10 důvodů, proč milujete Turecko

DestinaceTurecko

Turecko patří v současné době k těm nejpopulárnějším turistickým destinacím, kam každý rok míří desítky milionů turistů. Rozmazlete se ve zdejších pětihvězdičkových resortech, projděte se tisíce let starými památkami a objevte jedny z nejkrásnějších přírodních scenérií, které na světě můžete najít. Turecko je zkrátka destinací, kterou je díky její pestrosti a svébytné kultuře opravdu snadné si zamilovat. Podlehnete i vy jeho orientálnímu kouzlu?

 


Rozmazlím se se vším všudy

Turecko je zemí, která má opravdu hodně co nabídnout, ať máte o své dovolené jakékoli představy. Turecké pobřeží Středozemního moře je doslova poseté hotelovými resorty a zejména na Turecké riviéře si vybere opravdu každý. Pětihvězdičkový komfort, pohostinná turecká povaha, dokonalé přírodní scenérie všude kolem… a až budete počítat všechny ty krásy, které jste během dne stihli vidět, zatímco si budete dopřávat večerní odpočinek v proslulých tureckých lázních “hammam”, věřte nám – budete si připadat jako turecký paša nebo sultán sám!

Užiji si divokou jízdu

Mladí nebo staří, velcí či malí, každý určitě ocení pořádnou jízdu! A v Turecku je na ně na všechny pamatováno. Místní obří aquaparky jsou vybaveny desítkami tobogánů, skluzavek a dalších atrakcí, které potěší každého fanouška rychlé jízdy s mocným šplouchnutím na jejím konci. To ale není všechno! Pro opravdové milovníky adrenalinu jsou zde řeky Koprulu a Manavgat, jejichž divoké vlny můžete sjíždět na raftu, kánoi nebo na kajaku.

Podívám se na svět z jiné perspektivy

Zážitkem doslova na celý život je bezesporu let balonem nad pohádkovou Kappadokií, v jejímž srdci se nachází malebné skalní městečko Göreme. Místní krajina má opravdu neobvyklý vzhled a například při pohledu na impozantní “Údolí lásky”, nebudete věřit, že se jedná o přírodní útvary nevymodelované lidskou rukou. Kappadokie je považována za jednu z nejkrásnějších destinací pro vyhlídkové lety balonem na celém světě a byla by velká škoda, kdybyste si ji nechali ujít!

Vydám se na večerní procházku tureckými městy

Turecká města lákají na svá malebná historická centra s nezaměnitelnou atmosférou, ve které se potkává antika s orientem. Například v srdci Side můžete najít prastarý amfiteátr, o něco dále pak starodávné ruiny agory. Vůbec největším klenotem je chrám boha Apollóna. Když slunce pomalu zachází za obzor a jeho poslední paprsky barví jeho sloupořadí do bronzova, budete si připadat, jako byste prošli kouzelnou branou a ocitli se v čase před tisícovkami let!

Potkám se vlídnými a pohostinnými Turky

Turecká kultura má v sobě pohostinnost hluboce zakořeněnou – mnoho místních v souladu s tradicí věří, že hosty k jejich dveřím poslal samotný Bůh a musí s nimi tedy jednat s tou nejvyšší úctou. Pokud se rozhodnete jet do Turecka, připravte se na to, že vypijete opravdu velké množství černého čaje – ten bývá totiž nabízen prakticky hned po neodmyslitelném potřesení ruky a polibcích na obě tváře. Turci navíc milují děti, proto jsou turecké resorty vynikající volbou pro vaši rodinnou dovolenou.

Ponořím se do průzračného moře

Zářivě modré vody Středozemního moře omývající Tureckou riviéru si díky své nádherné barvě vysloužily přezdívku Tyrkysové pobřeží. Nechte se unášet vlnami a obdivujte zasněžené vrcholky pohoří Taurus, tyčící se v dálce nad zelenajícími se pláněmi. Vyzkoušejte windsurfing nebo se ponořte hlouběji a objevujte místní bohatý podmořský život a četné potopené antické památky ukryté v místních vodách. 

