Pronájem auta na dovolené: 10 rad a tipů pro vaše pohodlí

Rady na cestu

Chystáte se na dovolenou a chcete poznat víc než hotelový resort? S našimi radami bude pro vás pronájem auta na dovolené snadnou záležitostí.

Půjčení auta, případně motorky nebo skútru, s sebou samozřejmě nese určitá rizika, ale také mnoho výhod. Například jste pánem svého času, můžete se rozhodnout jet skoro kdykoliv téměř kamkoliv a vše poznávat vaším tempem. 

Některá krásná místa, třeba na řeckých ostrovech či na Mallorce, jsou navíc bez zapůjčení vozidla jen těžko dosažitelná nebo příliš daleko od sebe. Půjčte si tedy na pár dní během dovolené auto a poznejte vše, co vám daná destinace nabízí. Jak na to a na co si dát pozor vám poradíme níže.

Rezervujte si auto s dostatečným předstihem

S půjčováním aut je to podobné jako s koupí letenek. Pokud máte ve svých plánech jasno, neváhejte a vozidlo si zarezervujte klidně i půl roku dopředu. Často díky tomu totiž ušetříte. A rezervaci lze většinou zrušit až 48 hodin předem. Navíc se můžete vyhnout, zejména v hlavní sezóně, nepříjemnému překvapení, že půjčovna už nemá k dispozici žádné volné vozidlo. 

Cena samozřejmě záleží i na termínu vaší dovolené. Jak už jsme zmínili, v hlavní sezóně je o zapůjčení aut většinou větší zájem, proto jsou i ceny vyšší. Dalším faktorem je doba, na kterou si chcete vozidlo pronajmout –⁠ obecně platí, že čím déle budete mít auto půjčené, tím méně v přepočtu na dny zaplatíte.

Při rezervaci máte samozřejmě možnost vybrat si z různých typů aut, pamatujte však, že to neznamená, že opravdu dostanete vybranou značku a model, většinou jde jen o zaručení dané třídy.

Využijte srovnávač cen

K rezervaci je vhodné využít některý ze srovnávačů (např. Rentalcars.com), kde lze výsledky seřadit podle vašich požadavků a preferencí. Rezervace přes vyhledávače bývá navíc často cenově výhodnější, není to však vždy pravidlem, proto se nebojte srovnat ceny s těmi uvedenými přímo na webu autopůjčovny.

 

Dejte přednost prověřeným autopůjčovnám

Při půjčování auta můžete samozřejmě narazit jak na velké nadnárodní autopůjčovny, tak na ty malé a lokální. Druhé zmíněné se často snaží konkurovat těm prvním nízkými cenami a výhodnějšími podmínkami, ne všechny jsou však seriózní. Proto vám doporučujeme si raději malinko připlatit a pronajmout si auto v prověřené autopůjčovně.

Domluvte se na místě půjčení a vrácení

Rozmyslete si, kde si chcete auto zapůjčit a kde ho budete vracet. Mnoho půjčoven má k dispozici vozy hned u letiště a další pobočky se pak nacházejí ve větších městech. Některé podniky dokonce nabízejí přistavení auta kamkoliv.

Není tomu tak ale u všech, proto je vždy dobré si předem ujasnit, kde si budete vozidlo vyzvedávat a kde ho budete vracet. A zda, pokud to bude na dvou jiných místech, za to nebudou účtovány extra poplatky.

Zároveň zkontrolujte, jestli se neliší ceny zapůjčení na letišti a na jiné pobočce, někdy se vám totiž víc vyplatí cesta hromadnou dopravou do půjčovny někam do města, než si vůz přebírat rovnou na letišti.

Věnujte pozornost podmínkám

Před podepsáním smlouvy a platbou si pečlivě projděte podmínky pronájmu vozidla, a to klidně opakovaně. Při rezervaci na internetu se vám totiž může stát, že se po výběru konkrétní nabídky aktualizují. Nebojte se ptát, pokud něčemu nerozumíte nebo využít překladače. Také se ujistěte, že domluvená cena zahrnuje všechny poplatky a nebude třeba již nic doplácet. 

