Tyropita: Slaný řecký koláč obsahuje filo těsto, vejce i sýr feta

ReceptyŘeckoChutě světa

Řecko a jeho ostrovy jsou aktuálně hodně v kurzu. Jestliže tam i vy hodláte strávit svoji příští dovolenou, setkáte se s celou řadou – pro vás možná dosud neznámých – názvů nápojů a jídel. Jestlipak víte, co je to například tyropita (neboli tiropita)? Obrázek vám zcela jasně napovídá, že se jedná o vrstvený koláč z filo těsta. Může však vypadat i jinak, výjimkou nejsou ani trojhránky. Na první pohled ovšem není zřejmé, že náplň tvoří vajíčka a sýr.

Nejčastěji se používá feta, což je bílý sýr pocházející z Řecka. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v přibližném poměru 30 % ovčího a 70 % kozího, přičemž více než dva měsíce zraje ve slaném roztoku. Feta je slaný sýr tvarohového typu, má vyšší obsah tuku. Dá se využít jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.

tyropita neboli tiropita

Někdy se tyropita podobá dortu

Filo těsto zkušené hospodyňky dobře znají. To rovněž pochází z Řecka. Je předchůdcem taženého těsta, které se v našich končinách používá například při výrobě závinu. Prodává se v obchodech jako polotovar, obdobně jako například těsto listové. Oproti němu má však menší kalorickou hodnotu, jelikož místo spousty másla obsahuje pouze malé množství rostlinného oleje. Tence vytažené filo těsto je nakrájené na čtverce a pak plněné rozličnými náplněmi – sladkými i slanými.

V případě řeckého pokrmu tyropita se jedná o náplň slanou. Kromě fety a vajíček často obsahuje rovněž jogurt. Jak už to tak bývá, stejně jako většina jiných jídel i tyropita může mít více podob. Někdy se jedná o taštičky, jindy vypadá jako dort či koláč. Každopádně se tyto verze chuťově nikterak zásadně neliší. I když je pravdou, že občas v jídle najdeme také špenát nebo cibuli. Špenátem a sýrem je plněná tzv. spanakotiropita neboli spanakopita.

spanakotiropita neboli spanakopita

Recept pro 6 osob

Nechystáte se do Řecka, ale naopak do Egypta nebo do Itálie? Nevadí, v tom případě si můžete řeckou pochoutku tyropita ukuchtit doma. K přípravě „české verze“ budete potřebovat 1 šálek strouhaného sýru feta, 1 šálek čerstvé ricotty, 1 lžičku sušeného kopru (nebo 1 polévkovou lžíci čerstvého kopru), 1 čajovou lžičku sušené máty, ½ lžičky bílého pepře, 1 vejce, 12 listů rozmrazeného kvalitního filo těsta a 1 balení přepuštěného másla.

Postup:

1/ Troubu předehřejeme na 190 °C.

2/ Smícháme fetu, ricottu, kopr, mátu, bílý pepř a vejce.

3/ Jeden list filo těsta potřeme máslem a na něj položíme další list filo těsta, rovněž potřený máslem.

4/ Několik polévkových lžic náplně umístíme do pravého spodního rohu filo těsta a listy složíme tak, aby náplň byla umístěna mezi dvěma vrstvami těsta na každé straně.

5/ Těsto opět potřeme máslem, poté složíme do trojúhelníku. Tímto způsobem vytvoříme všech šest taštiček.

6/ Posléze potřeme větším množstvím másla a pečeme na plechu přibližně 20 minut, zkrátka a dobře – dozlatova. Po vychladnutí můžeme podávat.

Přejeme dobrou chuť!

řecká tyropita

Karlovasi

Karlovasi: Letovisko na ostrově Samos zaujme kostely a přístavem

Tip na výlet: Národní parky a jejich krásy

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

38. díl – Zdravé opalování, Marsa Matrouh

Hostem nového dílu Expertů na cestách je dermatoložka Monika Arenbergerová. Dozvíte se, jak se zdravě a bezpečně opalovat a přitom se nespálit. Reportérka Petra Staňová vám spolu s Lenkou Pátek, obchodní ředitelkou CK Blue Style, představí egyptské letovisko Marsa Matrouh i další zajímavé destinace a herec Igor Orozovič prozradí, jak letos tráví dovolenou. Share Tweet […]

Číst více

Experti na cestách: 13. díl

13. díl

ŘECKO JE VŠECKO! Sami se o tom můžete přesvědčit tomtu dílu pořadu Experti na cestách, který je zaměřen právě na tuto oblíbenou destinaci. Jaká krásná místa navštívit, co zažít, a na co určitě nezapomenout? To Vám prozradí dnešní host, kterým bude naše obchodní ředitelka Lenka Pátek. Share Tweet Email

Číst více

BAKŠIŠ

Bakšiš: Jak na tento fenomén nejen arabského světa?

Lidé, kteří jedou do některé z arabských zemí, často řeší, jak se vyrovnat s tamějším zvykem dávání bakšiše, tedy jakéhosi spropitného. Kolik, komu, jak často, kdy, případně v jaké měně ho dávat? To jsou jen některé z dotazů, které nám naši klienti pokládají. Přinášíme vám tedy pár tipů, jak se s tímto zvykem vypořádat tak, aby […]

Číst více