Hotel Gorgonia Beach: To nejlepší místo pro potápění a šnorchlování v Egyptě

DestinaceMarsa AlamEgypt

Také milujete potápění a šnorchlování v Egyptě? Mám pro vás tip na báječný hotel, kde na jednom místě můžete spatřit všechny krásy podmořského světa.

V čem je hotel Gorgonia tak jedinečný?

Hotel Gorgonia je ráj přímo u bran národního parku Wadi el gemal a milovníky potápění vábí svým nedotčeným podmořským světem a také profesionálním potápěčským centrem TGI diving international, které nabízí potápěčské kurzy pod licencí Padi.

Chcete zažít jedinečnou dovolenou? Dopřejte si potápěčský kurz Open Water!

Během své dovolené můžete absolvovat kurz Open water, který obsahuje celkem šest ponorů, z nichž dva jsou nácvikové v bazénu a čtyři ponory jsou na moři. Kurz Open Water je pro začátečníky a připraví vás na další samostatné ponory. Pro úspěšné absolvování kurzu je potřeba se potopit do hloubky 18 metrů. Součástí kurzu je rovněž praktická i teoretická výuka jak se zachovat v případě, když dojde kyslík vám či spolupotápěči. Případně jak si v desetimetrové hloubce vyměnit masku. V praktické části kurzu musíte složit písemnou zkoušku, ovšem přípravu a závěrečný test zvládnete hravě na chytrém telefonu.

Chcete si zkusit jen jeden ponor?

Žádný problém. Zkušený potápěč vás vezme do hloubky pěti metrů a budete tak pozorovat korálové útesy z nové perspektivy. A pokud se vám to zalíbí, můžete si kurz udělat celý.

Potápění je skvělý aktivní odpočinek a objevování podmořského života vám doslova změní život. Pokud milujete šnorchlování, určitě zkuste potápění. Váš pohled na mořský vět získá úplně jinou perspektivu.

Netroufnete si na potápění? Šnorchlování je také skvělá volba.

Už jste někdy viděli, jak si rybky pinkají narůžovělou medúzou jako s míčkem? Jak ryby proplouvají korálem, který vypadá jako brokolice? A slyšeli jste někdy, jak to křupe když rybky chroupají korály? To vše můžete zažít a objevit nádherný podmořský svět. Pokud nevlastníte šnorchlovací vybavení, v potápěčském centru vám jej rádi zapůjčí. Já osobně doporučuji zapůjčení dlouhého neoprenu. Jednak vzduch v neoprénu příjemně nadnáší a také nehrozí, že si při šnorchlování spálíte záda a pozadí. Ve vodě totiž nejsou sluneční paprsky cítit, ovšem při nedostatečném namazání ochranným krémem stačí půl hodiny šnorchlovat a hnedle máte spálené ty tělesné partie, které nejsou ponořeny dostatečně hluboko a vyčnívají na hladině.

Proč právě hotel Gorgonia? 

Na jednom místě máte vše, co chce milovník mořského života vidět. Můj tip je šnorchlovat podél korálových útesů až do hotelu Shams. Vzdálenost je přibližně jeden kilometr a zabere vám to tak hodinku mírným tempem, a pak se po pláži projdete zpět k hotelu. Během šnorchlování vás bude příjemně unášet proud a tak se nemusíte ani příliš namáhat. Nicméně pokud si netroufnete, raději šnorchlujte v okolí hotelu. Kvůli korálovým útesům není možné z trasy vystoupit dříve než právě u hotelu Shams, kde je písčitá pláž. Můj tip je si přivstat a zašnorchlovat si při ranním rozbřesku. To se od korálů odráží slunce a vy si tak užijete náramnou barevnou podívanou. 

