Vaše dovolená ve Spojených arabských emirátech (SAE) se blíží a vy mimo jiné přemýšlíte nad tím, jaké speciality tam ochutnáte? V tom případě vám usnadníme situaci a krátce vám představíme tamější gastronomii. Vzhledem k tomu, že v této zemi žije a pracuje spousta přistěhovalců, zdomácněla tam celá řada pokrmů pocházejících nejen ze sousedních států. Jaké je tedy jídlo a pití v SAE, když si odmyslíme nadnárodní řetězce rychlého občerstvení typu McDonald’s a KFC?
Některé pokrmy a nápoje určitě budete znát z jiných arabských zemí nebo z Řecka, s ostatními se seznámíte až v Dubaji, Ras Al Khaimah, Abu Dhabi, Ajmanu, Fujairah, Sharjah či Umm Al Quwainu.
Mezi sladkostmi figuruje baklava
To, co vidíte na úvodním snímku, nejsou bramborové krokety ani smažené jahody, které jste už nejspíš ochutnali v čínské restauraci. Jedná se o luqaimat, což jsou smažené kuličky z kynutého těsta, namočené v medu nebo sirupu. Je prokázáno, že luqaimat konzumovali už Abbásovci, sunnitská dynastie muslimského impéria, vládnoucí arabskému chalífátu v letech 750 až 1258. Ve Spojených arabských emirátech ho v současnosti seženete na mnoha místech…
Když už je řeč o sladkostech, na bufetových stolech v hotelových restauracích většinou neschází baklava (listové těsto s ořechy a medem). Stejně jako například v Tunisku se v SAE hojně konzumují datle, častokrát plněné pistáciemi. Esh asaryu je tvarohovo-sýrový koláč se šlehačkou. Proslulý je khanfaroosh z mouky, vajec, cukru, droždí, kardamomu, šafránu a sirupu z růžové vody.
Populární je barbousa, sladký koláč z krupice, zalitý sirupem, dále kunafeh (neboli knafeh), což je arabská verze nám důvěrně známého cheesecaku. V posledních letech se čím dál častěji objevuje verze s přídavkem manga. Z Egypta sem dorazil om ali (umm ali), pudink z listového těsta nebo pečiva, pistácií a směsi mléka, smetany a cukru.
Láká vás moutabbal?
Co takhle dát si hlavní jídlo? Falafel určitě není třeba dlouze představovat. Smažené koule nebo placky z mleté cizrny a bobu obecného se zavděčí hlavně vegetariánům nebo jedincům, kteří si chtějí na chvíli „odpočinout“ od masa.
A stejně tak pokrm zvaný foul. Maso v něm nenajdete, je to kaše z hnědých fazolí a červené čočky, ochucená citrónem, olivovým olejem a cuminem.
Původně palestinské jídlo musakhan, které nejen v Dubaji seženete bez problémů, je vyrobeno z chlebové placky, kuřete, cibule, škumpy a ořechů.
Moutabbal je dip z uzeného lilku a sezamové pasty tahini. Podává se s teplým pita chlebem nebo s podlouhlými hranoly z čerstvé zeleniny. Do SAE dorazil z Libanonu.
Tikka, vycházející z indické kuchyně, nadchne milovníky masa. Většinou se jedná o pečené nebo grilované kousky marinového kuřecího masa na špejli. Pokrm na snímku se skládá ze tří druhů masa – skopového, kuřecího a hovězího. Podáván je s rýží, citrónem a grilovanou zeleninou.
Velbloudi končí na talíři
Během dovolené ve Spojených arabských emirátech často narazíte také na pokrmy z velbloudího masa. Ochutnat můžete i velbloudí mléko. To zvyšuje imunitu a pomáhá léčit onemocnění, jako je atopický ekzém, lupénka, astma či alergie. Maqluba neboli maqlooba je pokrm z masa, rýže a smažené zeleniny. Připravuje se v hrnci a servíruje se tak, že se hrnec otočí vzhůru nohama a jeho obsah se vyklopí na velký talíř.
Víte, co je khobz khameer? Tradiční emirátský chléb, obsahující droždí, mouku a sušené mléko. Posypán je sezamovými semínky. Někdy je plněný sladkou směsí ze smetany, datlové pasty a ořechů nebo slanou směsí z falafelu, sýra, labnehu, bazalky a černých oliv.
Shawarma je jehněčí nebo kuřecí maso se salátem v kapse z chlebové placky. Tabouleh je název salátu z petržele a rajčat, dochuceného olivovým olejem a citrónovou šťávou. Někdy se přidává i kuskus nebo bulgur. Kofte je mleté maso s kořením, napíchané na rožni a opékané nad žhavým uhlím.
