Pomorie: Bulharské letovisko, jež se zavděčí i náročným dovolenkářům

DestinaceBurgasBulharsko

Pouhých 10 kilometrů od letiště v Burgasu se rozprostírá město Pomorie, ve kterém můžete strávit pohodovou letní dovolenou. Tato lokalita má mnoho předností – jednou z nich je snadná a rychlá dostupnost. Let z České republiky trvá dvě hodiny, následný transfer do hotelu zhruba dvacet minut. Co všechno lze v tomto bulharském letovisku na pobřeží Černého moře zažít a kde je možné se ubytovat?

Spokojeni budou zejména náročnější klienti, kteří touží po hezkém prostředí a skvělých službách. V Pomorie stojí čtyřhvězdičkové i pětihvězdičkové hotely s nadstandardním konceptem ultra all inclusive, zahrnující neomezené množství jídla a pití, včetně alkoholických nápojů, od rána až do noci.

Pomorie

Zdejší hotely mají vynikající úroveň

Pokud jste v Bulharsku byli naposledy před mnoha lety, budete překvapeni, jak moc se úroveň služeb v oblasti turistického ruchu zlepšila. Hoteliéři se snaží vyrovnat jiným zemím, respektive vyhlášeným tureckým či egyptským rezortům. Tudíž i v letovisku Pomorie lze snadno najít hotel, který zcela předčí vaše letité představy o Bulharsku. Chcete moderní, prakticky zařízený pokoj, který vám personál každý den dokonale uklidí? Žádný problém!

pokoj v bulharském hotelu Wave Resort

Snídaně, obědy a večeře jsou podávány formou bufetu, nechybí ani odpolední snack, stejně jako v jiných destinacích. Během pobytu se můžete objednat i do à la carte restaurace a vybrat si speciality z jídelního lístku.

restaurace v hotelu Festa Via Pontica v Pomorie

Výborně se najíst – to je fajn. Ale tělo si žádá i pohyb! Těm, co si hlídají postavu, se zajisté zavděčí hotelové fitness centrum. Bulhaři mají ke sportu blízko, tudíž zdejší posilovny jsou zpravidla lépe vybavené než egyptské nebo tuniské…

fitness pomorie

Nabízí se vyžití pro děti i dospělé

Mnohé hotely v Pomorie mají atraktivní vnitřní bazén. A kromě toho i wellness centrum. Pokud se stane, že venku začne pršet, najdete skvělé útočiště uvnitř hotelu. A co takhle zajít si na masáž? V Pomorie navíc můžete vylepšit svůj zdravotní stav. Některá wellness centra nabízejí bahenní koupele, vhodné pro jedince s onemocněním pohybového a nervového ústrojí či s lupénkou, ekzémy nebo gynekologickými problémy.

vnitřní bazén v hotelu Wave Resort v Pomorie

Pánové, kteří rádi hrají fotbal, si mohou zakopat na udržovaném venkovním hřišti. Sehnat další hráče je snadné. Večer pak všichni mohou dát „bojovou poradu“ v hotelovém baru…

venkovní hřiště

Děti se vydovádějí ve venkovních bazénech, na dětském hřišti nebo skluzavkách. Atrakcí i místa je tu dost. Další variantou je samozřejmě pláž…

Atrakce

Pro nejmenší děti je určen miniklub, fungující ve vyhrazené hodiny. K dispozici jsou animátoři, jimž rodiče mohou svěřit své ratolesti, aby si trochu odpočinuli, zašli do wellness centra nebo si zasportovali.

miniklub v hotelu Festa Via Pontica v Pomorie

Pomorie je proslulé i díky vínu

Čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové hotely mají vlastní úsek pláže, kde klienti mohou obvykle využít lehátka a slunečníky zdarma. Vstup do moře je pozvolný, vhodný i pro neplavce a seniory. Hlavní pláže jsou v Pomorie tři – severní, jižní a tzv. Černá pláž s léčivým bahnem a pískem. Severní pláž je nejrušnější, lze tu provozovat vodní sporty. Když se vydáte dál na sever po šíji oddělující Černé moře od Pomorijského jezera, spatříte vzácné druhy ptáků.

