Al Jazirat Al Hamra: Vesnice duchů v emirátu Ras Al Khaimah

Ras Al KhaimahDestinaceSpojené arabské emiráty

Milujete historii, příběhy a tajuplná místa? Pak je pro vás dovolená v Ras Al Khaimah tou pravou volbou. Vydejte se do poslední zachovalé původní vesnice lovců perel na území Spojených arabských emirátů –⁠ navštivte Al Jazirat Al Hamra.

Jednou z nejznámějších atrakcí emirátu Ras Al Khaimah je opuštěná pobřežní vesnice Al Jazirat Al Hamra. K vidění tu jsou tradiční domy vytesané z korálového kamene. Můžete tak nahlédnout do prostého života zdejších obyvatel, který byl pro oblast typický v době před objevením a komercionalizací ropy.

Kmen Zaab

Rybářskou vesnici, která se později vyvinula v menší město, kdysi obýval kmen Zaab. Hlavní obživou místních obyvatel byl rybolov a lov perel. Vesnice původně patřila pod správu emirátu Sharjah, v roce 1914 však přešla pod Ras Al Khaimah. Neshody zdejšího lidu a vedení emirátu vyvrcholily v roce 1968, kdy kmen Zaab přijal nabídku šejka z Abu Dhabi a přesídlil na jeho území. I přes to se později objevily další různorodé spekulace, proč tehdejší obyvatelé prosperující město opustili.

Tradiční architektura

Ve vesnici lze spatřit tradiční architekturu typickou pro tuto oblast. Najdete zde vše od malých jednoduchých obytných domů přes větší dvoupatrové budovy s vnitřním nádvořím po velké rezidence, které patřily bohatým obchodníkům s perlami. Nechybí samozřejmě ani pozůstatky pevnosti, strážních věží, tržiště a mešity, o které se traduje, že v ní straší.

Červený ostrov či „město duchů“

Název vesničky v překladu znamená Červený ostrov, stejně často je však přezdívána jako město duchů. Při pohledu na její opuštěné ulice a domy se není čemu divit. Místo, opředené příběhy a tajemstvími, má zvláštní, skoro až strašidelnou atmosféru a mnozí věří, že tu lze potkat mýtické džiny a možná i další různorodá zjevení míhající se mezi rozpadlými budovami.

Prohlídka vesnice

Ve skanzenu se nenachází žádný stálý personál, proto při jeho prohlídce buďte opatrní. Budovy totiž nejsou v nejlepším stavu a i nadále rozpadají. Rozhodně po stavbách nelezte a nic odtud neodnášejte. Vzhledem k bezpečnosti je návštěva ideální za denního světla, a to i proto, že džinové se samozřejmě zjevují především v noci.

Tak co, láká vás dovolená v Ras Al Khaimah s nádechem tajemna?

Ráj surfařů

Ráj surfařů – pláž Prasonisi na ostrově Rhodos

Za historií na Rhodos – hrad Kritinia

hrad Kritinia

Mohlo by vás zajímat

Prasonisi

Prasonisi: Pláž na ostrově Rhodos spojuje Středozemní a Egejské moře

Láká vás dovolená na Rhodosu? Pokud ano, přinášíme tip na zajímavý výlet! Baví-li vás kitesurfing či windsurfing, zbystřete o to víc! Jedná se o proslulou pláž Prasonisi v nejjižnějším cípu tohoto ostrova, který náleží Řecku a nachází se poblíž Turecka. Díky skvělým povětrnostním podmínkám se tu provozují zmíněné vodní sporty. Písčitá pláž navíc dostala přezdívku […]

Číst více

fugu

Fugu: Pokrmy z jedovaté ryby jsou v Japonsku hitem

Ryba fugu (Takifugu rubripes) patří do řádu čtverzubců. Není velká, ale zato velmi jedovatá. A přestože její konzumace každoročně připraví několik odvážlivců o život, poptávka roste. Přitom to rozhodně není levný špás, v některých restauracích stojí pokrmy z této „krasavice“ až 1000 dolarů! Share Tweet Email

Číst více

Palermo

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

Přibližně sedmisettisícové Palermo, hlavní město největšího italského ostrova Sicílie, má kvůli mafii trochu pošramocenou pověst. Zároveň se však pyšní nádhernou polohu. Leží přímo v zálivu, uprostřed palmových a pomerančových hájů v úrodné nížině Conca d’Oro (Zlatá lastura), nad níž se vypínají skalní štíty hor. Share Tweet Email

Číst více