10 důvodů, proč milujete Madeiru

DestinaceMadeiraPortugalsko

Na otázku “Proč milujete Madeiru?” jsme se zeptali těch vůbec nejpovolanějších – vás, našich klientů a fanoušků. Důvodů, proč Madeiru milovat a proč ji navštívit, jste vymysleli opravdu hodně. Koneckonců, když se touláte po levádách a obdivujete věčně zelené svahy okolních skal a údolí, pochutnáváte si na rybě jen před chvílí vylovené z oceánu, nebo si užíváte, jak vás do chodidel hřeje různobarevný písek místních pláží… kdo by se nezamiloval?

Dopřeji si aktivní odpočinek mezi horami a oceánem

Dechberoucí, neskutečná, božská. To jsou slova, která často padají při snaze popsat krásu madeirské přírody. I proto na prvním místě snad ani není možné zmínit něco jiného než právě ji. Její rozmanitost, bohatství, barevnost a exotická krása zaručeně okouzlí každého, kdo se rozhodne “Ostrov věčného jara” navštívit. Snad žádná jiná turistická destinace nenabízí takovou divokost a nedotčenost společně s dostupností pro všechny, téměř bez ohledu na jejich fyzickou kondici nebo zkušenosti s outdoorovou turistikou.

Poznám novou kulturu

Není žádným překvapením, že hned po přírodě, hlavním lákadle Madeiry, přicházejí na řadu madeirské památky. Ty bývají postaveny v nezaměnitelném koloniálním stylu typickém pro celé Portugalsko, a ačkoli jich nejvíce naleznete v hlavním městě Funchal, ani další městečka a vesničky nezůstávají se svými kostelíky, paláci nebo třeba stovky let starými zemědělskými usedlostmi nijak pozadu. Určitě nevynechejte ani malebné rybářské městečko jménem Camara de Lobos, které si kdysi zamiloval i Winston Churchill.

Budu se toulat v tropické přírodě

Na hranici, kde se stýkají dva světy, svět civilizace a divočiny, kde si člověk díky své vynalézavosti prorazil cestu skrz zdánlivě neprostupný masiv původní divoké madeirské flóry, tam vás zavedou levády, uměle vybudované zavlažovací kanály, jejichž úkolem bylo a je “přinášet” (z portugalského “levar”, které má stejný význam) vodu do míst, kde by jí přirozeně byl nedostatek. Chodníčky, které byly vybudovány podél levád a které měly původně sloužit jen jako udržovací platformy, nyní umožňují i méně zkušeným turistům z celého světa proniknout až do srdce opravdové panenské divočiny.

Ochutnám jedinečnou madeirskou gastronomii

Madeira se vyznačuje skutečně osobitou kuchyní. Její základ tvoří ryby a další plody moře, které Madeiřané mnohdy překvapivě kombinují s lokálně pěstovaným ovocem a zeleninou. Určitě vyzkoušejte obalovaný filet z ryby, které se portugalsky říká “espada” a která, tradičně podávaná s pečeným banánem a zálivkou z mučenky, představuje národní pokrm ostrova. Za vaši pozornost určitě stojí též maso pečené na špízech, zvané “espetada”, podávané s tradičním česnekovým chlebem. Jako dezert se tradičně podává mučenkový puding nebo kořeněná specialita na způsob našeho perníku – bolo do mel.

Užiji si věčné jaro

Madeira má mnoho přezdívek, ale nejspíš tou nejznámější z nich je právě “ostrov věčného jara”. Toto přízvisko odkazuje na celoročně příjemné počasí, kdy není ani příliš horko, ani příliš zima a počasí většinou přímo vybízí k turistickým výletům za objevováním krás již tolikrát zmiňované přírody.

 

Projdu se po různobarevných plážích

Ačkoli Madeira není klasickou plážovou destinací, i zde najdete jak písečné, tak i oblázkové pláže. Jsou přírodního i umělého původu, s klasickým žlutým, ale i černým pískem z všudypřítomného vulkanického materiálu. Vzhledem k přirozené kráse ostrova, kdy se nad leckterými z nich tyčí ohromné útesy, je pobyt na pláži o to větším zážitkem.

Ponořím se do vod atlantského oceánu

Samotný fakt, že je Madeira ostrovem omývaným majestátními vlnami věčně neklidného Atlantiku, jí přidává obrovské charisma. To umožňuje jeho návštěvníkům nejen vypravit se na katamaránu pozorovat velryby či delfíny, které se v okolí Madeiry tradičně hojně vyskytují, garantujeme vám, že někdy budete desítky minut jen mlčky stát a jako v transu pozorovat, jak se ohromné vlny s rachotem tříští o ostrá skaliska. Od této podívané se vám nebude chtít odejít.

