Tip na výlet: Antické město Hierapolis, jež sousedí s Pamukkale

DestinaceTureckoTipy na výlety

Dovolenou na Turecké riviéře můžete spojit s výletem na Pamukkale (Bavlněný hrad), což jsou travertinové terasy, zdálky připomínající zasněžený, místy zledovatělý kopec. Součástí obrovského areálu nedaleko města Denizli je rovněž Hierapolis, což jsou pozoruhodné ruiny antického města, figurující od roku 1988 na seznamu organizace UNESCO. Na své si tady přijdou nejen milovníci přírodních unikátů, ale také nadšenci do dávné historie.

Stačí se přímo v destinaci domluvit s delegátem CK Blue Style a ten vám tento celodenní výlet zajistí. Cestou do provincie Denizli pravděpodobně stihnete i návštěvu manufaktury na výrobu koberců, což je také zajímavá podívaná. Nyní si však pojďme prohlédnout několik fotografií pořízených v bývalém antickém městě Hierapolis a sousedním Pamukkale.

Hierapolis nedaleko Denizli

Prosperovalo díky minerálním pramenům

Město postavili nad travertinovou terasou Pamukkale nad údolím řeky Lycus s minerálními prameny – mezi městy Sardy a Apameia Kibotos. Pojmenoval ho pergamský král Attalos II. Název Hierapolis je odvozený od jména manželky zakladatele Pergamonu, krále Telephose – jmenovala se Hiera. Ve druhém století před naším letopočtem začalo město razit vlastní bronzové mince.

ruiny města Hierapolis

Kdysi dávno bylo toto území součástí Frýgie, království, založeného v 8. století př. n. l. v západní části Anatolské vysočiny. Ve své době Hierapolis prosperovalo díky využití horkých pramenů při barvení vlněných tkanin a také díky obchodu s tkaninami. Především zde byly vyhlášené lázně – léčivé prameny měly příznivé účinky na revmatická a nervová onemocnění, na ucpané cévy a nepravidelný tlak.

ruiny

Poslední roky svého života zde strávil křesťanský apoštol Filip. Na místě, kde byl v roce 80 ukřižován, či ukamenován (neví se přesně, jakou podobu měla jeho mučednická smrt), bylo údajně postaveno martyrium. Silný respekt ovšem budí i okolní budovy…

ruiny

Je prokázáno, že město existovalo už ve 3. století před naším letopočtem. Není však vyloučeno, že bylo založeno mnohem dříve. Každopádně – v roce 17 našeho letopočtu Hierapolis zničilo silné zemětřesení. V roce 60 následovalo další…

Hierapolis

Můžete se vykoupat v antickém bazénu

Posléze město Hierapolis zrekonstruovali a rozšířili. Tehdy zde vyrostly termální lázně, divadla, amfiteátry a chrámy. Mimochodem – za poplatek se lze vykoupat v Kleopatřiných lázních!

pozůstatky města Hierapolis

Město Hierapolis vzkvétalo především během vlád císařů Antonina Pia, Septima Severa a jeho syna Caracally. Velkého rozmachu dosáhlo za vlády císaře Konstantina.

nekropole

Navzdory tomu, že mnohé stavby přečkaly nejrůznější boje a války, město bylo zničené v roce 1334 – během dalšího velkého zemětřesení. Do dnešní doby se dochoval amfiteátr, dlážděná cesta, plutonium, Apollonův chrám či Domitianova brána (na snímku). V těsné blízkosti města Hierapolis lze obdivovat obrovskou nekropoli s mnoha typy hrobů. Patří k největším a nejzachovalejším na světě!

Domitianova brána

Amfiteátr byl pravděpodobně postavený za vlády císaře Hadriana. Silně ho poškodilo zemětřesení, k němuž došlo v 7. století. Restaurovali ho v letech 2004–2014.

amfiteátr ve městě Hierapolis

Pamukkale ukrývá řadu jezírek

Hierapolis a Pamukkale, které skýtá parádní výhled do okolí, dělí dlážděný chodník a záhony plné květin. Samozřejmě lze posedět i ve venkovní kavárně, případně si na stánku zakoupit suvenýry.

Pamukkale

Termální prameny vyvěrají severně od města Denizli a na jižní straně hor Salpak stékají přes čtyřkilometrové terasy. Zanechávají nánosy vápence, čímž vznikají tzv. travertiny. Jezírka, vytvořená prameny, jsou chráněná. Vstoupit můžete jen do těch umělých, pokrytých vápencovou vrstvou, musíte si však sundat boty.

travertinové terasy

Foto – Richard Sacher

Rady a tipy

„Hierapolis a Pamukkale jsem navštívil před několika lety – v květnu. To už v Turecku začíná turistická sezóna – je teplo, lze se opalovat a koupat v moři. Vzhledem k tomu, že většina hotelů není v tomto období plně obsazena, jsou i ceny zájezdů nižší než během letních prázdnin. Celodenní výlet za antickými památkami a k travertinovým terasám jsem si dokonale užil, obojí mě totiž velmi zajímá. Určitě se tam v budoucnu rád vydám znovu.“

cestovatel Richie v Pamukkale v sousedství ruin města Hierapolis

Tarator

Tarator: Osvěžující polévka, na které si pochutnáte v Bulharsku

Fotoreportáž: Staré město Nesebar na bulharském pobřeží Černého moře

Mohlo by vás zajímat

Jak si naplno užít dovolenou a posílit své zdraví

Chystáte se na dovolenou, na které si chcete pořádně odpočinout, ale zároveň byste ještě rádi udělali něco navíc pro svoje zdraví? Máme pro vás hned několik tipů, jak si užít volno se vším všudy a bezstarostí! Share Tweet Email

Číst více

Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Dovolená v Řecku: Týden na rozkvetlé jarní Krétě

Už jste byli na Krétě? Že ne? Potom je ale ten nejvyšší čas se na největší z řeckých ostrovů aspoň na týden vypravit a důkladně ho prozkoumat. Jen málokde v Evropě totiž naleznete tolik rozmanitých forem krásy jako právě zde.  Share Tweet Email

Číst více

Livorno

Livorno: Italské město nadchne památkami i božským výhledem

O tom, že Itálie je památkami doslova obsypaná, není sporu. Existují však města, jež nejsou moc navštěvovaná. Jedním z nich je Livorno, třetí největší v Toskánsku. Turisty může odradit skutečnost, že je hodně průmyslové, což se ale naštěstí netýká staré části. Share Tweet Email

Číst více