10 důvodů, proč milujete Řecko

DestinaceŘecko

Co podle Vás dělá z Řecka jednu z nejoblíbenější letních destinací? Jsou to romantické pláže a křišťálově čisté moře? Vynikající jídlo doplněné o sklenku kvalitního řeckého vína? Jsou to antické památky nebo vřelá pohostinnost místních obyvatel? Není pouze jedna správná odpověď, Řecko je zkrátka „všecko“.

 


Zaplavu si v křišťálově průzračném moři a odpočinu si na krásné pláži

Řecko je vyhlášené svými nádhernými plážemi. Najdete tady divoké pláže, nad kterými se tyčí skalnaté útesy, příjemné oblázkové pláže se stínem borovic a cypřišů, dlouhé písečné pláže poskytující veškerý komfort pro rodinnou dovolenou i malé skryté zátoky, kde se schováte před očima dalších turistů. Spousta pláží v Řecku je označena tzv. Modrou vlajkou, kterou uděluje Evropská unie nejlepším plážím, které splňují významná kritéria, jako je kvalita vody, průzračnost moře, čistota pláže, vybavení či možnosti zábavy.

Poznávám historii a antické památky

Antické Řecko je odedávna považováno za kolébku západní civilizace. V mnoha oblastech lidského vědění dosáhlo vysoké úrovně a stalo se srdcem antického světa. Mají zde svůj původ sociální vědy, politika, filozofie či drama, a každý ostrov má zároveň svou specifickou historii a tudíž i její jedinečné pozůstatky v podobě architektury a soch. Dodnes zde můžete spatřit dochované části monumentálních staveb chrámů, jež byly zasvěceny řeckým bohům. Na území Řecka se nachází téměř 2 desítky lokalit zapsaných do seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Ochutnávám místní speciality

Ochutnávání specialit dané země je jednou z nedílných součástí správného cestování a v případě Řecka by se tato skutečnost mohla hned dvakrát podtrhnout. Pokud si chcete dopřát to opravdové řecké speciality, doporučujeme alespoň jednou opustit hotelové restaurace a vydat se do některé z typických taveren. Zdejší kuchyně je nejenom pestrá a chutná, ale převážně také zdravá. Řekové si potrpí na čerstvé ingredience, což jídlům dodá nezaměnitelnou chuť a aroma. Nejcharakterističtější a nejstarší přísadou je olivový olej, který je obsažen téměř v každém jídle. Pochutnáte si na různých druzích masa, včetně čerstvých ryb a mořských plodů, vynikajících sýrech a čerstvé zelenině.

Vyberu si ubytování přesně podle svých představ

Co se týká ubytování, tak je zde opravdu široký výběr. Můžete si vybrat luxusně vybavené hotelové rezorty s aquaparky a stravováním All Inclusive nebo menší rodinné hotýlky s útulnými apartmány v tradičním řeckém stylu třeba jen s polopenzí či pouze se snídaní.

Užívám si vřelou pohostinnost místních obyvatel

Řekové jsou družní, přátelští a vždy ochotní pomoci, se srdcem na dlani. Milují turisty a pro jejich blaho a spokojenost by se doslova rozkrájeli. Budou vám na stůl s úsměvem nosit vše, co si objednáte, i to, co si neobjednáte. Nedivte se, když vám po večeři na stole přistane digestiv jako pozornost podniku. Když navíc zkusíte říct pár základních řeckých slovíček, místní si ti tím naprosto získáte a stanou se z vás milovaní členové jejich velké turistické rodiny.

Naladím se na místní atmosféru

Stačí vyrazit do některé z tradičních řeckých taveren a hned pochopíte, o čem je řeč. Jedním z nejdůležitějších aspektů je lidová hudba, která má v Řecku stále velkou oblibu. Nejpopulárnějším nástrojem je buzuki, speciální brnkací nástroj, který činí řeckou hudbu výjimečnou a dobře rozeznatelnou. Řekové se zkrátka umí bavit, což je patrné a na velkoleposti oslav různých příležitostí včetně svateb, kde zpravidla nechybějí ohňostroje, průvody a bujaré večírky.

