Za historií na Rhodos – hrad Kritinia

DestinaceŘeckoTipy na výletyRhodos

Ostrov Rhodos je plný kouzelných míst a tak se tu během dovolené se určitě nudit nebudete, ať už jste milovníci pláží, památek nebo řecké kuchyně. Jedním ze zmíněných pěkných míst je hrad Kritinia, jehož poměrně zachovalé trosky se nacházejí na kopci na severozápadním pobřeží ostrova Rhodos mezi vesnicemi Kritinia a Kamiros Skala. Z místa je opravdu nádherný výhled na moře, a to do všech stran, díky strategické poloze hradu.

Hrad byl postaven johanity roku 1472 pod vedením velmistra jménem Giovanni Battista Orsini na ochranu obyvatel proti osmanskému vojsku. Po zmíněném velmistrovi převzal stavbu hradu muž jménem Pierre d’Aubusson, který přidal věž a dělostřelbu. Opevnění následně posílil žoldák a dobrodruh Basilio Della Scuola. K dostavbě hradu došlo v 16. století pod vedením velmistra jménem Fabrizio del Carretto. Vzhledem k historii v sobě hrad spojuje několik stylů. Nad vchodem lze však stále spatřit erby prvních dvou velmistrů, kteří na hradu podíleli.

Kritinia patří k největším johanitským hradům, které se ostrově nacházejí. Uvnitř hradeb lze spatřit pozůstatky kaple. Doprava sem není nijak složitá, nejjednodušší je pronajmout si auto, kousek za vesnicí Kamiros Skala odbočit doprava a zaparkovat na malém parkovišti kousek pod hradem. K troskám vystoupáte po upravených schodech. Vstupné se zde neplatí.

Okolí hradu je nádherně zelené, projít se lze olivovníkovými sady nebo lesem. Pod parkovištěm se můžete osvěžit v malé taverně nebo zajet do jedné ze zmíněných vesnic. Vesnici Kritinia založili uprchlíci, kterým se podařilo uniknout z ostrova Kréta během turecké nadvlády název v překladu znamená Nová Kréta. Po cestě k hradu Kritinia lze také odbočit na malou plážičku jménem Kopria a výlet si tak příjemně zpestřit koupáním v moři nebo piknikem na pláži.

Pokud jste tedy milovníci historie, anebo i jenom pěkných míst, vydejte se s CK Blue Style na kouzelný ostrov Rhodos, objevte jeho krásy a zažijte nezapomenutelnou dovolenou.

Al Jazirat Al Hamra

Al Jazirat Al Hamra: Vesnice duchů v emirátu Ras Al Khaimah

Experti na cestách: 24. díl

Experti na cestách 24. díl

Mohlo by vás zajímat

dovolená v Bulharsku

Hotelové služby v Bulharsku se hodně zlepšily, tvrdí Lenka Pátek

Jestlipak víte, která evropská letní destinace aktuálně zažívá velice úspěšný restart? Nejspíš tušíte správně, že se jedná o Bulharsko! Mohu to potvrdit, a to rovnou dvojnásobně. Jednak jako cestovatelka, která bulharské pobřeží Černého moře v posledních letech opakovaně navštívila, a jednak jako obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style. Vidím, že čísla hovoří jasně. Zájem o […]

Číst více

Poznejte krásy jeho vnitrozemí

Bulharsko: Poznejte krásy jeho vnitrozemí

Stejně tak jako turisté znají z Česka často jenom Prahu, podobně to má i Bulharsko s mořem. Krásy této balkánské země ale zdaleka nekončí na jejím černomořském pobřeží. Nejste fanoušky válecí dovolené nebo už jste v Bulharsku byli tolikrát, že pláž začíná být nuda? Udělejte změnu a vydejte se do vnitrozemí, kde na vás čeká […]

Číst více

Tzatziki

Tzatziki: Řecká omáčka, která obsahuje bílý jogurt, kopr a okurky

Chystáte se do Řecka na dovolenou? Ať už ji budete trávit na ostrově Samos, Kos, Rhodos, Korfu, Kréta, Kefalonie nebo Zakynthos, můžete si pochutnat na proslulém předkrmu zvaném tzatziki (neboli tsatsiki). Mnohdy se jedná spíše o omáčku, jež je součástí hlavních jídel – zejména souvlaki či gyrosu. Share Tweet Email

Číst více