Kardamena: Letovisko na řeckém ostrově Kos žije ve dne i v noci

ŘeckoKos

Řecké ostrovy jsou ideálním synonymem pro letní dovolenou plnou klidu a pohody. A když k tomu připočteme kilometry – často poloprázdných – pláží, spoustu poutavé přírody, výtečnou kuchyni, lahodné víno, libozvučnou muziku, pitoreskní architekturu a přírodní kosmetiku z oliv, není co řešit! K nejoblíbenějším částem Řecka patří ostrov Kos, který leží v Egejském moři, čtyři kilometry od Turecka. Je jen o trochu menší než německé město Mnichov. Jaké letovisko zvolit? Všem věkovým kategoriím, tedy i pubescentům, se zavděčí Kardamena.

Leží na jižním pobřeží, pouhých 6 km od letiště a 28 km jihozápadně od hlavního města Kos. Letovisko Kardamena disponuje perfektním turistickým zázemím a velmi dlouhou pláží. Stojí zde i velké čtyř- a pětihvězdičkové hotely s bary, bazény, sportovišti a režimem All Inclusive nebo Ultra All Inclusive.

pobřeží v letovisku Kardamena

Cestou z diskotéky se zastavíte třeba u tatéra

Původně rybářská vesnička se postupem času proměnila v moderní letovisko s ubytovacími a stravovacími službami na vysoké úrovni. Kardamena je proslulá bujarým nočním životem – v řadě klubů se lidé veselí až do ranních hodin, některé dokonce fungují nonstop. Kromě restaurací, kaváren, barů a diskoték jsou zde samozřejmě obchody, lékárna, půjčovny aut, motorek a kol, banky, zubař, pošta, menší přístav a dokonce i tetovací studio a potápěčské centrum.

přístav v letovisku Kardamena

Jedinci, kteří nemají ve zvyku flámovat, nemusejí mít obavy, že je noční radovánky v letovisku Kardamena budou obtěžovat. Většina hotelů leží v dostatečné vzdálenosti od zábavních podniků, tudíž se v klidu vyspíte. Chcete si večer pouze posedět ve venkovní restauraci nebo kavárně? Taktéž budete spokojeni.

kavárna v letovisku Kardamena

Velkou předností letoviska Kardamena je více než 4 km dlouhá pláž, jedna z nejdelších na ostrově Kos. Je pokryta jemným zlatobílým pískem a omývá ji krásně čisté Egejské moře. Na několika místech si lze pronajmout lehátka a slunečníky, jinde si můžete roztáhnout osušku či deku. Některé úseky jsou vyhrazené pro hotelové hosty, kteří mají veškerý servis předplacený.

pláž v letovisku Kardamena

Kardamena láká i cyklisty a rybáře

Nechcete se pouze koupat a opalovat? V tom případě můžete využít nabídky vodních sportů. Vyzkoušejte jízdu na vodních lyžích, projížďku na šlapadle či lodi, jízdu na banánu a podobně. Průzračná voda svádí k potápění a šnorchlování. Další variantou, jak prožít pohodové chvíle u moře, je rybolov.

příroda v letovisku Kardamena

Budete letní dovolenou v letovisku Kardamena trávit s dětmi? Pak zřejmě nepohrdnete návštěvou 3 km vzdáleného moderního vodního parku Aquatica. Dostanete se k němu autobusem za necelá dvě eura, která zaplatíte přímo řidiči. Anebo taxíkem za cca 9 €. Kromě toboganů, skluzavek a atrakcí pro nejmenší je hostům k dispozici i bazén a kavárna. Aquatica má otevřeno denně od 10:30 do 17:30. Vstupné pro dospělé činí 15 €, pro děti 11 €. Děti s výškou do 120 cm mají vstup zdarma. Bezpečnostní skříňka vyjde na 2 €.

