Bajadera: Chorvatský dezert, který obsahuje čokoládu i ořechy

ReceptyChutě světa

Jezdíte rádi do Chorvatska, respektive do zemí, které byly kdysi součástí dnes už neexistující Jugoslávie? Pak možná víte, že když dostanete chuť na sladké, můžete si v cukrárně, kavárně či restauraci objednat zákusek jménem bajadera neboli bajadere. Tento název zřejmě znáte i v jiné souvislosti. Jedná se taktéž o operetu od Emmericha Kálmána, dále o slavný balet, pojednávající o indické chrámové tanečnici, i o vojenskou operaci z roku 1942. My však zůstaneme u oblíbeného dezertu, který lze v různých obdobách sehnat i v České republice.

Je velice chutný, složitě vypadající, jeho příprava je ovšem velmi snadná. A dokonce ani nemusíte zapínat troubu. Tedy v případě, že se rozhodnete udělat si ho doma sami.

Bajadera vám osladí život nejen během dovolené

Bajadera je v Chorvatsku, ale i v dalších zemích známá taktéž ve formě baleného vrstveného nugátu. Je k dostání v obchodech a obsahuje mandle či lískové nebo vlašské ořechy. Ale mnohem větší tradici má stejnojmenný dort!

Bajadera neboli Bajadere

Patří k tomu nejlepšímu, co vám v rámci sladkostí může Chorvatsko a okolní země nabídnout. Poněvadž se hodí rovněž na vánoční stůl či k jiným slavnostním příležitostem, neváhejte s jeho přípravou. Pomoct vám mohou i děti, máte-li nějaké doma…

Recept pro celou rodinu

Není nutné dělat kulatý dort, praktické jsou menší kostky. Co takhle třeba 30 kusů? K přípravě české verze nepečeného dezertu bajadera budete potřebovat následující ingredience:

Cukr krystal          200 gramů

Mleté ořechy          150 gramů

Rozemleté máslové sušenky     250 gramů

Máslo          170 gramů

Čokoláda na vaření          2x 100 gramů

Olej          1 lžíce

Voda          10 lžic

Příprava:

Vodu s cukrem vařte v hrnci, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Přidejte máslo, hrnec sundejte ze sporáku. Míchejte až do rozpuštění másla.

Přidejte mleté ořechy a sušenky a míchejte – musí vzniknout celistvé těsto.

To pak rozdělte na dvě části.

100 gramů čokolády rozehřejte ve vodní lázni a přidejte do jedné části těsta.

Na tác nebo na plech položte pečicí papír. Potřete ho tukem, položte čokoládovou část těsta a rukama ji vytvarujte do čtverce nebo obdélníku. V rozích si pomozte nožem, aby těsto mělo rovné okraje.

Na první těsto položte druhé, světlé, a vytvarujte ho stejným způsobem.

Vrchní těsto přelijte polevou připravenou z rozpuštěné čokolády (100 gramů) a oleje.

Hotový dezert bajadera pak dejte nejméně na 24 hodin do ledničky.

Posléze výtvor nakrájejte na kostky a můžete podávat.

Přejeme dobrou chuť!

Bajadera neboli Bajadere

curacao

Curacao: Modrý likér s příchutí karibského pomeranče

Arancini: Italská specialita, kterou vám naservírují na ostrově Sicílie

arancini

Mohlo by vás zajímat

SARDINIE: DO KTERÉHO LETOVISKA VYRAZIT

Nejlepší letoviska na Sardinii: Do kterého vyrazíte vy?

Sardinie je bez nejmenších pochybností jedním z nejmalebnějších středomořských ostrovů. Krásné pláže omývané křišťálově čistým mořem společně s pohádkovými horskými vesničkami a bohatou historií lákají každoročně více a více cestovatelů z celého světa. Abychom vám alespoň trochu pomohli s volbou toho správného místa pro vaši dovolenou na Sardinii, vybrali jsme pro vás hned pět letovisek, které podle nás […]

Číst více

vchod do synagogy La Ghriba na ostrově Djerba

La Ghriba: Synagoga na ostrově Djerba okouzluje svým interiérem

Koupili jste si dovolenou na tuniském ostrově Djerba? Pokud si ji budete chtít zpestřit nějakým zajímavým organizovaným výletem, zvolte například Okruh ostrovem. Jeho součástí je i návštěva synagogy La Ghriba, která se řadí mezi nejstarší na světě. Toto centrum židovského života na Djerbě a zároveň poutní místo se nachází na okraji vesnice Er Riadh (neboli […]

Číst více

5 nejkrásnějších pláží na Jižním Kypru

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží Jižního Kypru

Chcete se slunit na nejkrásnějších plážích v Evropě? Ponořit se do jedněch z nejčistších mořských vln? Spatřit překrásné výhledy ze skalnatých útesů? Tak vyrazte na pláže Jižního Kypru! Share Tweet Email

Číst více