Dovolená v Řecku: 3 důvody proč navštívit ostrov Kos

DestinaceŘeckoKos

Prosluněné Řecko je jistě jedním ze symbolů pro letní dovolenou a pro jeho ostrovy to platí minimálně dvojnásob. Však se také není čemu divit, díky jejich kráse a přívětivému podnebí si je za svůj domov lidé poprvé zvolili již před více než 9000 lety! Dnes bude v našem hledáčku malebný ostrov Kos.

 

Hledáte panenské krásy pomalu mizejícího starého světa v podobě horských vesniček a rybářských městeček na pobřeží? Láká vás dokonalá plážová pohoda a panenská příroda? Kos má toho všeho na rozdávání. Pokud si však stále nejste jisti, je-li pro vás ostrov Kos tím pravým řešením, čtěte dál.

 

Hlavní město Kos

Ostrov Kos se mezi řeckými ostrovy řadí svou velikostí až na 16. místo, to mu však v žádném případě neubírá nic na jeho kráse a šarmu. Ba naopak. I jeho hlavní a zároveň největší město na ostrově, které nese stejné jméno jako ostrov samotný, má jen necelých 20 000 obyvatel. Ponechává si tak příjemnou provinciální atmosféru.

V uličkách, kterými je protkané centrum tohoto malebného města, se však přesto můžete snadno ztratit. Prostě jen proto, že díky všem těm vinárnám, kavárnám a domkům s rozkvetlými květinami v oknech často zapomenete, kam jste vlastně chtěli původně zamířit. To ale vůbec nevadí, tím nejlepší způsobem, jak poznat cizí město, je se v něm zkrátka ztratit!

Město Kos se nachází v severovýchodní části ostrova a je vystavěno kolem stejnojmenné okrouhlé zátoky. Často se vám tedy stane, že na vás během vašich procházek vykoukne mezi domky nádherně sytá modř Egejského moře. Podél pobřeží vede samozřejmě promenáda, která je osázená tavernami, bary a dalšími podniky rozličných typů a zaměření.

Naši vědci prokázali, že sklenka vína či hrnek kávy s takovýmhle výhledem chutná minimálně o 100 % lépe.

Přímo v centru města, nedaleko od přístavu, se nachází archeologické naleziště zvané Agora. Pochází z 3. až 4. století př. n. l., původně sloužila jako tržiště a vstoupit do ní můžete jednou z historických bran přímo z pobřežní promenády. 

V průběhu 14. století byly zdejší budovy částečně rozebrány a získaný materiál použit na stavbu hradu rytířů Řádu svatého Jana zvaného Neratzia. V roce 1933 byl komplex dále narušen ničivým zemětřesením. To však na druhou stranu odkrylo další, ještě starší zástavbu.  

I přes tyto nepřízně osudu se však stále jedná o působivé místo s příjemnou, klidnou atmosférou, dýchající duchem prastarých časů.

Až si Agoru pořádně projdete, určitě doporučujeme navštívit i Římský Odeon, krásně zachovalý amfiteátr, případě vyrazit na již zmíněný hrad Neratzia, pocházející z dob, kdy Kos byl v podstatě pevností na hranici křesťanského světa. Však jen něco málo přes 23 km severně se nachází turecký Bodrum, v minulosti tedy území výbojné Osmanské říše.

Dnes mezi Řeky a Turky naštěstí panuje křehký mír, takže se během své dovolené na Kosu můžete do (opravdu krásného!) Bodrumu s klidem vypravit. Mezi oběma městy panuje oboustranný čilý provoz a výlet se dá samozřejmě absolvovat i v rámci fakultativního výletu. Zeptejte se na něj vašeho delegáta.

Chcete-li udělat menší výlet z města ven, jen zhruba 4 km jihozápadně od Kosu se nachází archeologické naleziště Asklépion. To byl starořecký chrám léčení zasvěcený stejnojmennému bohu zdraví a medicíny jako takové. Zajímavostí je, že právě zde se s největší pravděpodobností učil svému řemeslu i sám Hippokratés, který se na Kosu narodil a je považován za otce moderního lékařství. 

Platan, který roste na náměstí v centru města Kosu je pojmenován právě po něm a traduje se, právě zde legendární učenec sedával a vyučoval své žáky.

 

Horská vesnička Zia

Vesnička Zia se nachází na západním svahu pohoří Dikeos v nadmořské výšce 300 m. n. m. To se táhne jihovýchodní částí vnitrozemí ostrova, západně od hlavního města ostrova. Je krásná sama o sobě, ale navíc ještě obklopena zelenými kopci, olivovými háji a cypřišovými lesy.

