Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

Taramosalata: Řecká pomazánka z jiker připomíná ovocnou pěnu

13. 7. 2021DestinaceŘeckoChutě světaRecepty

Dovolená v Řecku je o klidu, pohodě a skvělém jídle. Ať už se vydáte na ostrov Kréta, Korfu, Kos, Samos, Zakynthos, Kefalonie či Rhodos, všude narazíte na pokrm zvaný taramosalata (neboli taramasalata). Obvykle má růžovou barvu, takže z dálky vypadá jako ovocná pěna. Nenechte se zmást! Ve skutečnosti je to pomazánka, která s ovocem nemá vůbec nic společného.

Číst více

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

Banitsa: Bulharský koláč, který obsahuje jogurt a balkánský sýr

7. 6. 2021DestinaceBulharskoChutě světaRecepty

Letní dovolená v Bulharsku je o koupání, přírodě, památkách, nízkých cenách potravin i suvenýrů a krátké době letu. Během pobytu v oblasti Varna nebo Burgas ochutnáte bulharské speciality, mezi které patří také banitsa (neboli banitza či banica). Pojďme si tento tradiční pokrm, který za pár korun seženete takřka na každém rohu, krátce představit!

Číst více

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

Churros: Podlouhlé koblihy osladí vaši dovolenou ve Španělsku

22. 4. 2021DestinaceChutě světaŠpanělskoRecepty

Během eurovíkendu nebo dovolené ve Španělsku, tedy i na ostrově Mallorca, určitě narazíte na churros (čuros). Jedná se o vyhlášenou místní specialitu, připravovanou z odpalovaného těsta. Konkrétně jde o smažené skořicové pečivo ve tvaru tyčinek hvězdicovitého nebo kulatého průřezu. Nechybí na stole ani během svátečních snídaní, například na Nový rok.

Číst více

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

6. 4. 2021DestinaceChutě světaItálieRecepty

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

Paella: Věhlasné španělské jídlo, které pochází z Valencie

25. 3. 2021DestinaceChutě světaŠpanělskoRecepty

Rýže, zelenina, koření, olivový olej, různé druhy masa či mořské plody jsou základem španělského národního pokrmu paella. Připomíná rizoto a pochází z okolí města Valencie, ležícího na východě této temperamentní země. Připravuje se na velké pánvi paellera, od níž se odvíjí i název jídla. A jak už to tak bývá, existuje vícero variant lišících se některými ingrediencemi.

Číst více

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

Dolmades: Tradiční řecké jídlo, jež tvoří vinné listy, rýže a zelenina

23. 2. 2021DestinaceŘeckoChutě světaRecepty

Dovolená v Řecku je hlavně o pohodě, přírodě, nádherně čistém moři, antických památkách a vynikající gastronomii. Během pobytu v této oblíbené zemi patrně narazíte na pokrm zvaný dolmades (neboli dolma). Je celý zelený a na první pohled tak trochu tajemný. Jedná se o vinné listy plněné rýží a zeleninou, výjimečně i masem.

Číst více