Madeira –⁠ tipy na výlety na Ostrově věčného jara (2. část)

MadeiraDestinacePortugalsko

Madeira je překrásným přírodním klenotem Portugalska. Stvořená je především pro milovníky přírody a pěší turistiky, ale na své si tu přijdou i milovníci památek a pláží. 

Ponta de São Lourenço

Nejvýchodnější cíp Madeiry tvoří poloostrov Ponta de São Lourenço přecházející ve dva ostrůvky. Vlivem nízké nadmořské výšky se zde nezachytávají mraky plující nad oceánem, a tudíž zde panuje suché a teplé podnebí. 

Na začátek trasy vedoucí na nejvýchodnější bod ostrova se lze přiblížit autem či autobusem. Následně vás čeká příjemná, poměrně nenáročná cesta plná překrásných výhledů. Ve dvou místech lze dokonce odbočit na kamenitou pláž. Těsně před cílem nebo při cestě zpět se můžete občerstvit v místní restauraci Casa do Sardinha Sea Spot Cafe. 

Funchal

Ostrov samozřejmě nenabízí jen přírodní zajímavosti. Hlavním a zároveň největším městem Madeirského souostroví je Funchal. Mezi zdejší krásy patří nepochybně historické centrum a pobřežní promenáda.

Z památek můžete navštívit například katedrálu Sé postavenou v 16. století. Její strop vykládaný cedrovým dřevem je považován za jeden z nejkrásnějších v celém Portugalsku. Za pozornost stojí i jezuitská kolej pocházející také z 16. století s působivým interiérem vyzdobeným krásnými obrazy a sochami. Za drobný poplatek lze navíc navštívit věž, ze které je krásný výhled na Funchal.

K dalším atrakcím patří městská botanická zahrada zvaná Jardim Botânico da Madeira. Najdete zde zastoupenou nejen flóru Madeiry, ale i rostliny z ostatních kontinentů. Kochat se můžete například pestrobarevnými orchidejemi nebo různorodými kaktusy. 

Milovníci přírody a květin by si neměli nechat ujít ani zahradu Monte Palace Tropical Garden, která patří mezi nejnavštěvovanější a nejkrásnější na ostrově. Je rozdělena do několika oblastí –⁠ kromě madeirské flóry zde lze najít například japonskou zahradu s pergolami, mostky a jezírky, v nichž plavou pestrobarevní kapři koi.

Kromě překrásně kvetoucích a zelenajících se bylin, keřů a stromů narazíte na různé umělecké instalace, jezírka s labutěmi a kachnami či procházející se honosné pávy. Součástí areálu je také palác Monte, muzeum a dvě kavárny. V ceně vstupenky k tomu všemu navíc máte jednu skleničku lahodného madeirského vína. 

Pokud chcete zažít jedinečný pohled na město, nebo si ušetřit stoupání či jízdu autobusem k zahradám Monte Palace Tropical Garden, doporučujeme vyjet nahoru kabinovou lanovkou jezdící z centra Funchalu. Jestliže chcete nejprve navštívit botanickou zahradu Jardim Botânico da Madeira, o vyhlídkovou jízdu se určitě nepřipravíte, protože odtud vyráží druhá, o něco kratší lanovka. 

Lanovkou lze samozřejmě sjet i zpět dolů do centra, případně k botanické zahradě. Oblíbeným turistickým zážitkem je ovšem sjezd v proutěném koši upevněném na dřevěných saních. Že na Madeiře přece není sníh? Přesvědčte se na vlastní oči o tom, že ten opravdu není potřeba, a zažijte adrenalinovou jízdu, na kterou jen tak nezapomenete.

A to stále není vše! Ujít byste si totiž neměli nechat ani městskou čtvrť Zona Velha a v ní se nacházející ulici Rua de Santa Maria, které umělci vdechli nový život pomalováním všech dveří. Navíc zde naleznete kavárny, obchůdky i galerie a celkově příjemnou atmosféru. Další umělecká díla zdobící dveře zdejších domů najdete například v uličkách Rua dos Barreiros, Rua Portão São Tiago nebo Travessa do Pimenta.

Porto Moniz

Malé lázeňské městečko Porto Moniz se nachází na severozápadním cípu ostrova. Jedná se o pěkné klidné místo obklopené strmými svahy hor. Hlavní zdejší atrakcí jsou mořské bazénky vybudované hned na dvou místech.

 První z nich se nachází u hotelu Aqua Natura Madeira. Bazénky jsou pěkně upravené, ale celý areál je oplocený a platí se zde drobné vstupné. Druhou volbou jsou skutečně přírodní bazénky u restaurace Cachalote, kde se lze zdarma koupat přímo mezi lávovými kameny.

Výhodou bazénků je ochrana před vlnami mnohdy neklidného Atlantského oceánu. Teplota vody se celoročně pohybuje přibližně mezi 18 a 21 °C a nabízí tudíž příjemné osvěžení místním i turistům v horkých dnech.

Další kratochvíli ve městě nabízí malé akvárium Aquário da Madeira umístěné v budově staré vojenské pevnosti São João Baptista. V nádržích s vodou můžete spatřit zdejší druhy ryb a dalších mořských živočichů. Nadšenci si navíc mohou zaplatit potápění mezi žraloky a rejnoky.