písčitá pláž v letovisku Pomorie

Lehátka a slunečníky jsou rozmístěny rovněž kolem venkovních hotelových bazénů. V některých si lze dobře zaplavat, jiné jsou spíše relaxační.

venkovní bazén v hotelu Festa Via Pontica v Pomorie

Na svazích v okolí letoviska Pomorie se výborně daří vinné révě. Místní produkce vína se řadí mezi nejkvalitnější a nejuznávanější v celém Bulharsku. Neváhejte tedy zavítat do místních vinoték! Některé hotely mají dokonce svou vlastní…

vinotéka v hotelu Festa Via Pontica

Autobus vás odveze nejen do Burgasu

V centru Pomorie, situovaném na malém poloostrově, spatříte jen velmi málo historických budov. V roce 1906 totiž město zachvátil obrovský požár. Do té doby to tady vypadalo podobně jako v Nesebaru, respektive v jeho historické části. Ta je od Pomorie vzdálena 19 km.

Historie města Pomorie, které je mnohem klidnější než Slunečné pobřeží, sahá do 4. století před naším letopočtem. K posezení láká mnoho hospůdek a restaurací. Centrem města vede pěší zóna obklopená parkem. Najdete zde obchůdky, kavárny, diskotéky i nejrůznější atrakce pro děti, včetně lunaparku. V letní sezóně se v Pomorie konají desítky koncertů, divadelních představení a festivalů.

Pomorie má poměrně rozlehlé předměstí, jehož součástí je malé autobusové nádraží na křižovatce ulic Musala a Knjaz Boris I, kde zastavují dálkové i pobřežní linky. Autobusy z Burgasu na Slunečné pobřeží jezdí v obou směrech zhruba každých třicet minut. Některé zajíždějí i na poloostrov, konkrétně na křižovatku ulic Solna a Neo Anchialo.

Pomorie

K prohlídce svádí klášter a muzea

Nejzajímavější památkou přímo v Pomorie je klášter sv. Jiří. Stojí na předměstí, u rušné křižovatky. Uvnitř areálu uvidíte dvůr, hrobky, zahrádky a budovy s církevními malbami, včetně kostela.

klášter sv. Jiří v Pomorie

Vzhledem k tomu, že se v Pomorijském jezeře těží sůl, nechybí v Pomorie ani Muzeum soli. Navštívit můžete i historické muzeum v jižním cípu poloostrova. Pakliže vás zajímá hodně dávná minulost, kousek za městem se nalézá thrácký tumulus ze 3. století. Pokud máte děti, můžete tento krátký výlet spojit s koupáním v nedalekém aquaparku Sunset.

thrácký tumulus

Dolmades

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

Varna: Bulharské město, které ukrývá nejstarší zlatý poklad na světě

Mohlo by vás zajímat

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně: Netradiční dobroty z Řecka, Tuniska a Egypta!

Středomoří. Stovky ostrovů a ostrůvků omývaných průzračným mořem, nádherná příroda, krásné počasí po většinu roku a tisíce let stará historie kam jen oko pohlédne… to jsou pouze některé z důvodů, proč tento kouzelný region volí každoročně za svou dovolenkovou destinací statisíce lidí z celého světa. Nás dnes bude zajímat světově proslulá a milovaná středomořská kuchyně. […]

Číst více

banitsa

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit! Share Tweet Email

Číst více

hrad Kritinia

Za historií na Rhodos – hrad Kritinia

Ostrov Rhodos je plný kouzelných míst a tak se tu během dovolené se určitě nudit nebudete, ať už jste milovníci pláží, památek nebo řecké kuchyně. Jedním ze zmíněných pěkných míst je hrad Kritinia, jehož poměrně zachovalé trosky se nacházejí na kopci na severozápadním pobřeží ostrova Rhodos mezi vesnicemi Kritinia a Kamiros Skala. Z místa je […]

Číst více