sladkost Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

cassata

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Cassata: Sicilský dezert se zavděčí milovníkům ricotty a marcipánu

  •  10. října 2019

Největší italský ostrov Sicílie láká nejen na přírodní unikáty a historické památky, ale také na výtečnou gastronomii. Na své si samozřejmě přijdou i milovníci sladkostí. Vyhlášeným místním dezertem je cassata neboli cassata siciliana. Pochází z Palerma, vznikla nejspíš už v době arabské nadvlády ve středověku. O atraktivních sicilských ženách se dokonce často říká, že jsou „půvabné jako cassata“.

Číst více

bajadera

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Bajadera: Chorvatský dezert, který obsahuje čokoládu i ořechy

  •  9. ledna 2019

Jezdíte rádi do Chorvatska, respektive do zemí, které byly kdysi součástí dnes už neexistující Jugoslávie? Pak možná víte, že když dostanete chuť na sladké, můžete si v cukrárně, kavárně či restauraci objednat zákusek jménem bajadera neboli bajadere. Tento název zřejmě znáte i v jiné souvislosti. Jedná se taktéž o operetu od Emmericha Kálmána, dále o slavný balet, pojednávající o indické chrámové tanečnici, i o vojenskou operaci z roku 1942. My však zůstaneme u oblíbeného dezertu, který lze v různých obdobách sehnat i v České republice.

Číst více

profiterole

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

  •  28. dubna 2015

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později.

Číst více

cannoli

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

  •  7. ledna 2015

Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich!

Číst více