Chutě světa - Recepty - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Sněžanka: Bulharský salát, který v létě dokonale osvěží

ReceptyBulharskoChutě světa

Sněžanka: Bulharský salát, který v létě dokonale osvěží

   •   15. října 2024

Bulhaři se vyžívají v salátech, u nás je patrně nejznámější šopský, jehož česká kopie ovšem není vždy tím „pravým ořechovým“. My si však dnes představíme méně zprofanovaný, ale zato značně chutný salát nazvaný Sněžanka (nebo také Snezhanka salad či Snow White salad). Češi mu často s oblibou přezdívají Sněhurka. A pozor – stejně se jmenuje 1 926 metrů vysoká hora v bulharském pohoří Rodopy. Je rájem lyžařů, běžkařů a snowboardistů ubytovaných v populárním středisku Pamporovo.

Číst více

Psarosoupa: Tradiční řecká polévka, v níž plave zelenina a ryby

ŘeckoReceptyChutě světa

Psarosoupa: Tradiční řecká polévka, v níž plave zelenina a ryby

   •   13. září 2024

Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, co mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete během dovolené na řeckých ostrovech objednat v mnohých restauracích, obsahuje.

Číst více

Tulumba: Turecký dezert, který dobyl i Řecko a Bulharsko

ReceptyChutě světaTurecko

Tulumba: Turecký dezert, který dobyl i Řecko a Bulharsko

   •   12. září 2024

Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.

Číst více

Avgolemono: Řecká sváteční polévka, jež obsahuje vejce a citron

ReceptyŘeckoChutě světa

Avgolemono: Řecká sváteční polévka, jež obsahuje vejce a citron

   •   2. září 2024

České polévky jsou sice fajn, ale proč občas neochutnat nějakou „cizokrajnou“? Například v Řecku mají nádherné pláže, přírodu i památky, avšak v neposlední řadě tam výtečně vaří. Jestliže zamíříte na jihovýchod Evropy, například na ostrov Korfu, Samos či Zakynthos, rozhodně se nezdráhejte objednat si tam tradiční pokrm avgolemono. Jak napovídá název, mezi ingrediencemi rozhodně nesmí chybět vejce (avgo) a citron (lemono).

Číst více

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

ReceptyChutě světaItálie

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

   •   9. července 2024

Jste gurmáni a milujete kvalitní maso? Pokud budete trávit dovolenou v Itálii, neváhejte zajít do některé z vyhlášených restaurací a objednat si luxusní steak, pocházející z Toskánska. Jmenuje se Bistecca alla Fiorentina (nebo také Florentine Steak). Má tvar písmene T a možná ho znáte pod českým názvem florentinský biftek. Připravuje se z masa plemene chianina (Fiorentina di Chianina). Jsou to v podstatě dva steaky v jednom – s kostí uprostřed. Na jedné straně je steak z roštěnce a na druhé šťavnatý a jemný steak ze svíčkové.

Číst více

Tažín: Severoafrické jídlo, jež se připravuje ve stejnojmenné nádobě

ReceptyChutě světaMaroko

Tažín: Severoafrické jídlo, jež se připravuje ve stejnojmenné nádobě

   •   7. června 2024

Láká vás dovolená v Maroku? Ať už se vydáte do letoviska Agadir na pobřeží Atlantského oceánu, anebo naopak zvolíte poznávací zájezd Velký okruh Marokem, opakovaně se setkáte s pojmem tažín. O co jde? O severoafrický pokrm a zároveň o keramickou nádobu, v níž se toto jídlo připravuje. Seženete ji v každé tržnici, můžete si ji přivézt domů jako suvenýr.

Číst více

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

ŘeckoReceptyChutě světa

Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

   •   10. dubna 2024

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.

Číst více

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

ReceptyDestinaceŘeckoChutě světa

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

   •   13. července 2021

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Číst více

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

DestinaceReceptyBulharskoChutě světa

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

   •   7. června 2021

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit!

Číst více

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

DestinaceReceptyChutě světaŠpanělsko

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

   •   22. dubna 2021

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Číst více