Pláž u hotelu Shams je písčitá, roste tam mořská tráva a svou cestu završíte pozorováním želv, které se na mořské trávě pasou. Můžete se nad nimi jen tak vznášet a dopřát si jedinečnou podívanou. Pokud budete mít štěstí, při ranním rozbřesku spatříte i duonga, neboli mořskou krávu. Tento savec, který v dospělosti může vážit až téměř tunu je však velmi plachý a tak jakmile se pláž zaplní turisty, stáhne se do hlubších vod. 

Potápěčské centrum také pořádá výlety za delfíny a na opuštěnou pláž. Malou motorovou lodí se během krátké, asi desetiminutové plavby ocitnete v korálových lagunách, kde jsou hejna delfínů a kde si s nimi můžete užít to nejlepší potápění a šnorchlování. Delfíni jsou velmi hraví a zvědaví a budou vás pozorovat a kroužit okolo vás. Průvodci jsou zkušení freediveři a tak si můžete užít i delfíní tanec. Průvodce se na jeden nádech potopí a plavou v kruzích. Delfíni to berou jako hru a tak jej následují a společně krouží a v hloubce okolo pěti metrů. Když zadržíte dech na dostatečně dlouhou dobu, můžete to také zkusit.  

Po plavání s delfíny si odpočinete na opuštěné pláži, kde můžete vidět mnoho žlutých krabů a krásných mušlí a lastrur. Pozor, odvést domů si je však nemůžete, vývoz korálů, mušlí, lastur je z Egypta zakázaný a turisté jsou za to tvrdě postihování.

Při šnorchlování dodržujte bezpečnou vzdálenost alespoň jeden metr od korálů a pokud je odliv a plavete nad korálem a mezi vámi a útesem by bylo méně než jeden metr, je lepší se vyhnout. V korálech je mnoho živočichů, které pro nezodpovědné jedince mohou představovat riziko. Rovněž se nedotýkejte delfínů, šťouchnutí jejich nosu vám může zlomit ruku či žebro. Náš průvodce nám vyprávěl o nezodpovědném turistovi, který si při šnorchlování chtěl pohladit delfíní mládě a jeho matka mu čumákem zlomila žebro.

Tak co? Láká vás potápění a šnorchlování v Egyptě? Tak se vydejte do hotelu Gorgonia Beach Resort a užijte si ho se vším všudy!

Dovolená na Zanzibaru

Dovolená na Zanzibaru: „Unguja“, Freddie Mercury a nejkratší válka v historii

Dovolená v Ománu: Nejkrásnější pláže orientálního ráje

Nejkrásnější pláže Ománu

Mohlo by vás zajímat

mys Drastis na ostrově Korfu

Drastis: Okouzlující mys na řeckém ostrově Korfu vybízí k výletu

Dovolená na řeckém ostrově Korfu je obvykle ve znamení klidu a pohody. A také skvělé gastronomie, čistého moře, hezkých pláží, panenské přírody a zajímavých památek. Chcete poznat i jiná místa než jen hotel a jeho bezprostřední okolí? Ozdobou severozápadního pobřeží je nádherný mys Drastis (Cape Drastis), nalézající se přibližně kilometr od vesnice Peroulades. Share Tweet […]

Číst více

Karkade aneb nápoj faraonů

Karkade: Osvěžující ibiškový nápoj, který si oblíbili již egyptští faraoni

Víte, z čeho je nápoj zvaný karkade a proč ho s oblibou pili již faraoni starověkého Egypta? My vám to prozradíme a společně se podíváme na pozitivní účinky, které tento téměř zázračný nápoj má. Share Tweet Email

Číst více

Dovolená v Thajsku

Dovolená v Thajsku: Zvláštní zvyky Země úsměvů

„Jiný kraj, jiný mrav“, praví okřídlené přísloví. A každý cestovatel může potvrdit, že nad některými zvyky v cizích zemích mnohdy zůstává rozum stát. Proto jsme pro vás připravili tento seriál článků, v rámci kterého se společně podíváme na ty nejpodivnější tradice, oslavy, festivaly… zkrátka všechno, co nás na našich cestách po světě zaujalo. Jako první […]

Číst více