Zažiji madeirskou pohostinnost 

Zážitkem o sobě samým jsou místní lidé. Jejich pohostinnost, veselá povaha a uvolněnost určuje pomalejší tempo celého ostrova a přispívá k jeho nezaměnitelné atmosféře. Madeiřané milují dobré jídlo, víno a své tradice s nimi často spojené. Jsou také hrdí na svůj původ, i na Madeiru jako takovou. Vědomi si její jedinečné krásy, jsou odhodláni ji ochraňovat (to je vidět mimo jiné i na jejich vztahu k ekologii), aby ji mohli dnes i v budoucnu obdivovat návštěvníci z celého světa.

Připojím se k madeirským slavnostem

Madeira je každoročním hostitelem hned několika světově proslulých slavností. Tou asi nejznámější je Květinový festival, který se koná každý rok v říjnu. Již tak pestrobarevný ostrov se v té době rozehraje ještě více barvami, víno teče proudem a všude září úsměvy a panuje dobrá nálada. Velmi populární je také oslava Nového roku a hlavně ohňostroj, který na konci každého roku osvítí místní zátoku svými barevnými světly, láká návštěvníky z celého světa.

Osladím si život madeirským vínem

Fortifikované madeirské víno se ze všeho nejvíce podobá známějšímu vínu portskému. Vyrábí se ve 4 základních typech pojmenovaných podle příslušných odrůd a podle obsahu zbytkového cukru. Historie jeho výroby sahá až do konce 15. století a nejlépe si ho vychutnáte v tradičních vinárnách, kde se často podává s již zmiňovanou sladkou lahůdkou boco do mel.

Vydejte se malebnými uličkami města Funchal k jeho architektonickým skvostům v podobě kostelů, pobřežních pevností a honosných zahrad nebo vyrazte do divokých kopců objevovat v mlze zahalená vřesoviště a věčně zelené horské štíty tyčící se vysoko nad mraky. Ochutnejte jedinečnou kuchyni a zažijte neopakovatelnou atmosféru madeirských festivalů doprovázených úsměvy a vřelostí místních obyvatel. Madeira má ve své nekonečné rozmanitosti zcela jedinečné kouzlo, díky kterému si ji zamilovaly již miliony cestovatelů z celého světa.

Tak na co ještě čekáte? Zamilujte se také…

Tunisko

Djerba: výlety za zábavou

10 důvodů, proč milujete Ras Al Khaimah

10 důvodů, proč milujeme Ras al Khaimah

Mohlo by vás zajímat

Korfu

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží ostrova Korfu

Objevte pláže ostrova Korfu! Užijte si Jónské moře, všudypřítomné cikády, nekonečné háje olivovníků, úžasná vůně bohaté flóry, vynikající řecké speciality, přátelští obyvatelé a neuvěřitelné západy slunce a ještě mnohem víc! Ne nadarmo bývá Korfu nazývaný „Zelenou perlou Jónského moře“! Share Tweet Email

Číst více

Turecká riviéra nadchne děti i milovníky adrenalinu, říká Lenka Pátek

Turecká riviéra nadchne děti i milovníky adrenalinu, říká Lenka Pátek

Moje kamarádka, úspěšná prodejkyně zájezdů, míří každé léto na Tureckou riviéru. Když jsem se jí před pár lety zeptala, proč právě do této destinace, bez zaváhání mi odpověděla: „Protože tam mají nejlepší služby!“ Nepřekvapila mě. Z vlastní zkušenosti musím potvrdit, že drtivá většina hotelů má opravdu vysokou úroveň. Zejména v těch velkých – čtyř a […]

Číst více

Rethymno

Rethymno: Třetí největší město na Krétě překvapí pláží i památkami

Budete-li trávit letní dovolenou na řeckém ostrově Kréta, neváhejte navštívit přístavní město Rethymno (neboli Rethymnon). Kromě kavárniček, taveren a kamenných obchůdků zde narazíte na spoustu památek, tradiční benátské domy s krytými dřevěnými balkony a starobylé uličky, v nichž na vás dýchne dávná historie. Dnešní město se totiž rozprostírá na území starověkého Rithymna, které tu existovalo […]

Číst více