Biryani (možná znáte pod názvem kabsa) tvoří rýže basmati a smažené marinované maso. Podává se s ořechy a smaženou cibulkou. Markouk obsahuje kousky kuřecího masa, vařeného s cuketou, mrkví a pšenicí. Přidávají se brambory s černým pepřem. Machboos – to je rýže, maso (nebo krevety), zelenina, směs koření, cibule, sušené limetky (loomy), rozinky a ořechy. Quzi neboli ghoozi se připravuje ze skopového masa, nechybí rýže, ořechy, cibule, rostlinný olej a koření. Omáčka obsahuje mouku, máslo, masový vývar, skořici, černý pepř a sůl.
Harees je pomalu vařené maso a pšenice s konzistencí kaše. Wara enab jsou vinné listy plněné kořeněnou rýží. Balaleet se často podává k snídani. Skládá se z vaječné omelety a nudlí, ochucených cukrem, kardamomem, růžovou vodou a šafránem. Al jabab je palačinka ochucená růžovou vodou, kardamomem a medem. A tak by se dalo pokračovat donekonečna…
Místo alkoholu zkuste jallab
A nápoje? Pití alkoholu na ulici, na volně přístupných plážích a dalších veřejných místech je přísně zakázáno a hrozí za něj i vězení. V hotelech – s výjimkou emirátu Sharjah – alkohol zpravidla seženete, ale v ulicích běžně ne, maximálně v licencovaných barech a restauracích.
Velice oblíbená je silná arabská káva, tradičně ochucená kardamomem a silně slazená. Milovníci luxusu si v Dubaji rádi dopřávají kapučíno posypané zlatem, nejlépe 24karátovým. Není až tak drahé, vyjde na necelých 600 Kč.
Často narazíte na čerstvé ovocné šťávy a džusy, které jsou výtečné a navíc plné vitamínů. Nezapomeňte ochutnat mléčný nápoj z jogurtu a vody – ayran. Místní si dokáží dokonale vychutnat čaj, samozřejmě kvalitní.
Populární je nápoj označovaný jako karak. Je vyroben ze sypaného černého čaje, drceného kardamomu, odpařeného mléka, šafránu a cukru. Působí protizánětlivě a má antioxidační účinky…
Typickým arabským nápojem je jallab z karobu, datlí, hroznové melasy a růžové vody, posypaný piniovými oříšky či rozinkami.
Recept na falafel
Chcete si některý ze zmíněných pokrmů připravit doma? Co třeba falafel? Budete potřebovat 250 g cizrny, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, plátek bílého chleba, špetku kajenského pepře, 1 lžičku mletého koriandru, 1 lžičku mletého kmínu, 2 lžíce jemně nasekané petrželky, sůl a olej na smažení.
Postup:
Cizrnu namočte přes noc.
Před vařením přilijte dostatečné množství vody a vařte nejméně hodinu do měkka.
Rozmačkejte cizrnu a přidejte do ní chleba, najemno nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek, petrželku, sůl a koření. Míchejte několik minut.
Směs nechte půl hodiny odstát a poté z ní navlhčenými dlaněmi udělejte kuličky.
Na pánvi zahřejte větší množství oleje a kuličky smažte zhruba 3 minuty, dokud nezískají zlatavou barvu.
Sceďte a podávejte horké – s plátky citrónu a dresinkem.
Přejeme vám dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Ochutnejte Bulharsko: Tipy na ty nejlepší podniky na pobřeží
Tipnete si, jak rychle si dokážete zamilovat Bulharsko? Ochutnejte místní speciality a uvidíte, že vám k tomu postačí jedno sousto. Všichni přece víme, že láska prochází žaludkem. Vydejte se během své dovolené poznat chutě Balkánu za brány hotelu. Tady je našich několik tipů na restaurace, která vás určitě nezklamou. Share Tweet Email

Michelangelův David je už navždy obestřen tajemstvím
Asi nejslavnější lidskou sochou světa je David od Michelangela Buonarrotiho, který byl díky svému výjimečnému talentu nazýván Il Divino – božský. Share Tweet Email

Dovolená v Itálii: Krása skrytá na špičce „italské boty“
Itálie je bez nejmenších pochyb jedním z tradičních evropských turistických rájů. Snad každý cestovatel zatoužil projít se po tisíce let starých ulicích věčného města Řím, projet se na gondole v Benátkách či pořídit povinnou fotografii sebe nebo svých blízkých, kterak se snaží narovnat slavnou šikmou věž v Pise. Dovolená v Itálii však nabízí mnohem více! […]