Mešita šejka Zayeda – památka v Abu Dhabi, která je plná „nej“

DestinaceAbu DhabiSpojené arabské emiráty

Velká mešita šejka Zayeda je zářivý drahokam Abu Dhabi, hlavního města Spojených arabských emirátů, a bezesporu jedna z nejkrásnějších i nejznámějších staveb moderního světa. 

Základní kámen komplexu byl položen šejkem Zayedem bin Sultan Al Nahyanem, po němž má mešita své jméno a jenž je pohřben ve zdejším mauzoleu. Stavba započala v roce 1996 a trvala přes 10 let. Šejk Zayed se jejího otevření v roce 2007 bohužel nedožil. Jeho záměr byl však naplněn, budova v sobě spojuje islámskou tradici se starými i moderními architektonickými a uměleckými prvky. Navíc se na její stavbě různým způsobem podílely i další země.  

Mešita šejka Zayeda je často označována také jako Velká mešita. Není divu, jedná se o největší sakrální stavbu Spojených arabských emirátů. Vejde se sem až 40 000 lidí! Pokud ji navštívíte, což vám lze jedině doporučit, zanechá ve vás velkolepý dojem. Vše je zde obrovské a dotažené do detailu. Od podlahy až ke stropu máte stále na co se dívat. Spousta prostoru, světla, zářivě bílý mramor, výzdoba z perleti a polodrahokamů, umělecky ztvárněné kachličky nebo rozsáhlé koberce, to všechno vás zde okouzlí. 

Navíc zde najdete hned několik „nej“. Mezi první z nich patří největší koberec na světě, který je vyroben z novozélandské ovčí vlny a váží 35 tun. Také se zde nachází největší mramorová mozaika a jeden z největších lustrů vyzdobený miliony krystalů od Swarovského. 

Areál mešity zahrnuje kromě vlastního chrámu a čtveřice minaretů také zahradu, školu, knihovnu, nemocnici a lázně. Vstup je zdarma. Mešita je přístupná i nemuslimům, jako jediná v emirátu Abu Dhabi. Samozřejmě za předpokladu vhodného oblečení, to je však možno zapůjčit i na místě. Jistě ne poslední zajímavostí je, že u hrobu šejka Zayeda, který je považován za otce vlasti, se střídají po celý rok věřící, kteří mu předčítají ze svaté knihy Koránu, a to bez přestávky dvacet čtyři hodin denně.

Vydejte se s CK Blue Style do Spojených arabských emirátů a poznejte na vlastní kůži nejen arabskou kulturu, ale i pravou luxusní dovolenou, na kterou nezapomenete.

El Alamein

El Alamein – po stopách bitev 2. světové války

Experti na cestách: 28. díl

Experti na cestách

Mohlo by vás zajímat

Kokkari

Kokkari: Městečko na řeckém ostrově Samos žije odpoledne i v noci

Chystáte se v létě na řecký ostrov Samos? Pokud budete chtít poznat víc než jen okolí hotelu, můžete se vydat na výlet. Možností je vícero – přírodní oblasti ve vnitrozemí, vyhlášené pláže, město Pythagorion nebo třeba městečko Kokkari na severním pobřeží. Je plné restaurací, barů, kaváren, cukráren a obchodů. Navíc je to jedno z mála […]

Číst více

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na ostrov Samos, kde je nádherně hlavně od června do konce září, se moc ráda vracím. A pokaždé tam zažívám to pravé nefalšované Řecko! Tato letní destinace je sice oblíbená, ale přesto dosud není poznamenaná masovou turistikou. Vnímám to skoro na každém kroku – bez ohledu na to, jestli se zrovna nacházím v Kokkari, nebo […]

Číst více

Co lze zažít na exotickém Zanzibaru

Zažijte 4 tváře exotického Zanzibaru

Zanzibar, označovaný často jako ostrov koření, je vlastně souostrovím v Indickém oceánu. Nejznámější a největší ostrovy jsou Unguja a Pemba. Pokud přemýšlíte kam jet na dovolenou, určitě Zanzibar zvažte, protože souostroví nabízí vše od zajímavé historie, přes luxusní hotely nebo bungalovy po krásné pláže a moře. Skoro každý si tu přijde na své, stačí si […]

Číst více