Dovolená v Řecku: 5 tradičních pochoutek z ostrova Kos

DestinaceŘeckoKos

Ke správné dovolené patří i ochutnávání specialit místní kuchyně. Řecká gastronomie je známá snad všude, staví na jednoduchosti pokrmů a čerstvosti surovin a patří k nejzdravějším na světě. Které dobroty můžete ochutnat na ostrově Kos?

Kos, rodiště Hippokrata a třetí největší ostrov souostroví Dodekanés, nabízí dokonalou dovolenou plnou odpočinku na nádherných plážích omývaných Egejským mořem i poznávání historických památek, turistických zajímavostí a zelenající se svěží přírody. Co víc, obklopí vás zde tradiční řecká atmosféra a neuniknete ani vřelosti a pohostinnosti místních obyvatel. 

Zdejší gastronomie využívá zejména lokální a čerstvé suroviny, jako je ovoce, zelenina, sýry, ryby, mořské plody a bylinky. Chybět samozřejmě nemůže ani olivový olej a výborné víno. Ostrov je navíc proslulý díky tymiánovému medu, ze kterého místní připravují vynikající dezerty. 

A co byste tedy měli určitě ochutnat? Vybrat pouze pět top pochoutek opravdu nebylo snadné, ale tady jsou…

 

Osvěžující tzatziki

Asi každý někdy jedl populární salát z čerstvých strouhaných okurek, řeckého jogurtu, česneku, soli a pepře, případně z kopru a pár kapek olivového oleje či citronové šťávy. Podává se většinou jako předkrm spolu s pečivem, ale někdy poslouží i jako omáčka k dalším jídlům.

Chutné dolmades

Dolmades, někdy také nazývané dolma, jsou závitky z vinných listů plněných rýží a zeleninou, případně ořechy a masem. Mohou se podávat studené i teplé, jako předkrm či hlavní chod. Pokud se o nich chcete dozvědět více, nebo si je dokonce toužíte připravit doma, přečtěte si tento článek.

Šťavnaté gyros

Mezi nejproslulejší řecké pokrmy rozhodně patří gyros. Pokud ho však ochutnáte v jeho rodné kolébce, možná zjistíte, že se liší od toho, které znáte z našich končin. Správný gyros je z na rožni pozvolna opékaného masa (většinou jehněčího), z něhož se odřezávají tenké proužky, jež se následně balí do pity spolu s rajčaty, tzatziki a hranolkami. 

Výtečná musaka

Tradiční řecký zapékaný pokrm z mletého masa dušeného s cibulí a česnekem vrstveného spolu s lilky, rajčaty a někdy i cuketami a bramborami, vše zalité vrstvou bešamelové omáčky –⁠ to je musaka. Určitě si nenechte ochutnání tohoto vynikajícího jídla utéct! 

Lahodný řecký jogurt

Hustý a lehce nakyslý řecký jogurt se nevyužívá jen k přípravě tzatziki, ale i dalších pokrmů včetně dezertů. Jako skvělou snídani či sladkou tečku si můžete objednat tuto mléčnou pochoutku ochucenou medem a zdobenou ořechy. Oblíbená je samozřejmě i varianta se sladkým sirupem a čerstvým ovocem.

Tak co, těšíte se, až po dni stráveném poznáváním dechberoucích krás ostrova Kos zasednete příjemně unaveni ke stolu a užijete si tradiční řecké pochoutky a uvolněnou atmosféru zdejších taveren?

Dovolená v Itálii

Dovolená v Itálii: Krása skrytá na špičce „italské boty“

Dovolená ve Spojených arabských emirátech: Objevte krásy pohoří Al Hadžar v Ras al Khaimah

Ras Al Khaimah: Objevte krásy pohoří Al Hadžar

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 30. díl

Experti na cestách se budou v novém dílu věnovat hned dvěma důležitým tématům. Jak a kdy správně reklamovat zpožděný či zrušený let nebo samotnou dovolenou vám sdělí Martin Slaný, vedoucí oddělení péče o zákazníky CK Blue Style. Co si rozhodně nevozit z dovolené a s jakými kuriózními případy se setkala, vám poví mluvčí Celního úřadu […]

Číst více

Palermo

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

Přibližně sedmisettisícové Palermo, hlavní město největšího italského ostrova Sicílie, má kvůli mafii trochu pošramocenou pověst. Zároveň se však pyšní nádhernou polohu. Leží přímo v zálivu, uprostřed palmových a pomerančových hájů v úrodné nížině Conca d’Oro (Zlatá lastura), nad níž se vypínají skalní štíty hor. Share Tweet Email

Číst více

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Bodrum je Turecko s řeckou atmosférou, vypráví Lenka Pátek

Během červencové návštěvy Bodrumu jsem si uvědomila, že tato malebná oblast je v podstatě fúzí dvou destinací. Jak to myslím? Pobývala jsem na jihozápadě Turecka, ale přitom jsem všude kolem sebe vnímala tradiční řeckou atmosféru. Tento pocit umocňovaly rozvaliny kostelíků, kamenné domy a klasické větrné mlýny. Ještě začátkem třicátých let minulého století totiž většinu obyvatel […]

Číst více