Dovolená a alkohol: Co kde ochutnat, a na co si dát pozor?

Chutě světa

Alkohol a dovolená –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pro leckoho nerozlučná dvojka. Sklenka vína, piva či něčeho ostřejšího bývá totiž často neodmyslitelně spojena s dovolenkovou pohodou. Pojďme si dnes tedy představit některé z populárních alkoholických nápojů, které si můžete vychutnat na své dovolené u moře.

Bulharsko

Bulhaři jsou známí svou pohostinností a také tím, že sklenkou vína či něčeho ostřejšího jen málokdy pohrdnou. V této balkánské zemi si tak můžete vychutnat širokou paletu alkoholických lahůdek, včetně vína od renomovaných vinařství jako Edoardo Miroglio nebo Villa Melnik. A pokud chcete zažít opravdu autentickou bulharskou chuť, určitě si nenechte ujít aromatickou rakii (ovocnou pálenku) z palírny Peshterska.

Ani zdejší pivovarnictví nezůstává za dalšími odvětvími produkce alkoholických nápojů nikterak pozadu. Značky jako Kamenitza a Zagorka přinášejí vynikající kvalitu a autentický balkánský charakter. Zajímavostí je, že bulharské pivovarnictví nese výraznou českou stopu. V průběhu 19. a 20. století to totiž byli právě čeští pivovarníci, kteří do této jinak spíše vinařské země přinesli svůj pivovarnický kumšt. Na chuti nejpopulárnějších bulharských piv je ostatně dodnes inspirace tradičním českým ležákem poměrně výrazně znát.

Kapverdy

Na vždy usměvavých a roztančených Kapverdách se setkáte s širokým spektrem místních alkoholických nápojů, ve kterých se zrcadlí historie a kulturní bohatství této malebné destinace. Určitě doporučujeme věnovat speciální pozornost místnímu rumu zvanému grogue. Tento destilát z cukrové třtiny je na ostrovech považován za národní nápoj a nabízí skutečně autentický kapverdský zážitek, ať už čistý, či v míchaném drinku. Nezapomeňte také ochutnat místní víno, kterému se nebývale daří ve zdejších vulkanických půdách. Právě díky unikátnímu sopečnému podloží víno získává jedinečnou chuťovou paletu, kterou jen tak jinde nenajdete.

Chcete si na své dovolená na Kapverdách vychutnat sklenku vychlazeného piva? Žádný problém! Značky jako Strela a Crioula nabízejí osvěžující zážitek, který v sobě snoubí lehkost, charakter a nespoutanou energii těchto exotických ostrovů. Se svou jemnou sladovou chutí a vysokou pitelností je zdejší pivo skvělým společníkem na pláž i do klubu, v němž plánujete protančit celou noc. Dávejte si však pozor, kapverdský ležák oproti tomu českému obvykle obsahuje o něco více alkoholu. Tak ať se vám potom na parketu nepletou nohy!

Tunisko

Ani muslimské Tunisko nezůstává v produkci alkoholických nápojů příliš pozadu. Vskutku tradiční je zde fíková pálenka zvaná Boukha, která původně pochází od židů z místní početné komunity. Pro milovníky vína je tu rozmanitý výběr ze zdejších vinic, jako je Domaine Neferis nebo Carthage Winery, které nabízejí lahodná vína s podmanivým regionálním rázem. Na své si zde přijdou jak milovníci osvěžujících bílých vín, tak i ti, kteří preferují robustní červená vína.

Věděli jste, že v Tunisku můžete ochutnat i pivo z místní produkce? Značky jako Celtia a Berber Gold přinášejí osvěžující piva, plná jedinečného charakteru šmrncnutého trochou té exotiky. Tuniská pivní scéna se vyznačuje unikátními kombinacemi chutí, od lehce ovocných až po plnější a hořčejší varianty. Kombinace teplého tuniského slunce a chladného místního piva je určitě něco, co každopádně stojí za vyzkoušení!

Je třeba mít na paměti, že v Tunisku platí určitá pravidla týkající se konzumace alkoholu, respektující místní normy a hodnoty. Alkohol je obvykle k dostání pouze v licencovaných zařízeních, jako jsou hotely a některé restaurace. Mimo tato místa je jeho konzumace ve veřejných prostranstvích obvykle omezena nebo zcela zakázána. Výjimkou jsou turistické oblasti, kde jsou větší svobody ohledně konzumace alkoholických nápojů. Vždy však pamatujte na to, že jste v cizí zemi a respektujte místní zákony i zvyklosti.