vodní park Aquatica nedaleko letoviska Kardamena

Letovisko Kardamena v Řecku obklopuje příroda. Tudíž se dá kdykoliv vyrazit na procházku nebo na delší pěší výlet. V okolí můžete obdivovat pěkné kostely (např. Agios Efthimios), některé pocházejí už ze šestého století. Cyklisti jistě rádi otestují místní cyklostezky, nabízí se i motokárová trať a možnost jízdy na koni. Chcete-li se přesunout někam dál, využijte pravidelné autobusové dopravy. Anebo v přístavu nastupte na loď a udělejte si celodenní výlet na sopečný ostrov Nisyros.

okolí letoviska Kardamena

Nedaleká Antimachia okouzlí nejen hradem

Budete pobývat v letovisku Kardamena? Nenechte si ujít návštěvu vesnice Antimachia nedaleko letiště. Je vyhledávaná díky tradiční atmosféře a památkám. Leží na náhorní plošině, obklopuje ji příroda. Symbolem vesnice je starý větrný mlýn. V přilehlém obchůdku lze zakoupit sušenky upečené ze zde namleté mouky.

větrný mlýn ve vesnici Antimachia

Dominantou a velkým turistickým lákadlem vesnice Antimachia jsou ruiny hradu. Ten začátkem 14. století na nedalekém kopci postavil rytířský řád svatého Jana.

pěší stezka z letoviska Kardamena k hradu u vesnice Antimachia

Dochovaly se zejména impozantní vnější zdi a také dva benátské kostely – Agia Paraskevi z 18. století a Agios Nikolaos ze 16. století (na snímku). Z letoviska Kardamena se sem snadno dostanete i pěšky.

kostel Agios Nikolaos u vesnice Antimachia

Antimachia je známá rovněž hudební a taneční tradicí. Například 15. srpna vesnice ožívá oslavami svátku Nanebevzetí Panny Marie. Festival Giorti tou Meliou je zasvěcený místnímu medu a dobrotám z něj vyrobeným. Koná se koncem srpna. Počátkem září probíhá festival místního vína – kromě ochutnávek vás čekají ukázky tradičních tanců a spousta muziky.

benátský hrad u vesnice Antimachia

 

ostrov Paros

Paros: Romantický řecký ostrov, který míjí masová turistika

Rethymno: Třetí největší město na Krétě překvapí pláží i památkami

Rethymno

Mohlo by vás zajímat

Suvenýry: Na co si dát pozor?

Suvenýry: Co si lze přivézt zpět domů, a na co si dát naopak pozor?

Suvenýry. Kdo by je neměl rád? Společně s nimi si můžete přivézt domů na památku kousek své dovolenkové destinace a kdykoli ho ve své domácí vitrínce zahlédnete, přenesete se aspoň v myšlenkách na chvílí zpátky tam, kde vám bylo tak dobře. Kterým suvenýrům byste se však měli vyhnout, abyste se nedostali do potíží při svém […]

Číst více

město Fira na ostrově Santorini

Fira: Největší město na ostrově Santorini zdobí hranu kaldery

K nejkrásnějším a nejfotogeničtějším místům v Řecku patří Fira, největší město na ostrově Santorini. Tradiční kykladská architektura v tomto případě zdobí vrchol 260 metrů vysokého útesu omývaného Egejským mořem. Díky příhodnému umístění na okraji bývalého sopečného kráteru je Fira městem výhledů. A jelikož se nachází na západním pobřeží, můžete si ve zdejších kavárnách a restauracích vychutnávat nejen […]

Číst více

věhlasná pláž Egramni Beach na řeckém ostrově Lefkada

Fotoreportáž: Pláž Egremni na ostrově Lefkada připomíná Karibik

Egremni Beach je nejkrásnější pláž na řeckém ostrově Lefkada, ležícím v Jónském moři. Je složitě přístupná, ale nenavštívit ji během letní dovolené by byl obrovský hřích. Na délku měří 2,5 km, na šířku mezi 20 až 50 metry. Lemují ji strmé vápencové útesy, rozprostírá se na jihozápadě. Pokud netrpíte omezenou pohyblivostí či strachem z výšek […]

Číst více