Karkade: Osvěžující ibiškový nápoj, který si oblíbili již egyptští faraoni

DestinaceChutě světaEgypt

Víte, z čeho je nápoj zvaný karkade a proč ho s oblibou pili již faraoni starověkého Egypta? My vám to prozradíme a společně se podíváme na pozitivní účinky, které tento téměř zázračný nápoj má.

Pokud jste už někdy byli na dovolené v Egyptě, tak pravděpodobně víte, že karkade je aromatický a červeně zbarvený nápoj z ibišku súdánského. Tento nápoj rozhodně stojí za ochutnání, ať už v teplé nebo osvěžující variantě. Chuť je lehce kyselá, a proto vám ho většinou v čajovnách, kavárnách či restauracích osladí medem nebo třtinovým cukrem.

Karkade se určitě dá označit za národní nápoj Egypta. Už ve starověku věděli obyvatelé této okouzlující země o léčivých vlastnostech ibišku a uměli je využívat. Není tedy divu, že nápoj z tého rostliny s oblibou pili moudří faraonové, aby ze svého těla vyhnali nemoci a dožili se vysokého věku. 

Nápoj byl dokonce považován za elixír dlouhověkosti a někdy i lásky. Zajímavostí rovněž je, že rostlina byla pravděpodobně pojmenována podle bájného ptáka ibise, jenž je převtělením Thovta neboli staroegyptského boha Džehutiho.

Karkade a dlouhověkost

A jaké jsou tedy léčivé účinky ibišku súdánského? Jeho květy obsahují řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů zdraví prospěšné kyseliny a flavonoidy. Například vitamín C podporuje imunitu a společně s protizánětlivými látkami také zvýší zdraví vaší pleti, což pomáhá zejména při léčbě kožních onemocnění, jako je například akné. Ibišek se osvědčil rovněž při léčbě zánětu ledvin, močového měchýře a rozpuštění močových kamenů.

Nápoj z ibišku dále přispívá k regeneraci a zpevnění cév, snížení cholesterolu díky zmíněným flavonoidům a zlepšení zažívání. Léčivé látky také zabraňují snadné tvorbě modřin a mohou být účinné při hemoroidech, bolestivé menstruaci či krvácení z nosu nebo dásní.

Velké množství antioxidantů, jež pozitivně působí na celý lidský organismus, bojuje proti volným radikálům, které mohou narušovat zdravé buňky. A v neposlední řadě bylo prokázáno, že pravidelným pitím ibiškového čaje se vám může podařit snížit krevní tlak. Podle některých také povzbuzuje stav mysli a může vám tak pomoc při boji proti depresivním náladám.

Pro zdraví i osvěžení

Další neopomenutelnou výhodou je, že vychlazený ibiškový čaj vás v parných dnech, které v Egyptě v létě panují, příjemně ochladí, hydratuje a účinně zažene pocit žízně.

Z ibišku se samozřejmě nevyrábí pouze čaj. Ochutnat můžete i marmelády, želé nebo sirupy. Listy rostliny se v některých zemích dokonce konzumují ve formě salátu. Díky červené barvě bývá ibišek často součástí i potravinářských barviv.

Tak co, ochutnáte karkade během vaší dovolené v Egyptě? Pokud se i vy stanete fanouškem ibiškového čaje, nezapomeňte si ho přivést domů jako suvenýr, ať už pro sebe nebo jako dárek pro vaše blízké.

Kuchyně Mauriciu

Co ochutnat na Mauriciu: Pestrá mozaika chutí z celého světa

Nejnebezpečnější sýr světa se jmenuje casu marzu a pochází ze Sardinie

Mohlo by vás zajímat

Civita di Bagnoregio

Civita di Bagnoregio: Umírající město v Itálii je fascinující atrakcí

Starobylé italské městečko Civita di Bagnoregio je sice překrásné, ale nikdo neví, jak dlouho ještě bude existovat. Jeho osud je v rukou přírody a ta se k němu, bohužel, chová hodně macešsky. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Řecku

Dovolená v Řecku: 5 „nej“, které musíte vidět na Kefalonii

Ač je Kefalonie hned šestým největším řeckým ostrovem, není turisty ani zdaleka tak navštěvovaná jako známější Kréta nebo Kos. Využijte této její přednosti a objevte nejkrásnější místa Kefalonie dříve, než je zaplaví davy turistů. Share Tweet Email

Číst více

dovolená v Turecku aneb hotel Sunmelia Beach Resort

Dovolená v Turecku: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do Turecka? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a další otázky si kladou především […]

Číst více