Projdu se po rozpáleném písku tureckých pláží

Asi nikoho nepřekvapí, že Turecko se svým téměř 8500 km dlouhým pobřežím je rájem všech milovníků plážových radovánek ve všech jejich podobách. Oblázky, jemný písek všech barev, dlouhé vybavené pláže nebo romantické opuštěné zátoky – Turecké pobřeží má od každého něco. Přidejte k tomu nádherné výhledy na průzračné moře a na impozantní tureckou krajinu a máte plážový zážitek, na který jen tak nezapomenete! 

Poznám pestrou mozaiku turecké kultury

Turecko představuje pomyslné trojmostí mezi Evropou, Asií a Orientem. Po staletí zde vznikaly a střetávaly se významné civilizace, navzájem se pronikaly, až postupně vytvořily tu neuvěřitelně pestrou mozaiku, kterou je dnešní Turecko. V ní se staré potkává s novým, tradice s modernitou, Východ se Západem. Snad i díky této tradiční kulturní diverzitě jsou lidé v Turecku vůči cizincům tak přátelští a pohostinní.

Nechám se strhnout vírem nočního života

Když zapadne slunce a turecká města obléknou svůj noční háv, určitě to neznamená, že je na čase jít spát! Turecko je totiž proslulé i svým pestrým nočním životem. Čekají zde na vás nabité diskotéky i pobřežní restaurace, které bývají otevřené až do ranních hodin. A pokud hledáte spíše komornější atmosféru, zamiřte do některé ze zdejších taveren – ty se totiž po západu slunce mění v příjemné bary s opravdu jedinečnou atmosférou. I díky veselé a přátelské povaze místních lidí se v Turecku po západu slunce určitě nudit nebudete!

Ochutnám pestrou tureckou kuchyni

Ohromná diverzita turecké fauny a flory poskytuje turecké kuchyni širokou paletu barev, vůní a chutí, ze kterých se mohou v Turecku těšit všichni milovníci dobrého jídla. Variabilita a zároveň jednoduchost místních receptů si získala srdce (a jazyk!) nejednoho gurmána. Základem turecké kuchyně je v našich končinách ne až tak rozšířené jehněčí, ze zeleniny se často používá například lilek, mrkev nebo exotický madımak (křídlatka). Turecké sladkosti jsou pak natolik lahodné, že je milují mlsné jazýčky doslova po celém světě. A turecký čaj a turecká káva? To jsou pojmy, které snad ani není třeba představovat!

Chcete se nechat rozmazlovat v některém z tureckých pětihvězdičkových letovisek, nebo vás láká spíše aktivnější dovolená? Toužíte poznávat historii, nebo se necháte zlákat spíše ruchem nočního města? Ať je to, jak chce, Turecko vám otevírá svou vřelou náruč a zve vás, abyste ho poznali blíže a zamilovali si ho. 

Tak na co ještě čekáte? Nenastal čas podlehnout jeho kouzlu a zamilovat se do Turecka také? 


10 důvodů, proč milujeme Egypt

10 důvodů, proč milujete Řecko

Řecko

Mohlo by vás zajímat

ostrov Asinara

Dovolená na Sardinii: Objevte ostrov Asinara, přírodní ráj s pohnutou minulostí

Italský ostrov Sardinie svým návštěvníkům nabízí mnohé. Na své si zde přijdou jak milovníci překrásných pláží, tak zelenající se divoké přírody. A při objevování starobylé nuragské civilizace lze prožít řadu dobrodružství. My pro vás máme však ještě jeden tip –⁠ ostrov Asinara! Share Tweet Email

Číst více

Suvenýry: Na co si dát pozor?

Suvenýry: Co si lze přivézt zpět domů, a na co si dát naopak pozor?

Suvenýry. Kdo by je neměl rád? Společně s nimi si můžete přivézt domů na památku kousek své dovolenkové destinace a kdykoli ho ve své domácí vitrínce zahlédnete, přenesete se aspoň v myšlenkách na chvílí zpátky tam, kde vám bylo tak dobře. Kterým suvenýrům byste se však měli vyhnout, abyste se nedostali do potíží při svém […]

Číst více

Dovolená v Egyptě

Dovolená v Egyptě: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Chystáte se s CK Blue Style do egyptské destinace Hurghada, Marsa Alam nebo Sharm El Sheikh? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Co si vzít s sebou? Potřebuji vízum? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co […]

Číst více