Mohu vyrazit, kam se mi jen zachce

Pokud si za cíl své dovolené zvolíte kterýkoliv z řeckých ostrovů, byl by doslova hřích strávit celý pobyt pouze v hotelovém rezortu. Řecko je předurčené k poznávání a objevování nádherných míst, ať už se jedná o přírodní krásy, antické památky či tradiční život ve městech. Nebojte se vypůjčit si alespoň na den nebo dva auto a prozkoumat ostrov po vlastní ose. Silnice na ostrovech nebývají nikterak frekventované a jízdu po nich hravě zvládne každý, kdo vlastní řidičský průkaz. Cena pronájmu automobilu se pohybuje kolem 50 EUR na den, ale možnosti, které se Vám tím naskytnou, za to rozhodně stojí.

Z panoramatických výhledů se mi až tají dech

O přírodních krásách Řecka nemůže být pochyb, stačí se pouze podívat na pár fotografií a na první pohled vám musí být jasné, že zde si příroda opravdu vyhrála. A co teprve, když tato místa, která jste dosud znali pouze z fotek na sociálních sítích, časopisů nebo dokumentů, navštívíte a spatříte na vlastní oči.

Romantika nesmí chybět

Pokud hledáte vhodnou destinaci pro svou svatební cestu nebo jste romantická duše a toužíte poznávat krásná místa, Řecko je zaručená volba číslo 1. Okouzlí vás klenuté bílé domky kontrastující s blankytně modrým mořem, romantické pláže a dokonalé západy slunce, během kterých si můžete vychutnávat večeři či sklenku dobrého vína se svoji drahou polovičkou.

Dám si skvělé řecké víno!

Vaše řecká zkušenost by nebyla kompletní bez sklenky chutného řeckého vína, které svou neopakovatelnou chutí ještě znásobí už váš už tak dokonalý dovolenkový zážitek. Podle Řeků nejlépe chutná s přáteli a s pohledem na slunce zapadající za mořský obzor. Tak neváhejte a dejte si sklenku! Nebo dvě?

Tak na co ještě čekáte? Nemyslíte si, že je na čase, abyste i vy podlehli řeckému kouzlu a beznadějně se do něj zamilovali tak, jak se to stane téměř každému, kdo do této sluncem a úsměvy prozářené země zavítá?

Turecko

10 důvodů, proč milujete Turecko

Lefkada: Poznejte s námi řecký ostrov v Jónském moři

cestovatel Richie na řeckém ostrově Lefkada, konkrétně na pláži Egremni

Mohlo by vás zajímat

5 důvodů proč navštívit ostrov Samos

Dovolená v Řecku: 5 důvodů proč navštívit ostrov Samos

Samos je řecký ostrov ležící v Egejském moři na dohled od tureckého pobřeží. Patří mezi nejzelenější a nejhornatější ostrovy v celém regionu. Vybrat si z řeckých ostrovů jen jeden je však obtížné. Proč by se pravě „Pythagorův ostrov“ měl stát cílem vaší příští dovolené? Share Tweet Email

Číst více

Gorgonia - potápěčů ráj

Hotel Gorgonia Beach: To nejlepší místo pro potápění a šnorchlování v Egyptě

Také milujete potápění a šnorchlování v Egyptě? Mám pro vás tip na báječný hotel, kde na jednom místě můžete spatřit všechny krásy podmořského světa. Share Tweet Email

Číst více

Rhodos: 5 nejkrásnějších pláží

Dovolená v Řecku: 5 nejkrásnějších pláží Rhodosu

Rhodos je pro svou nádhernou krajinu často považován za nejpůsobivější ostrov Řecka. Pyšní se horami, lesy, kopci posázenými vinnou révou i olivovými háji a i přes stále rostoucí turistickou popularitu si zachovává svůj nedotčený divoký ráz. Hlavním lákadlem ostrova jsou však jeho pláže. Objevte nejkrásnější pláže Rhodosu společně s námi! Share Tweet Email

Číst více