Jezdíte rádi do Chorvatska, respektive do zemí, které byly kdysi součástí dnes už neexistující Jugoslávie? Pak možná víte, že když dostanete chuť na sladké, můžete si v cukrárně, kavárně či restauraci objednat zákusek jménem bajadera neboli bajadere. Tento název zřejmě znáte i v jiné souvislosti. Jedná se taktéž o operetu od Emmericha Kálmána, dále o slavný balet, pojednávající o indické chrámové tanečnici, i o vojenskou operaci z roku 1942. My však zůstaneme u oblíbeného dezertu, který lze v různých obdobách sehnat i v České republice.
Je velice chutný, složitě vypadající, jeho příprava je ovšem velmi snadná. A dokonce ani nemusíte zapínat troubu. Tedy v případě, že se rozhodnete udělat si ho doma sami.
Bajadera vám osladí život nejen během dovolené
Bajadera je v Chorvatsku, ale i v dalších zemích známá taktéž ve formě baleného vrstveného nugátu. Je k dostání v obchodech a obsahuje mandle či lískové nebo vlašské ořechy. Ale mnohem větší tradici má stejnojmenný dort!
Patří k tomu nejlepšímu, co vám v rámci sladkostí může Chorvatsko a okolní země nabídnout. Poněvadž se hodí rovněž na vánoční stůl či k jiným slavnostním příležitostem, neváhejte s jeho přípravou. Pomoct vám mohou i děti, máte-li nějaké doma…
Recept pro celou rodinu
Není nutné dělat kulatý dort, praktické jsou menší kostky. Co takhle třeba 30 kusů? K přípravě české verze nepečeného dezertu bajadera budete potřebovat následující ingredience:
Cukr krystal 200 gramů
Mleté ořechy 150 gramů
Rozemleté máslové sušenky 250 gramů
Máslo 170 gramů
Čokoláda na vaření 2x 100 gramů
Olej 1 lžíce
Voda 10 lžic
Příprava:
Vodu s cukrem vařte v hrnci, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Přidejte máslo, hrnec sundejte ze sporáku. Míchejte až do rozpuštění másla.
Přidejte mleté ořechy a sušenky a míchejte – musí vzniknout celistvé těsto.
To pak rozdělte na dvě části.
100 gramů čokolády rozehřejte ve vodní lázni a přidejte do jedné části těsta.
Na tác nebo na plech položte pečicí papír. Potřete ho tukem, položte čokoládovou část těsta a rukama ji vytvarujte do čtverce nebo obdélníku. V rozích si pomozte nožem, aby těsto mělo rovné okraje.
Na první těsto položte druhé, světlé, a vytvarujte ho stejným způsobem.
Vrchní těsto přelijte polevou připravenou z rozpuštěné čokolády (100 gramů) a oleje.
Hotový dezert bajadera pak dejte nejméně na 24 hodin do ledničky.
Posléze výtvor nakrájejte na kostky a můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

60. díl – Bulharsko
Jaké jsou nejnovější trendy pro letošní letní dovolenou? To vám prozradí obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek, která také odhalí, proč stále více lidí láká Bulharsko. Rybář, zálesák, spisovatel a influencer Matěj Houška se svěří s jeho vysněnou destinací a meteoroložka Dagmar Honsová vám poví více o počasí v Bulharsku. Připravte se na inspirující […]

Sv. Konstantin a Helena: Nejstarší bulharské letovisko leží u města Varna
Šopský salát nejspíš dobře znáte. Jeho recept vznikl kolem roku 1955 v letovisku Družba, které se v současnosti jmenuje Sv. Konstantin a Helena. To se pyšní nejen komfortními hotely a písčitými plážemi, ale také téměř ideální polohou. Rozprostírá se pouhých 6 km od města Varna a 18 km od mezinárodního letiště. Čím je toto městečko zajímavé a […]

Jak si naplno užít dovolenou a posílit své zdraví
Chystáte se na dovolenou, na které si chcete pořádně odpočinout, ale zároveň byste ještě rádi udělali něco navíc pro svoje zdraví? Máme pro vás hned několik tipů, jak si užít volno se vším všudy a bezstarostí! Share Tweet Email