jídlo Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

OmánMaledivyZanzibarChutě světaEgyptKapverdy

OmánMaledivyZanzibarChutě světaEgyptKapverdy

Exotická dovolená: Co ochutnat a co si přivézt?

  •  3. října 2024

Cestování je dobrodružství pro všechny smysly! A když se vydáte do vybraných exotických destinací, které CK Blue Style nabízí v zimní sezóně, máte jedinečnou příležitost nejen objevit nová místa, ale také ochutnat místní speciality. A když se k tomu přidá skvělý suvenýr jako památka na cesty, tak je to teprve to pravé. Taková exotická dovolená bude zkrátka nezapomenutelná. 

Číst více

psarosoupa

ReceptyŘeckoChutě světa

ReceptyŘeckoChutě světa

Psarosoupa: Tradiční řecká polévka, v níž plave zelenina a ryby

  •  13. září 2024

Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, co mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete během dovolené na řeckých ostrovech objednat v mnohých restauracích, obsahuje.

Číst více

tulumba

ReceptyChutě světaTurecko

ReceptyChutě světaTurecko

Tulumba: Turecký dezert, který dobyl i Řecko a Bulharsko

  •  12. září 2024

Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.

Číst více

avgolemono

ŘeckoReceptyChutě světa

ŘeckoReceptyChutě světa

Avgolemono: Řecká sváteční polévka, jež obsahuje vejce a citron

  •  2. září 2024

České polévky jsou sice fajn, ale proč občas neochutnat nějakou „cizokrajnou“? Například v Řecku mají nádherné pláže, přírodu i památky, avšak v neposlední řadě tam výtečně vaří. Jestliže zamíříte na jihovýchod Evropy, například na ostrov Korfu, Samos či Zakynthos, rozhodně se nezdráhejte objednat si tam tradiční pokrm avgolemono. Jak napovídá název, mezi ingrediencemi rozhodně nesmí chybět vejce (avgo) a citron (lemono).

Číst více

Bistecca alla Fiorentina neboli Florentine Steak

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

  •  9. července 2024

Jste gurmáni a milujete kvalitní maso? Pokud budete trávit dovolenou v Itálii, neváhejte zajít do některé z vyhlášených restaurací a objednat si luxusní steak, pocházející z Toskánska. Jmenuje se Bistecca alla Fiorentina (nebo také Florentine Steak). Má tvar písmene T a možná ho znáte pod českým názvem florentinský biftek. Připravuje se z masa plemene chianina (Fiorentina di Chianina). Jsou to v podstatě dva steaky v jednom – s kostí uprostřed. Na jedné straně je steak z roštěnce a na druhé šťavnatý a jemný steak ze svíčkové.

Číst více

Rady a tipyDestinace

Rady a tipyDestinace

All inclusive: Dovolená bez výčitek? Ano, s trochou snahy!

  •  14. června 2024

Koncept all inclusive – sen každého dovolenkáře. Jídlo a pití v neomezeném množství, bazény a pláž na dosah ruky, zábava pro celou rodinu. Ale co ten pověstný „all inclusive efekt“ na váze? Že by se po návratu z dovolené musel šatník obměnit o šaty číslo větší? Nebojte se, s trochou snahy si užijete dovolenou bez výčitek a s úsměvem na tváři i na váze. A právě proto vám přinášíme pár tipů, jak na to.

Číst více

tažín neboli tajine

ReceptyChutě světaMaroko

ReceptyChutě světaMaroko

Tažín: Severoafrické jídlo, jež se připravuje ve stejnojmenné nádobě

  •  7. června 2024

Láká vás dovolená v Maroku? Ať už se vydáte do letoviska Agadir na pobřeží Atlantského oceánu, anebo naopak zvolíte poznávací zájezd Velký okruh Marokem, opakovaně se setkáte s pojmem tažín. O co jde? O severoafrický pokrm a zároveň o keramickou nádobu, v níž se toto jídlo připravuje. Seženete ji v každé tržnici, můžete si ji přivézt domů jako suvenýr.

Číst více

náměstí Karla V. s bronzovou sochou orla ve městě Alcúdia

MallorcaTipy na výletyŠpanělsko

MallorcaTipy na výletyŠpanělsko

Alcúdia: Mallorské historické městečko, jehož symbolem je orel

  •  6. června 2024

Pokud budete trávit dovolenou na největším španělském ostrově Mallorca, nenechte si ujít návštěvu historického městečka Alcúdia ležícího na severu. Lze v něm obdivovat starobylé památky, nakupovat kvalitní suvenýry či posedět v kavárně nebo restauraci. Od hlavního města Palma de Mallorca je Alcúdia vzdálená 59 km, od letoviska Can Picafort pouhých 12 km. Vypravit se sem můžete po vlastní ose nebo v rámci organizovaného výletu pořádaného cestovní kanceláří.

Číst více

italský salám Mortadella Bologna

Chutě světaItálie

Chutě světaItálie

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

  •  16. dubna 2024

Italská gastronomie patří k nejlepším na světě, o tom není pochyb. Většinu pokrmů (např. pizzu) zná každý z nás, dokonce i ti, kteří v Itálii dosud nebyli. Jsou však jídla nebo výrobky, které už kdekdo opakovaně ochutnal, ale jen přibližně každý druhý si pamatuje, jak se „to“ vlastně jmenuje. Tak schválně – co přesně se vám vybaví, když se řekne mortadella (česky mortadela)? Jedná se o měkký salám z vepřového masa, tuku a černého pepře, některé verze obsahují také pistácie, myrtu nebo olivy. Chráněným zeměpisným označením EU se pyšní Mortadella Bologna (boloňská mortadela), která je nejznámější.

Číst více

chorta neboli horta

ŘeckoReceptyChutě světa

ŘeckoReceptyChutě světa

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

  •  10. dubna 2024

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.

Číst více

1 2 3 7