Zjistěte, co potřebujete k zapůjčení auta

Ideálně ještě před rezervací si zjistěte, co potřebujete k zapůjčení auta v dané zemi a konkrétní půjčovně. Vždy je nutný řidičský průkaz, mimo státy Evropské unie potřebujete navíc i doplňkový doklad Mezinárodní řidičský průkaz, o který je třeba si zažádat na úřadě.

Dále budete potřebovat průkaz totožnosti, v zemích EU vám bude stačit občanský průkaz, jinde budete potřebovat svůj cestovní pas. Ideální je mít kreditní kartu, některé půjčovny jsou však vozidla ochotná pronajmout i s debetní kartou. Ve většině to však není možné a v těch, ve kterých ano, si za to často účtují vysoký depozit nebo poplatek.

Nezapomeňte na vhodné pojištění

Pokud se chystáte půjčit si auto, určitě nezapomeňte na pojištění. To si lze sjednat několika způsoby. Nejdražší avšak často nejjednodušší variantou, pokud jde o papírování v případě nehody, je sjednání pojištění přímo u autopůjčovny.

Další variantou je zaplatit si pojištění přes srovnávač nebo ho nezávisle sjednat u jiné společnosti. Tento způsob je většinou nejlevnější, ale v případě nehody může být následné papírování značně komplikované. Pokud se navíc pojistíte přes třetí stranu, autopůjčovna si v případě nehody strhne peníze z vaší karty a vy až pak škodu uplatňuje u společnosti, kde jste se pojistili.

V základní ceně při rezervaci auta je téměř vždy obsaženo pojištění CWD, které kryje škody na karoserii do určité výše. Většinou však nezahrnuje interiér, skla, podvozek a podobně. Jednotlivé komponenty si lze připojistit, nebo si můžete prostě zvolit kompletní pojištění vozu s nulovou spoluúčastí (LWD nebo FDW) a při poškození či krádeži auta nebudete nic platit.

Dolaďte potřebné detaily

Už během rezervace vám doporučujeme doladit potřebné detaily. Při půjčování auta se pak jen ujistíte, že je všechno tak, jak má být, a to pokud jde o obsah smlouvy i o samotné vozidlo.

Jedním z takových detailů může být množství paliva –⁠ tedy to, jak bude auto natankované při půjčení a při vracení. Nejčastějším typem dohody je tzv. „Full – Full“, tedy „Plná – Plná“, kdy si auto půjčíte s plnou nádrží a zas ho s plnou vrátíte. Za benzín zaplatíte tedy přesně to, co projedete.

Někdy nemusí být součástí dohody plná nádrž, v tomto případě však trvejte na zapsání množství paliva do smlouvy při přebírání vozidla a uvedení, že ho stejně natankované budete i vracet. Většinou by s tím neměl být problém.

Variantě „Full – Empty“, tedy „Plná – Prázdná“, kdy si půjčíte auto s plnou nádrží a vrátíte ho s prázdnou, se raději vyhněte. Plnou nádrž vám autopůjčovna totiž přičte k ceně a za palivo si navíc naúčtuje nejvyšší možnou sazbu. 

Dopředu si také promyslete a domluvte se, zda bude jen jeden řidič, či jich bude více. Přidání dalšího řidiče některé autopůjčovny nabízejí zdarma, většina si za to však účtuje poplatek. 

Jména a věk osob, které budou auto řídit, musíte často uvést už při rezervaci. Doporučujeme tuto službu raději  neobcházet. Pokud by totiž řídil někdo jiný, než člověk zapsaný ve smlouvě, a došlo by k nehodě nebo poškození auta, nevztahuje se na situaci žádné pojištění.

Ujasněte si také čas vyzvednutí a vrácení. Sazby se totiž počítají za každý započatý den, tedy 24 hodin. Když si auto půjčíte první den v 10:00 a vrátíte ho druhý den také do 10:00, platíte za jeden den, pokud ho však vrátíte později (třeba i v 10:30), budou vám už účtovány dny dva. Každá autopůjčovna to však může mít trochu jinak, proto je dobré se předem domluvit.

Seznamte se s dopravními předpisy 

Vždy když plánujete v zahraničí řídit auto, seznamte se nejdříve pečlivě s místními dopravními předpisy, ale i se zvyky a zkušenostmi jiných řidičů. Zákonem daná pravidla silničního provozu mohou být totiž velice podobná těm našim, realita se však může značně lišit. Někde se třeba nelze úplně spoléhat na přednost v jízdě danou pravidlem přednosti zprava, proto je lepší být připravený a očekávat možné nedodržení ze strany místních řidičů.