Vesničkou nebo jejím okolím protéká hned několik horských pramenů. Jeden z nich dokonce pohání starý vodní mlýn. V divokém, věčně zeleném okolí vesničky pak najdete několik chrámů.

Přímo ve vesničce můžete navštívit četné taverny, obchůdky se suvenýry, kavárny a vůbec všechno, po čem může vaše cestovatelské srdce toužit. Jako památku na návštěvu ostrova si zde můžete koupit horské bylinky, koření, med či jiné upomínkové předměty.

Hlavním tahákem vesničky jsou však bezpochyby úchvatné západy slunce, které sem jezdí obdivovat turisté z celého ostrova. Podvečer se tedy jinak ospalá vesnička často začne poněkud plnit, ale nenechte se odradit! Výhled na to, jak slunce postupně barví okolní krajinu do bronzova, než definitivně zmizí za rudým obzorem, opravdu stojí za to! 

 

Ostrovy a ostrůvky v okolí

Věděli jste, že Řecko má dohromady přes 3000 ostrovů a ostrůvků? Tak už to víte! A ty, které má ve svém okolí ostrov Kos, určitě stojí za vaši pozornost. Turisty nejvíce vyhledávané jsou bezesporu Kalymnos, Nisyros a Pserimos, avšak každý ze zcela jiných důvodů.

Kalymnos dýchá atmosférou starého Řecka. Při pohledu na zátoku, kolem které se rozprostírá hlavní město ostrova jménem Pothia, budete mít pocit, že jste se přenesli v čase nejméně o 100 let zpátky. 

Barevné domečky, rybářské loďky, průzračně azurové moře… dovedete si představit více „řecký“ pohled?

Ostrov Nisyros láká na úplně jiný druh krásy. Jeho hlavní dominantou je totiž sopečný kráter jménem Stefanos. Do něj můžete sestoupit, což navíc není nijak náročné a zvládnou to hravě i děti či aktivnější senioři.

Všem, kteří se do kráteru odváží, pak bude odměnou doopravdy netradiční zážitek. Podloží hraje roztodivnými barvami od minerálů, které zde během let vyvřely na povrch a ve vzduchu je cítit pekelný závan síry. Není se čemu divit, že když Nisyros okupovali Osmané, do kráteru se údajně báli vstoupit a na ostrově se vůbec příliš nezdržovali. Prý ze strachu z démonů. 

Naším třetím doporučením je ostrůvek Plati. Nepotkáte zde sice ani barevné domečky (krom malého plážového baru je zcela neobydlený), ani démony obývané sopečné krátery, ale zase se zde můžete vykoupat v malebné zátoce s opravdu nádherně průzračnou vodou. Tady už se dá strávit odpoledne, co říkáte?

A to ani zdaleka není všechno! Různých ostrovů a ostrůvků v okolí Kosu naleznete opravdu nespočet! O jednom opravdu maličkém si můžete přečíst ZDE.

Tak co, není na čase zažít dovolenou na
Kosu na vlastní kůži? 

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: 5 „nej“, které musíte vidět na Kefalonii

Dovolená na Kapverdách: Ochutnejte víno z ostrova Fogo!

Dovolená na Kapverdách

Mohlo by vás zajímat

město Jičín

Jičín: Malebné české město, které proslavili Rumcajs, Manka a Cipísek

Nestává se často, aby město proslavila pohádková postavička tak, jako se to přihodilo městu Jičín. Už několik generací ho má spousta nejen našich, ale i zahraničních dětí spojené s loupežníkem Rumcajsem, jeho ženou Mankou a synem Cipískem. Share Tweet Email

Číst více

Černomorec

Černomorec: Klidné bulharské letovisko obklopuje několik pláží

Chcete v létě odletět na dovolenou k moři? A ideálně někam, kde vám to připomene „staré dobré časy“ a hlavně se tam dostanete rychle? Bulharské letovisko Černomorec (neboli Chernomorets) je kombinací klidu, pohody, nízkých cen a autentické atmosféry, kterou některá rušná střediska pozvolna ztrácejí. Jeho další výhodou je strategická poloha. Pouhých 9 km odsud se […]

Číst více

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Během červencové návštěvy Bodrumu jsem si uvědomila, že tato malebná oblast je v podstatě fúzí dvou destinací. Jak to myslím? Pobývala jsem na jihozápadě Turecka, ale přitom jsem všude kolem sebe vnímala tradiční řeckou atmosféru. Tento pocit umocňovaly rozvaliny kostelíků, kamenné domy a klasické větrné mlýny. Ještě začátkem třicátých let minulého století totiž většinu obyvatel […]

Číst více