Socha Krista v Garajau

Socha zvaná Cristo rei (Kristus král) se nachází na mysu Garajau nedaleko stejnojmenné obce a mnohým jistě připomene slavnější přítelkyni v Rio de Janeiro. Postavena byla v roce 1927 a tyčí se do výšky 20 metrů. Má ochraňovat rybáře a v noci díky nasvícení slouží také jako maják. Navíc je odtud překrásný výhled na oceán a z nedalekého parkoviště vede kabinová lanovka na malebnou oblázkovou pláž.

Prosklená vyhlídka Cabo Girão

Nejvyšším útesem Madeiry a druhým nejvyšším v Evropě je Cabo Girão. Právě zde se nachází turisty vyhledávaná prosklená vyhlídka. Vstup na ni není nijak časově omezen, takže si odtud kdokoliv může užít dechberoucí pohled do více jak půl kilometrové hloubky, v níž se nachází malá políčka a vinice.

Úctyhodný pohled zespodu se vám naskytne z pobřeží Funchalu, ten nejlepší výhled je však z nedaleké vesničky Câmara de Lobos. Z obou stran útesu navíc vedou dolů dvě kabinové lanovky. 

Pláže

Jak už bylo řečeno, Madeira je oblíbená zejména mezi milovníky přírody a pěší turistiky. Určitě to však neznamená, že si zde nemůžete užít odpočinek na pláži u moře. Najdete zde převážně oblázkové pláže, případně ty s černým vulkanickým pískem. Na ostrově se ovšem nachází i pár zlatavých pláží, písek na ně byl však dovezen z Afriky. 

Jemný vulkanický písek najdete například na krásné pláži Seixal s pozvolným vstupem do vody. Místo navíc nabízí nádherný výhled na zelené útesy a vodopád Véu da Noiva (Nevěstin závoj). Za zmínku jistě stojí i další oblíbená černá oblázková pláž zvaná Formosa, která se nachází v hlavním městě Funchal.

Mezi zlatavé pláže pak patří ta v Machicu. Pláž je ideální i pro rodiny s dětmi, protože je zde pozvolný vstup do vody, lehátka, slunečníky a v dosahu se nacházejí obchody i restaurace. Další pláží se zlatým pískem je pak Calheta ve stejnojmenném městečku na jihozápadním pobřeží ostrova.

Krmení ještěrek

Celoročně příjemné počasí a překrásná příroda vybízí k nejrůznějším odpočinkovým i sportovním aktivitám, takže si na Madeiře jednoduše přijde na své každý. My pro vás však máme tip ještě na jeden velice pěkný zážitek. 

Už jsme zmínili ptáčky zobající z ruky u kavárny v Rabaçalu, na ostrově jsou však i další tvorové, při jejichž krmení si lze užít zábavu. A teď nemyslíme kočky procházející se a polehávající v ulicích vesnic a měst ani rybky plující v oceánu… Řeč je o různobarevných ještěrkách vyskytujících se zkrátka a jednoduše všude!

Pokud si chcete z Madeiry odvézt další pěkný zážitek a zajímavé fotografie či videa, kupte v obchodě kousek ovoce navíc a zkuste ho nabídnout ještěrkám vyhřívajícím se na skalnatých zídkách. Na některých místech jsou tito malí tvorečkové hodně bázliví a z ruky je nejspíš nenakrmíte, jinde jsou však ještěrky zřejmě naučené a po chvilce váhání si ovoce vezmou přímo z ruky. 

Madeira má zkrátka mnoho tváří –⁠ od zelenajících se lesů plných levád a vodopádů přes holé pláně a téměř pouštní krajinu poloostrova Ponta de São Lourenço po pláže a památky ve městech. Vydejte se s námi poznat alespoň některé z nich a prožijte pohádkovou dovolenou na ostrově věčného jara! Pokud se rozhodnete se na Madeiru vypravit, určitě vám přijdou vhod následující rady a tipy!

4 tváře dovolenkového ráje

Dovolená v Turecku:⁠ 4 tváře dovolenkového ráje

Dovolená na Kypru: 4 důvody proč objevit Afroditin ostrov

4 důvody proč strávit dovolenou na Kypru

Mohlo by vás zajímat

Bagni San Filippo

Trápí vás kůže či klouby? Navštivte Bagni San Filippo

Málokterá země nabízí tolik jako Itálie. Moře, spoustu památek z různých dob počínaje starověkem, proslavenou kuchyni i víno a v neposlední řadě krásnou, různorodou krajinu. Navíc je dostatečně velká, aby turisté mohli objevovat stále nová a nová místa, včetně takových, o nichž vědí jen lidé v okolí a která nenajdou v žádném průvodci. Jedním z nich […]

Číst více

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas: Španělské město, které vzniklo v jámě

Ve Španělsku, oblíbené letní destinaci, existují zajímavá místa, o nichž se u nás moc neví. Jedním z nich je Setenil de las Bodegas, městečko v Andalusii. Unikátní je tím, že mnohé budovy byly postaveny ve skalním převisu (nebo pod ním). Toto město vzniklo vlastně náhodou! Díky silné erozi řeky Río Guadalporcún, což vedlo k vytvoření impozantní […]

Číst více

Romana Habartová: Rozhovor s prodejkyní zájezdů CK Blue Style

Naši prodejci na pobočkách denně obslouží desítky nových i stávajících klientů CK Blue Style. Přestože se většina prodejů zájezdů odehrává online, mnoho lidí dává stále přednost osobnímu kontaktu v kamenných pobočkách. A to zejména kvůli zkušenostem našich prodejců. Destinace navštívili osobně, tudíž mohou klientům doporučit zájezd ušitý přímo na míru jejich požadavkům. A nejinak tomu […]

Číst více