Turecko

Turecko je zemí barev, chutí a vůní a tato pestrost panuje i v nabídce zdejších alkoholických nápojů. Ty zahrnují nejen ty s dlouhou tradicí, ale i nápoje zcela moderní. V populární raki, známé též jako turecké ouzo, se spojují výrazné anýzové tóny se silným obsahem alkoholu.

Dlouhou tradici má v Turecku rovněž víno. Můžete se zde setkat i s některými výjimečnými regionálními odrůdami, jako jsou červené Kalecik Karası nebo Öküzgözü. Za zmínku stojí také tradiční nápoj zvaný boza, který se vyrábí z fermentovaného kukuřičného nebo pšeničného škrobu. Ten však obsahuje alkohol obvykle jen okolo 1 %.

V tureckých pivech se pak můžete těšit na nevšední kombinaci svěžesti a exotických tónů. Nejznámějšími značkami jsou Efes a Bomonti. Ve své nabídce mají různé pivní styly –⁠⁠⁠⁠⁠ od lehkých ležáků až po tmavá piva.

Řecko

V Řecku patří mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje tradiční anýzový destilát zvaný ouzo. Tato lihovina, známá svou průzračnou barvou a charakteristickou chuťovou kombinací anýzu a bylinek, je oblíbeným společníkem během teplých letních dnů. Mezi populární značky ouza patří například Ouzo Plomari, které pochází z ostrova Lesbos, a Ouzo 12, které získalo popularitu pro svou vyváženou chuť a aroma.

Kromě ouza má Řecko také bohatou tradici ve vinařství a tento celosvětově oblíbený nápoj hraje i svou nezastupitelnou roli v místní kultuře. Například z regionu Santorini si můžete vychutnat výborná bílá vína, zejména Assyrtiko, které exceluje svou minerální chutí a osvěžujícím charakterem. Ostatní oblíbené značky zahrnují Skouras, který nabízí kvalitní červená vína, a Domaine Gerovassiliou. Tyto tekuté poklady jsou neodmyslitelnou součástí společenských setkání a tradičních řeckých oslav.

Tak co, už se těšíte, až ochutnáte na své dovolené u moře některé z místních tekutých specialit? Samozřejmě ovšem pijte s rozumem, ať si během svého zaslouženého odpočinku užijete svou zvolenou destinaci s jasnou hlavou!

BYLINKY Z CELÉHO SVĚTA A JEJICH VLIV NA ZDRAVÍ

Bylinky z celého světa: Cizokrajné chutě a vůně pro zdraví

Olivový olej:⁠ Zdravý a chutný suvenýr plný středomořského slunce

Olivový olej

Mohlo by vás zajímat

Potápění v Egyptě je bezpečné, říká profesionální potápěčka Aneta Tine

Potápění v Egyptě je bezpečné, říká profesionální potápěčka Aneta Tine

Uvažovali jste někdy o tom, že byste vyzkoušeli potápění? Ať už je vaše odpověď jakákoli, čtěte dále! Vyzpovídali jsme totiž pro vás profesionální potápěčku a manažerku potápěčského centra TGI diving z lokace Gorgonia beach. Share Tweet Email

Číst více

Fotoreportáž: Dar Jilani aneb Dům umění a řemesel na ostrově Djerba

Tuniský ostrov Djerba, vzdálený necelé tři hodiny letu z České republiky, je velice oblíbenou destinací. Spousta našich turistů sem míří v období od dubna až do listopadu, někteří i několikrát do roka. Dovolená na Djerbě však nemusí být pouze o opalování a koupání, lze vyrazit na zajímavý výlet. Jedním z nich je Okruh ostrovem, během […]

Číst více

Antalya

Antalya: Město na Turecké riviéře zaujme přístavem i vodopády

Turecká riviéra, na níž lze prožít parádní letní dovolenou, začíná v letovisku Tekirova, odkud se táhne až za malebné město Alanya. Centrem této cca 200 km dlouhé pobřežní oblasti je Antalya, jedná se totiž o největší město na Turecké riviéře. V něm stojí spousta hotelů, některé z nich jsou součástí nabídky CK Blue Style. Rezervovali […]

Číst více