Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.
Proč se tulumba leskne a lepí?
Tulumba pochází z Turecka, odkud se rozšířila takřka po celém Balkáně. Určitě se s ní setkáte také v Řecku a Bulharsku.
Jedná se o sladkost z nekvašeného těsta, které neobsahuje droždí a které je vytvarované do zhruba 5 až 10 centimetrů dlouhého oválu s podélnými brázdami. Tulumba se připravuje prostřednictvím speciální šablony nebo nástavce na sáček, čímž se dosahuje jejího hvězdicového tvaru. Nejprve se dozlatova frituje (či smaží zcela ponořena) a poté se ještě zatepla zalije sladkým sirupem. Výsledek se ovšem jí za studena.
Recept pro celou rodinu
Zachutnala vám tulumba během dovolené a zapomněli jste si říct o recept? Nezoufejte – tady je! K přípravě „české verze“ tohoto dezertu budete potřebovat 3 a ½ šálku cukru, 3 šálky vody, lžíci citrónové šťávy. Z těchto ingrediencí připravíte sirup, těsto si žádá 2 a ½ šálku hladké mouky, 2 šálky vody, polévkovou lžíci cukru, 2 lžíce másla, 2 lžíce krupice, 1 lžíci škrobu, špetku soli, 3 vejce a olej na smažení.
Postup:
1/ Začněte připravovat sirup. V hrnci smíchejte vodu s cukrem, přidejte citrónovou šťávu a přiveďte pozvolna k varu.
2/ Vařte ještě 5 až 10 minut a pak nechte vychladnout.
3/ Mezitím se pusťte do přípravy těsta.
4/ Do hrnce nalejte vodu a přidejte máslo. Občas promíchejte, dokud se máslo nerozpustí.
5/ Během varu prosejte mouku, postupně ji přidejte do hrnce.
6/ Přisypejte sůl a cukr a promíchejte rychle vařečkou. Během 10 minut vznikne těsto.
7/ Sundejte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout.
8/ Rozbijte vejce a rukama je zapracujte do těsta.
9/ Přidejte škrob a krupici a opět ručně zapracujte, dokud nevznikne krémové těsto.
10/ Naplňte hlubokou pánev olejem.
11/ Cukrářský sáček s hvězdicovým nástavcem naplňte těstem.
12/ Vytvarované kusy těsta vložte do oleje, dokud je ještě studený.
13/ Smažte je na mírném ohni – zvětší se a navíc budou křupavé.
14/ Jakmile je dosmažíte, ihned je vložte do studeného sirupu.
15/ Zhruba po 2 minutách je vyjměte děrovanou lžící.
16/ Nechte vychladnout a poté podávejte.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Cassata: Sicilský dezert se zavděčí milovníkům ricotty a marcipánu
Největší italský ostrov Sicílie láká nejen na přírodní unikáty a historické památky, ale také na výtečnou gastronomii. Na své si samozřejmě přijdou i milovníci sladkostí. Vyhlášeným místním dezertem je cassata neboli cassata siciliana. Pochází z Palerma, vznikla nejspíš už v době arabské nadvlády ve středověku. O atraktivních sicilských ženách se dokonce často říká, že jsou „půvabné jako […]
Capo Vaticano: Nejhezčí kalábrijské letovisko ohromí hlavně přírodou
Žádné průmyslové zóny ani mrakodrapy, ale naopak krásná a nedotčená příroda, úžasně průzračné moře, romantické písčité pláže, skvostná architektura a vynikající kuchyně! To je Kalábrie, oblast situovaná ve špičce „italské boty“. Zkrátka a dobře – destinace ideální k prožití pohodové letní dovolené. Které letovisko zvolit? Zkuste Capo Vaticano, rozprostírající se kolem stejnojmenného mysu na nejzápadnějším výběžku […]
Chraňte svou pokožku během šnorchlování i dalších vodních sportů
Chystáte se během dovolené u moře věnovat šnorchlování, windsurfingu, jízdě na paddleboardech nebo jiným vodním sportům? Nezapomeňte si s sebou vhodné oblečení chránící vaši pokožku! Share Tweet Email