Fotoreportáž: Přístavní vesnička Fiskardo na ostrově Kefalonie

DestinaceŘeckoKefalonie

Směsicí romantiky, luxusu a historie je přístavní vesnička Fiskardo, která se nachází v severní části řeckého ostrova Kefalonie. Turisty přivítá řada taveren, kaváren i obchůdků nejen se suvenýry. Patrně největším lákadlem je posezení v některém z útulných podniků na promenádě. Panuje v nich pohoda, další výhodou je pěkný výhled. Až vás nečinnost omrzí, můžete se vydat na příjemnou procházku spojenou s nákupy a obdivováním místní architektury, oleandrů a bougenvilií.

Do malebné vesničky Fiskardo na Kefalonii jsem se vydal, abych v ní pořídil tuto fotoreportáž. Zavítal jsem nejen do přístavu, ale také na místa, kam mnohé výletníky nenapadne zamířit.

Zdejší stavby nezničilo ani zemětřesení

V přístavu kotví více i méně luxusní jachty řecké smetánky, kromě toho sem několikrát za den připlouvají výletní lodě přivážející desítky turistů. Ti se zde obvykle zdrží maximálně dvě hodiny. Občerství se v kavárně nebo taverně, koupí si pár suvenýrů a pak se vrátí zpátky na loď…

Fiskardo na řeckém ostrově Kefalonie

Vesnička Fiskardo je výjimečná například tím, že jako jedna z mála ustála ničivé zemětřesení, které ostrov Kefalonie postihlo v roce 1953. Většina budov je původních, což se naopak nedá říct o hlavním městě Argostoli, rozprostírajícím se v zálivu Lassi na jihozápadě.

obchod se suvenýry

Pro spoustu řeckých podniků je příznačný modro-bílý styl. Narazíte na něj také ve vesničce Fiskardo, například v restaurantu Vasso’s.

restaurant Vasso's ve vesničce Fiskardo

Nápaditou a nepřehlédnutelnou výzdobou nad vstupními dveřmi se pyšní stylový obchod La Vie en Rose. Na dámy uvnitř „číhají“ neodolatelné módní doplňky včetně brýlí, šperků a kabelek.

stylový obchod La Vie en Rose

Přístavní promenáda není příliš široká, ale zato je poměrně dlouhá (cca 850 metrů). Na snímku vidíte koktejlový bar Greco.

přístavní promenáda a koktejlový bar Greco

Fiskardo ukrývá i několik památek

Co se týče suvenýrů, kromě pohlednic, magnetek, keramiky, triček, přírodní kosmetiky, olivového oleje či koření seženete i hodně specifické výrobky. Jako třeba tyto pestrobarevné řecké pantofle zvané tsarouchi.

tradiční řecké pantofle tsarouchi

Když budete mít Jónské moře po levé straně a půjdete stále za nosem, neminete římský hřbitov, pozůstatky prastarých staveb a především malou písčitou pláž Zavalata. To vše se nalézá hned vedle sebe, cca 150 metrů za těmito domy.

Fiskardo

Když odbočíte z promenády a vyjdete schody, stanete před tímto fotogenickým kostelem ze 17. století, respektive před zvonicí a vchodem do areálu.

kostel ve Fiskardo

Hned u kostela leží městský hřbitov. Přestože se jedná o neveselé místo, působí velmi pozitivně.

městský hřbitov ve Fiskardo

Milovníky památek nejspíš zaujme informace, že se na kopci vedle vesničky Fiskardo tyčí benátský maják a kousek od něj raně byzantská bazilika.

benátský maják a byzantská pevnost u vesničky Fiskardo

Foto – Richard Sacher

Rady a tipy

„Pokud budete trávit letní dovolenou na řeckém ostrově Kefalonie a budete mít pronajaté auto či jiný dopravní prostředek, určitě Fiskardo navštivte. Procházka vesnicí vám zabere zhruba hodinu. Máte-li v plánu rovněž nákupy a posezení v kavárně nebo taverně, připočítejte další dvě až tři hodiny. A pozor – Fiskardo můžete navštívit taktéž během dovolené na řeckém ostrově Lefkada. Stačí se domluvit s delegátem CK Blue Style a následně vyrazit na celodenní lodní výlet, během kterého poznáte nádherné a složitě dostupné pláže Lefkady, například Egremni a Porto Katsiki, dále ostrov Ithaka. V neposlední řadě zavítáte právě do vesničky Fiskardo, kde budete mít dostatek volného času.“

cestovatel Richie z CK Blue Style v přístavní vesničce Fiskardo na řeckém ostrově Kefalonie

dovolená na Mallorce

Dovolená na Mallorce: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Fotoreportáž: Pláž Milos na řeckém ostrově Lefkada

Milos Beach neboli Mylos Beach je nádherná pláž na ostrově Lefkada

Mohlo by vás zajímat

Šopský salát

Šopský salát: Bulharské národní jídlo, které je jedinečné díky sýru Sirene

Kdo by neznal šopský salát alias šopák? Zdaleka ne každý však ví, že se jedná o bulharské národní jídlo. Krátce po svém vzniku se proslavilo natolik, že se rozšířilo do dalších evropských zemí. V Česku ho sice seženeme v průměru v každé třetí restauraci nebo jídelně, ale bulharský originál je mnohem chutnější. Důvod je zcela […]

Číst více

Nejkrásnější pláže Sardinie

Dovolená v Itálii: Nejkrásnější pláže Sardinie

Italský ostrov Sardinie je právem nazývaný „perlou Středomoří“ a patří mezi vyhledávané dovolenkové ráje. Svým návštěvníkům nabízí vše od nádherné divoké přírody přes okouzlující pláže po zajímavé historické památky. Objevte ty nejkrásnější pláže Sardinie společně s námi! Share Tweet Email

Číst více

Salina Turda

Salina Turda: Nejkrásnější důl světa je pýchou Rumunska

Důl Salina Turda najdete v Rumunsku v župě Cluj, tedy na transylvánském venkově. Mimo to, že je hodně rozlehlý, má i zajímavou historii. Nikdy se v něm nepoužívaly výbušniny, veškerá sůl se dolovala ručně nebo strojově. Share Tweet Email

Číst více