Seychely: Ostrovy jako stvořené pro vaši skvělou dovolenou!

SeychelyDestinace

Kdo už Seychely navštívil, ví, že se jedná o opravdový ráj na Zemi. Dokonalý klid, nádherné pláže, zářivě modré moře i úchvatná příroda –⁠ to vše sem láká cestovatele z celého světa. A přesto se nemusíte bát, že by tu byly davy. Zláká dovolená na Seychelách i vás? 

Co lze na tomto kouzelném souostroví vidět a dělat? Odpověď je jednoduchá –⁠ záleží jen na vás! Jste přece na dovolené. Můžete klidně odpočívat na skvostných plážích, objevovat pestrobarevný mořský svět, věnovat se vodním či suchozemských sportům nebo podniknout zajímavý výlet do zelenajícího se vnitrozemí! Pojďte s námi poznat Seychely v celé jejich kráse!

Ostrov Mahé

Mahé je hlavním a největším ostrovem Seychelské republiky a nabízí mnoho krásných a zajímavých míst. Nejlepší cestou, jak ostrov důkladně prozkoumat, je půjčit si na pár dní auto. Dejte však pozor –⁠ jezdí se vlevo a velká část silnic je tvořena serpentinami, což pro někoho může být příjemná zábava, pro jiného trochu adrenalinová výzva.

A co na ostrově Mahé navštívit? Pláže, rozhodně pláže! Ty jsou totiž hlavním lákadlem Seychel a není tomu tak pro nic za nic. Na své si tu přijdou jak ti, kteří hledají klid a odpočinek, tak milovníci vodních sportů. A ty západy slunce? Prostě nádhera! Za hlavní plážovou lokalitu na Mahé bývá považována oblast Beau Vallon, velmi oblíbený je také mořský národní park a pláž Port Launay.

K populárním místům patří rovněž hlavní město Victoria. Vynechat byste v něm určitě neměli Clocktower, což je hodinová věž napodobující londýnský Big Ben. Za návštěvu stojí i botanická zahrada na jihu města, která nabízí exotické rostliny, netopýry a obří želvy. Zajímavým místem je také historický hřbitov Bel Air, který se táhne až k národnímu parku Morne Seychellois.

Také ten stojí za návštěvu, neboť nabízí řadu zajímavých výletů a poznání pestré flóry a fauny. Vypravit se můžete například na trek na nejvyšší horu souostroví nebo na náhorní plošinu Copolia, odkud je nádherný výhled na hlavní město Victoria i přilehlé ostrovy na severovýchodě. Vyhledávaný je rovněž trek Morne Blanc, jenž vede okolo plantáží s čajem a citrónovou trávou. Chcete se během výletu vykoupat? Navštivte překrásný vodopád Sauzier!

A to stále není vše! Návštěvníky Seychel často láká i poznání procesu zpracování čaje. Prohlídku továrny a ochutnávku si můžete samozřejmě užít i na ostrově Mahé. Dalším lákadlem je vesnička Craft Village, kde můžete na vlastní oči spatřit umělce vyrábějící tradiční výrobky nejen z kokosových ořechů.

Ostrov Praslin

Druhým největším obydleným ostrovem Seychel je Praslin, který je oproti Mahé  zhruba čtvrtinový svou rozlohou a není ani tak hornatý. Mezi jeho přednosti však patří členité pobřeží s mnoha plážemi. K nejkrásnějším se rozhodně řadí Anse Lazio a Anse Georgette.

Pláže však nejsou jediným důvodem, proč je tento okouzlující ostrov navštěvován. Turisté sem míří i do národního parku Vallée de Mai neboli Květinového údolí, které je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO. Spatříte zde překrásnou přírodu, zajímavé rostliny i živočichy – roste tady například endemická palma jménem Lodoicea seychelská (Coco de Mer) a z vzácných živočichů tu žije černý papoušek vaza malý či bulbulčík seychelský.

