10 důvodů, proč milujete Maroko

DestinaceMaroko

Barevné berberské stany skryté v dunách nekonečné Sahary, tisíce let staré římské ruiny a věže mešit tyčící se k nebi, na kterém svítí věčně rozpálené orientální slunce. To vše je Maroko, země, která láká na dědictví své unikátní historie a na fantastická dobrodružství v jejích dechberoucích přírodních scenériích. A až budete po tom všem odpočívat v pobřežní kavárně, srkat mátový čaj a pozorovat, jak slunce zapadá nad nekonečným oceánem, věřte nám – na otázku: “Proč milujete Maroko?” již budete znát všechny odpovědi.

 

 

Zažiji fanstastická dobrodružství

Maroko je se svou členitou a úžasně pestrou přírodou zemí jako stvořenou pro výlety. K výpravám za dobrodružstvím vás zvou cedrové lesy, malebná údolí, průsmyky a mocné štíty pohoří Atlas a v neposlední řadě nekonečné písečné duny pouště Sahary. Prastaré vesničky a městečka, na které v Maroku narazíte mnohdy doslova uprostřed ničeho, jen přidávají již tak jedinečné atmosféře, kterou tato magická země nabízí.

Spatřím nekonečný oceán

Když se řekne Maroko, většina z nás si asi vybaví spíše duny na Sahaře než jemný písek na pláži. Maroko je však se svým pobřežím dlouhým téměř 2000 km i skvělou plážovou destinací a místní oceán poskytuje ty nejkrásnější výhledy. Plážové radovánky si můžete užít zejména v Agadiru, neoficiálním hlavním městě moderního marockého turismu, toužíte-li však po klidnější a autentičtější marocké plážové zkušenosti, můžete se vydat například do La Source v městečku Taghazout, které se nachází necelou hodinu jízdy severně od Agadiru.

 

Objevím podmanivé kouzlo marockých měst

Každý asi zná velká marocká města, jako je Marrákeš, Rabat a Fez. Tyto perly orientální kultury se svými honosnými paláci, kostely, mešitami a tradičními trhy by si určitě neměl nechat ujít žádný cestovatel, který do Maroka zavítá. Zejména jejich “mediny”, stará města, jsou opravdu nezapomenutelným, i když – díky temperamentní povaze místních – pro někoho i poměrně intenzivním zážitkem.

Užiji si saharské pouštní dobrodružství

Svou zvláštní zmínku si zcela jistě zaslouží Sahara, ohromná poušť, která tvoří téměř polovinu rozlohy Marockého království. Prozkoumat ji můžete na koňském nebo velbloudím hřbetě, v pohodlném jeepu či na čtyřkolce. Objevíte pouštní města a vesničky, povečeříte s beduíny v jejich barevných stanech a slibujeme vám, že na pouštní noční oblohu rozzářenou miliony hvězd ani na východ slunce nad písečnými dunami do konce života nezapomenete!

Okusím zemi tisíce barev, chutí a vůní

Maroko má pověst země veselé, extrovertní a barevné. To je vidět asi nejvíce na stáncích tradičních trhů, kde stoly trhovců doslova praskají pod tíhou koření, ručně vyráběné keramiky a pestrých látek či k arabské kultuře neodmyslitelně patřících koberců. Stejný dojem budete mít i z místní kuchyně, jejíž podmanivou vůni ucítíte v Maroku téměř na každém kroku. Maroko zkrátka útočí na všechny vaše smysly a vám nezbývá, než jeho podmanivému šarmu podlehnout.

Seznámím se s úchvatnou historií

A stejně pestrá a rozmanitá je i marocká historie. Berbeři, Římané, Francouzi, Španělé… ti všichni v ní zanechali svůj nesmazatelný otisk a přidali svůj střípek do pestré mozaiky, která dohromady tvoří současné Maroko. Vydejte se na dobrodružnou výpravu do marocké minulosti a poznejte jeho unikátní historii, díky které si tuto nádhernou zemi zamilujete ještě více!

Setkám se s jedinečnou architekturou

Na procházky uličkami marockých měst si vyhrazte dostatečné množství času – jejich architektura je totiž natolik působivá, že si budete fotit doslova každý druhý dům! Detailní vzory složené z malých dlaždiček zdobívají klenby dveří a oken, jinde zase upoutá vaši pozornost strohá krása budov postavených z červené hlíny. Islám pak přinesl do země elegantní nádheru svých mešit, s jejich typickými mihráby a štíhlými minarety, které dokonale dokreslují orientální, typicky marockou atmosféru.

Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
Základní informace - Tunisko
previous arrow
next arrow
 
previous arrow
next arrow

Ochutnám marocký mátový čaj

Pití mátového čaje je neoddělitelnou součástí marocké společnosti a pohostinnosti. Bude to pravděpodobně první věc, kterou v Maroku ochutnáte. Ve spoustě kaváren a restaurací mátový čaj nosí na stůl nově příchozích automaticky – bez vyzvání. Pije se tradičně ze stříbrné konvičky, do které jsou vhozeny lístky čerstvé máty a většinou pár kostek cukru. Pít horký mátový čaj v parném marockém podnebí se může někomu jevit poněkud podivné, pravda je však taková, že teplý nápoj v parném počasí funguje skvěle jak na zchlazení, tak i na uhašení žízně. Mátový čaj tedy doporučujeme nikdy neodmítat!

Vyfotím se s koťátkem před mešitou

Maroko je zemí zaslíbenou pro všechny milovníky našich kočičích přátel. Kočky jsou opravdu téměř všude a tvoří významnou část koloritu marockých ulic. Jedná se o kočky toulavé, ale žijící v harmonické symbióze s lidmi a veřejným prostorem měst. Místní je krmí a ony se na oplátku líně válí všude možně po ulicích, v obchodech a na zápražích domů a zkrátka dělají to, co je pro kočky přirozené – zkrášlují a zklidňují prostor kolem sebe a sem tam možná i uloví nějakou tu myš.

Nakoupím si v arabském stylu

Arabské země jsou proslulé svými tradičními trhy zvanými “souky” a stejně tak i způsobem nakupování na nich. Trhy se navíc nacházejí v “medinách”, starých částech marockých měst, což ještě přispívá působivé atmosféře na nich. Typickým prvkem arabského pouličního obchodu je smlouvání. Rozhodnete-li se cokoli koupit, stanete se více či méně dobrovolným účastníkem této hry a je dobré znát alespoň v základu její pravidla. Začněte velmi nízko, nenechte se vyvést z míry širokou škálou emocí, které prodejce během obchodu vystřídá, a naopak zachovejte klid a za všech okolností buďte slušní. S touto taktikou se nakonec téměř vždycky dopracujete k ceně, která je přijatelná pro obě zúčastněné strany.

Maroko je zkrátka místem, do kterého se zamilovat je opravdu snadné. Tak na co ještě čekáte? Nemyslíte si, že je čas podlehnout kouzlu marockého šarmu, nechat se zlákat jeho nekonečnou pestrostí a zažít to pravé orientální dobrodružství?

10 důvodů, proč milujeme Ras al Khaimah

10 důvodů, proč milujete Ras Al Khaimah

10 důvodů, proč milujete Tunisko

10 důvodů, proč milujete Tunisko

Mohlo by vás zajímat

10 důvodů proč zvolit pro šnorchlování právě Egypt

Potápění a šnorchlování v Egyptě: 10 důvodů, proč vyrazit právě tam

Už jste se byli potápět či šnorchlovat v Egyptě? Že ne? Pak je ale ten nejvyšší čas to změnit! Pokud si chcete užít ten nejpestřejší mořský svět, je výlet k Rudému moři jasnou volbou. V Egyptě navíc můžete ve dnech zalitých sluncem zažít jak relax a pohodovou dovolenou, tak výlety plné historie, dobrodružství a zajímavých […]

Číst více

Experti na cestách: 59. díl

Experti na cestách: 59. díl

Tento díl Blue Style Expertů na cestách je určený všem, kteří mají místo lenošení na pláži raději aktivní dovolenou. Obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek představila poznávací okruhy, kde ochutnáte kulturu, památky a dobrodružství. Nabídla plavby po egyptském Nilu na luxusní lodi, osmidenní cestu napříč barvitými městy Maroka, let balónem v Turecku nebo zelená […]

Číst více

Experti na cestách: 8. díl

Hlavním úkolem pořadu Experti na cestách informovat o aktuálním dění na trhu cestovního ruchu. Jaký je možný vývoj a dopad rusko-ukrajinského válečného konfliktu na odvětví cestování. Pozvaní přijal výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří České republiky a provozní ředitel naší cestovní kanceláře Ondřej Rušikvas. Share Tweet Email

Číst více