Pozor je potřeba dát také na parkování. To, že někde bezplatně parkují obyvatelé dané země, neznamená, že zde bez problémů můžete zaparkovat i vy. Nejjistější variantou tak je parkovat na oficiálně značených parkovištích, která jsou buďto zdarma nebo za malý poplatek. Když už se vám stane, že za stěračem najdete bloček s pokutou, ideálně ji zaplaťte co nejdříve (pokud nemáte s autopůjčovnou jinou domluvu), při prodlení několika dnů totiž může pokuta stoupat.

Zkrátka a jednoduše, ať už místní občané předpisy dodržují nebo ne, vy se jimi určitě řiďte, neboť k turistům bývají strážníci většinou méně tolerantní. Zároveň buďte obeznámeni se zvyklostmi zdejších řidičů a předvídejte možné probematické situace.

Auto před přebráním zkontrolujte a vracejte ho čisté

Přímo na místě v autopůjčovně si pak při přebírání auto dobře prohlédněte a zkontrolujte i funkce, které nemusí být na první pohled ověřitelné. Ke smlouvě byste měli dostat šablonu, do které vy nebo zaměstnanec půjčovny před vámi zaznačí jakékoliv poškození vozidla. 

Kontrolu určitě nepodceňujte, sami si auto pečlivě prohlédněte a trvejte na zaznamenání například i malých škrábanců. Rozhodně nevynechejte také skla, světla, interiér, klimatizaci či topení, rádio a tak dále. Jednotlivá poškození si můžete také vyfotit nebo natočit.

Než vyrazíte na cestu, v klidu se s autem seznamte a nastavte si sedačku, zrcátka i další příslušenství podle svých potřeb tak, abyste se cítili pohodlně a jistě. Ve většině případů je zbytečné připlácet si za GPS, raději si ještě doma stáhněte mapy do telefonu. Zároveň si s sebou pak nezapomeňte vzít nabíječku a případně adaptér či powerbanku. Hodit se může i držák na mobil.

Než budete auto vracet, ideálně ho očistěte, a to jak zvenku, tak zevnitř. Vyjde vás to levněji než poplatek za úklid naúčtovaný autopůjčovnou. Také můžete při předání opět zdokumentovat, že je auto v pořádku.

Půjčení vozidla v zahraničí se určitě zbytečně neobávejte, rozšíří vaši cestu o nové možnosti a zážitky. Stačí se držet výše zmíněných tipů a pravidel, především si dobře prostudovat podmínky půjčení a nepodcenit pojištění. 

Jak se správně opalovat? A co dělat, aby opálení vydrželo co nejdéle?

Tipy pro zdravé opalování, které vydrží

5 důvodů, proč jet na dovolenou mimo hlavní sezónu 

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 27. díl

Kam vyrazit k moři na velikonoční dovolenou? To vám v novém dílu Expertů na cestách prozradí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style, a chybět nebude ani předpověď počasí. Herci ze seriálu Sex O’Clock Petra Bučková a Maxmilián Kocek pak popíší svou vysněnou dovolenou. Věnovat se budeme také cestovnímu pojištění, a to nejen s Lenkou […]

Číst více

10 důvodů proč zvolit pro šnorchlování právě Egypt

Potápění a šnorchlování v Egyptě: 10 důvodů, proč vyrazit právě tam

Už jste se byli potápět či šnorchlovat v Egyptě? Že ne? Pak je ale ten nejvyšší čas to změnit! Pokud si chcete užít ten nejpestřejší mořský svět, je výlet k Rudému moři jasnou volbou. V Egyptě navíc můžete ve dnech zalitých sluncem zažít jak relax a pohodovou dovolenou, tak výlety plné historie, dobrodružství a zajímavých […]

Číst více

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě: Sharm El Sheikh, ráj dokonalého odpočinku

V květnu jsme se vydali do našeho oblíbeného letoviska v Egyptě, do Sharm El Sheikh. Sharm zbožňujeme proto, že je úplně jiný než Hurghada nebo Marsa Alam. Je živý, moderní a nikdy se tady nenudíte. Zláká dovolená v Sharm El Sheikh i vás? Share Tweet Email

Číst více