Khalid

Někdo jej označuje za nejkrásnější ománské vádí a my nemůžeme jinak než souhlasit. Jedná se o široké údolí obklopené palmami a nádhernými jezery. Na břehu jednoho z nich se nachází menší restaurace, kde si můžete vychutnat vybrané ománské speciality. Uprostřed dalšího z jezírek je malý ostrůvek, ke kterému vede lávka. Garantujeme vám, že fotka odtud se stane zářivou hvězdou vašeho instagramového profilu!  

Koupat se můžete skoro všude, ale nejlepší místo na vás čeká v soutěsce, kde si můžete i plnohodnotně zaplavat. A ty výhledy k tomu…To prostě musíte zažít! Kdo by chtěl vidět celé vádí Bani Khalid, stačí když si povyleze trochu nahoru na skály a údolí má rázem jako na dlani! I zde můžete podniknout menší túru, a to buď soutěskou k tzv. Netopýří jeskyni anebo na vrchol Jebel al Flahwil. Vádí Bani Khalid je opravdu krásným místem, které vám stoprocentně vykouzlí nejeden úsměv na tváři. 

Vádí Darbat

Oáza zeleně v ománské poušti. Nachází se v jeho jihovýchodní části ve stínu hor regionu Dhofar. Je to vegetací překypující kousek země, jenž vás chytne za srdce a jen tak nepustí. Horské scenérie a množství vodopádů tvoří neskutečné přírodní představení, které jinde jen tak neuvidíte.  

Stejně jako ve vádí Bani Khalid i zde jsou k vidění palmové háje a další bujná zeleň vzkvétající díky monzunovým dešťům. Je to zkrátka dokonalý kontrast oproti klasickému pouštnímu prostředí Ománu. Flóra však není to jediné, co je tu rozmanité, i fauna zde má své četné zástupce, a to nejen z říše ptáků a plazů. Potkáte tady také stáda přátelských velbloudů, a právě tehdy si dost možná budete připadat jako ve světě pohádek Tisíce a jedné noci. Terén je tu navíc ideální pro romantické procházky a ty výhledy? Na ty opravdu nezapomenete.  

Vádí Ghul

Arabský grand kaňon. Tak by se dalo nazvat toto ohromující ománské údolí. Najdete jej v hlubokých horách asi 3 hodiny jízdy od Maskatu. Dramatické skalní scenérie a dechberoucí výhledy jsou definicí tohoto majestátního vádí.

Skalní stěny zde dosahují i 1000 metrů a odvážlivci, kteří si troufnou na zdejší úzké skalní stezky, mohou obdivovat neskutečnou hru barev, kterou skály po dobu své existence vytvořily. Toto vádí poskytuje možnost úniku od reality klasické dovolené v hotelovém resortu. Je to údolí určené pro ty, kteří hledají dobrodružství a touží zažít kouzlo propojení s přírodou v její surové kráse. 

Vádí Al Arbeieen

Skrytý poklad. Palmy, útesy, tyrkysová voda a pocit neobjeveného ráje. To je vádí Al Arbeieen, které byste na mapě našli pod Maskatem u pobřeží Ománského zálivu. Kdo toto údolíčko navštíví, bude očarován kombinací zelených oáz, dramatických skalních útvarů a křišťálově čistých řek, říček a jezírek. Někteří jeho návštěvníci říkají, že na plavání snad není v celém Ománu lepší místo.  

Nezapomeňte si však kromě plavek vzít i dobré boty, protože rovněž zdejší malebná krajina si doslova říká o nějaký ten výšlap. Romantické duše mohou využít možnosti přenocovat v nedalekém kempu přímo na pláži. Kdo by nechtěl počítat hvězdy nad mořem za zvuku cvrčků, šumění vln a vůně kadidla? Protože přesně takto kouzelný je Omán!  

Tak co, potkáme se s vámi v některém z ománských vádí? 😊


Víno ze Sardinie: Zázrak zrozený ze slunce, moře a panenské půdy

Alghero: Poznejte „Malou Barcelonu“ na kouzelné Sardinii

Alghero

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Santorini

Dovolená na Santorini: Romantika, zábava a luxus

Někde jsem kdysi dávno slyšela, že Santorini buď milujete, nebo nenávidíte. Já jsem rozhodně v týmu “Miluji Santorini”. Hned, když jsem přistála na letišti, dýchla na mě naprosto pohodová atmosféra a v ten okamžik jsem to věděla… Tohle je ráj, tady to miluji! Je i pro vás dovolená na Santorini tou pravou volbou? Share Tweet […]

Číst více

Maledivy

Na Maledivách jsem si ulovila večeři, vzpomíná Lenka Pátek

Miluji Maledivy, je to jedna z mých nejoblíbenějších exotických destinací. Rozhodně tam není nuda, jak by si někdo mohl myslet. Na Maledivách mě baví šnorchlování, rybolov, paddleboard i katamarán. Navíc je to jedna z mála zemí, kam jsem schopná se sbalit pouze do příručního zavazadla. Během dovolené si vystačím s několika základními věcmi včetně šnorchlovací […]

Číst více

Experti na cestách: 52. díl

Experti na cestách: 52. díl

Spojené arabské emiráty jsou jako stvořené pro dovolenou v těchto měsících. Tento díl Blue Style Expertů na cestách se zaměřil na Ras al Khaimu. Emirát, který nabízí barvitou přírodu nebo nejdelší zipline na světě, přiblížila obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek. Jaké je v destinaci počasí, řekla meteoroložka Dagmar Hosová a dalšími hosty byli […]

Číst více