Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Jídlo v SAE

Jídlo a pití v SAE: Luqaimat, foul, velbloudí maso, karak i silná káva

24. 9. 2021DestinaceChutě světaSpojené arabské emiráty

Vaše dovolená ve Spojených arabských emirátech (SAE) se blíží a vy mimo jiné přemýšlíte nad tím, jaké speciality tam ochutnáte? V tom případě vám usnadníme situaci a krátce vám představíme tamější gastronomii. Vzhledem k tomu, že v této zemi žije a pracuje spousta přistěhovalců, zdomácněla tam celá řada pokrmů pocházejících nejen ze sousedních států. Jaké je tedy jídlo a pití v SAE, když si odmyslíme nadnárodní řetězce rychlého občerstvení typu McDonald’s a KFC?

Číst více

egyptské jídlo molokhia

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

16. 9. 2021DestinaceChutě světaEgypt

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená.

Číst více

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

13. 7. 2021ŘeckoReceptyDestinaceChutě světa

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Číst více

banitsa

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

7. 6. 2021DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit!

Číst více

Dovolená

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Rady, tipy a informace

26. 4. 2021DestinaceRady na cestuSpojené arabské emiráty

Poletíte s CK Blue Style do Spojených arabských emirátů (SAE)? Ať už si vyberete emirát Dubaj, Ras al-Khaimah, Fujairah, Ajman, Sharjah nebo Abu Dhabi, patrně si položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si v Česku proměnit peníze? Čeho se vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co v SAE kupovat? Tato témata se týkají především jedinců, pro které bude letošní dovolená ve Spojených arabských emirátech premiérou.

Číst více

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

22. 4. 2021DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Číst více

dovolená v Tunisku

Dovolená v Tunisku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

21. 4. 2021DestinaceRady na cestuTunisko

Chystáte se s CK Blue Style do Tuniska – na pevninu nebo na ostrov Djerba? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otazníky v hlavě řeší především Češi, pro které bude letošní dovolená v Tunisku premiérou.

Číst více

Acquacotta

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

6. 4. 2021DestinaceReceptyChutě světaItálie

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více

paella

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

25. 3. 2021ReceptyDestinaceChutě světaŠpanělsko

Rýže, zelenina, koření, olivový olej, různé druhy masa či mořské plody jsou základem španělského národního pokrmu paella. Připomíná rizoto a pochází z okolí města Valencie, ležícího na východě této temperamentní země. Připravuje se na velké pánvi paellera, od níž se odvíjí i název jídla. A jak už to tak bývá, existuje vícero variant lišících se některými ingrediencemi.

Číst více

Dolmades

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

23. 2. 2021DestinaceŘeckoReceptyChutě světa

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Číst více