Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.
Proč se tulumba leskne a lepí?
Tulumba pochází z Turecka, odkud se rozšířila takřka po celém Balkáně. Určitě se s ní setkáte také v Řecku a Bulharsku.
Jedná se o sladkost z nekvašeného těsta, které neobsahuje droždí a které je vytvarované do zhruba 5 až 10 centimetrů dlouhého oválu s podélnými brázdami. Tulumba se připravuje prostřednictvím speciální šablony nebo nástavce na sáček, čímž se dosahuje jejího hvězdicového tvaru. Nejprve se dozlatova frituje (či smaží zcela ponořena) a poté se ještě zatepla zalije sladkým sirupem. Výsledek se ovšem jí za studena.
Recept pro celou rodinu
Zachutnala vám tulumba během dovolené a zapomněli jste si říct o recept? Nezoufejte – tady je! K přípravě „české verze“ tohoto dezertu budete potřebovat 3 a ½ šálku cukru, 3 šálky vody, lžíci citrónové šťávy. Z těchto ingrediencí připravíte sirup, těsto si žádá 2 a ½ šálku hladké mouky, 2 šálky vody, polévkovou lžíci cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupice, 1 lžíci škrobu, špetku soli, 3 vejce a olej na smažení.
Postup:
1/ Začněte připravovat sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přidejte citrónovou šťávu a přiveďte pozvolna k varu.
2/ Vařte ještě 5 až 10 minut a pak nechte vychladnout.
3/ Mezitím se pusťte do přípravy těsta.
4/ Do hrnce nalejte vodu a přidejte máslo. Občas promíchejte, dokud se máslo nerozpustí.
5/ Během varu prosejte mouku, postupně ji přidejte do hrnce.
6/ Přisypejte sůl a cukr a promíchejte rychle vařečkou. Během 10 minut vznikne těsto.
7/ Sundejte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout.
8/ Rozbijte vejce a rukama je zapracujte do těsta.
9/ Přidejte škrob a krupici a opět ručně zapracujte, dokud nevznikne krémové těsto.
10/ Naplňte hlubokou pánev olejem.
11/ Cukrářský sáček s hvězdicovým nástavcem naplňte těstem.
12/ Vytvarované kusy těsta vložte do oleje, dokud je ještě studený.
13/ Smažte je na mírném ohni – zvětší se a navíc budou křupavé.
14/ Jakmile je dosmažíte, ihned je vložte do studeného sirupu.
15/ Zhruba po 2 minutách je vyjměte děrovanou lžící.
16/ Nechte vychladnout a poté podávejte.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Kavarna: Bulharské letovisko, které poznáte díky mysu Chirakman
Přibližně hodinu jízdy směrem na severovýchod z letiště Varna se nachází letovisko Kavarna. To je zajímavým příkladem citlivého propojení starého města plného historických památek s moderní výstavbou. Dalším důvodem, proč sem většina turistů nadšeně míří, je atraktivní příroda v okolí. Budete trávit letní dovolenou v letovisku Zlaté Písky, Sv. Konstantin a Helena, Kranevo či Albena? V tom […]

Petroglyfy v údolí Val Camonica fascinují turisty i vědce
Skutečnost, že v počtu památek spadajících pod UNESCO, vede Itálie, asi těžko někoho překvapí. Nakonec – šlo o kolébku evropské civilizace. Méně známý je fakt, že první památkou, kterou si tato organizace vzala pod ochranná křídla, nebyl Řím či jiné starobylé město, ale údolí Val Camonica v Lombardii, ležící asi 80 km od města Brescia. […]

Sousse: Tuniské letovisko nadchne moderními hotely i medinou
Čtyř a pětihvězdičkové hotely s praktickým režimem all inclusive, prostorná písčitá pláž s pozvolným vstupem do vyhřátého moře, největší medina v zemi a několik významných památek – to jsou hlavní důvody, proč se Sousse (česky Súsa) řadí mezi nejpopulárnější letoviska v pevninské části Tuniska. Navíc zde výhodně nakoupíte – ve městě jsou trhy, krámky a […]