Ostrov La Digue

Chcete-li poznat Seychely z jejich divočejší stránky, můžete si udělat výlet na ostrov La Digue, který bývá často označovaný za ten nejhezčí. I tady si jistě užijte sluneční paprsky, jemnost místního bílého písku, průzračně čistou vodu Indického oceánu a stín sklánějících se palem. A jakou pláž bychom vám na tomto ostrově doporučili? Výběr je opravdu těžký –⁠ všechny jsou krásné! Ale velmi oblíbená je například pláž Anse Source D’Argent, jež patří k nejfotografovanějším na světě.

Zmíněná pláž se nalézá v rezervaci L’Union, která poskytuje útočiště obřím želvám a rozhodně stojí za pozornost. V oblasti lze rovněž navštívit starou plantáž s fabrikou L’Union Estate a zhlédnout ukázku tradičního zpracování kokosových ořechů a výroby kokosového oleje.

Ostrov Curieuse 

K dalším atraktivním a navštěvovaným ostrovům patří Curieuse neboli Červený ostrov, jenž vás okouzlí rozmanitou a fascinující přírodou. Hlavním lákadlem jsou tady želvy obrovské. Narazit tu můžete také na endemickou palmu Lodoicea seychelská (Coco de Mer), která roste ve volné přírodě jen zde a na ostrově Praslin. Zajímavostí je i bývalá kolonie malomocných.

Pokud byste se chtěli podívat, jak vypadají Seychely pod hladinou oceánu a ponořit se do krás mořského světa, vybavte se šnorchlem a brýlemi a navštivte podmořský park Curieuse. Pod mořskou hladinou můžete pozorovat například rejnoky a spoustu pestrobarevných ryb.

Za výlety se samozřejmě můžete vypravit i na další ostrovy. Třeba v okolí ostrova St. Pierre na vás čeká úchvatný podmořský svět. Ostrov Cousin pak láká na přírodní rezervaci, která je domovem nejen řady úchvatných vzácných ptáků, ale také želv, scinků a dalších živočichů. A pokud jste se zamilovali do již několikrát zmiňovaných želv, určitě si nenechte ujít ani návštěvu atolu Aldabra, zapsaného na Seznamu přírodního dědictví UNESCO.

Mezi jednotlivými ostrovy se lze přepravit loděmi, rychločluny, katamarány či škunery. Je možné využít pravidelných linek nebo si pronajmout vlastní plavidlo. Tak na co ještě čekáte? Vypravte se na Seychely společně s námi! Více si o nich můžete přečíst v našem dalším článku zde.

Dovolená na Mauriciu

Dovolená na Mauriciu: 3 nejkrásnější zážitky v tropickém ráji

Musandamské fjordy: Skvělý tip na výlet v kouzelném Ománu!

Omán: Musandamské fjordy

Mohlo by vás zajímat

4 tváře dovolenkového ráje

Dovolená v Turecku:⁠ 4 tváře dovolenkového ráje

Turecká riviéra, Antalye, 12:03 tureckého času. Na pláži v panuje charakteristická kombinace odpočinkového klidu a veselého ruchu. Děti se se smíchem proplétají mezi barevnými slunečníky, které vrhají svůj stín na osmahlá těla odpočívajících dospělých. Vzrušené zvuky nedaleko probíhajícího beachvolejbalového klání se mísí s tóny hudby nesoucí se z nedalekého letoviska. Barman v kiosku s nápoji […]

Číst více

Poznejte krásy jeho vnitrozemí

Bulharsko: Poznejte krásy jeho vnitrozemí

Stejně tak jako turisté znají z Česka často jenom Prahu, podobně to má i Bulharsko s mořem. Krásy této balkánské země ale zdaleka nekončí na jejím černomořském pobřeží. Nejste fanoušky válecí dovolené nebo už jste v Bulharsku byli tolikrát, že pláž začíná být nuda? Udělejte změnu a vydejte se do vnitrozemí, kde na vás čeká […]

Číst více

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně: Netradiční dobroty z Řecka, Tuniska a Egypta!

Středomoří. Stovky ostrovů a ostrůvků omývaných průzračným mořem, nádherná příroda, krásné počasí po většinu roku a tisíce let stará historie kam jen oko pohlédne… to jsou pouze některé z důvodů, proč tento kouzelný region volí každoročně za svou dovolenkovou destinací statisíce lidí z celého světa. Nás dnes bude zajímat světově proslulá a milovaná středomořská kuchyně. […]

Číst více