Mallorca –⁠ skvělá volba pro vaši aktivní dovolenou!

DestinaceMallorcaŠpanělsko

Španělský ostrov Mallorca nabízí víc než krásné pláže a vodní sporty. Najdete zde také starobylá města a vesničky obklopené dechberoucí přírodou.

Rozeklaná pohoří, zelenající se pastviny, piniové háje, sady s pomerančovníky či mandloněmi, malebné vesničky a středověké kláštery –⁠ i tak se dá popsat úchvatná krajina španělského ostrova Mallorca.

Serra de Tramuntana

Hřbetem ostrova je pohoří Serra de Tramuntana plné nádherných míst a zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Nejvyšší hora se nazývá Puig Major a měří 1445 metrů. Pohořím se táhne turistická dálková trasa Dry Stone Route (GR221) nabízející množství dokonalých výhledů. Stezka vede od Sant Elm po městečko Pollença. Vybrat si můžete samozřejmě i z jiných turistických tras a navštívit třeba strážní věž Torre des Verger nebo Puig de Massanella, druhou nejvyšší horu. Pohoří Serra de Tramuntana je vhodné také pro cyklisty, kteří si rádi dají do těla.

Městečka, vesničky…

Za návštěvu stojí i horské vesničky a městečka. Jedním z nich je například Valldemossa s dlážděnými uličkami, kamennými domky a květinami. Hlavní zdejší dominantou je kartuziánský klášter Cartoixa de Valldemossa z roku 1839, ve kterém se nachází unikátní stará lékárna s původním vybavením, muzeum a mnišské cely. Zajímavostí je, že v posledních letech svého života zde pobýval Fryderyk Chopin se svou partnerkou George Sandovou. 

Dalším okouzlujícím městem je horský Sóller, kam lze dojet historickým vláčkem přímo z hlavního města Palma de Mallorca. Jedná se o velmi pěkný zážitek, neboť trasa vede pohořím Sierra Tramuntana a vlak projíždí několika tunely. Samotné město je obklopeno pomerančovníky a olivovníky. Uprostřed něj se nachází náměstí Plaça de la Constitución s radnicí, kostelem svatého Bartoloměje a palácem Banc de Sóller.

Mezi dvěma výše zmíněnými městy, na úpatí hory Teix se nachází malebná vesnice Deià. Jedná se o jedno z nejvýše osídlených míst pohoří Serra de Tramuntana, které se navíc pro svou roztomilou krásu stalo oblíbeným nejen mezi umělci. Strmé uličky a krásné výhledy na okolní hory i moře mají zkrátka svoje kouzlo.

V podhůří Serra de Tramuntana stojí pro ostrov historicky významné městečko Alaró. Například v roce 1901 bylo prvním místem na Mallorce, kde se začala vyrábět elektřina a kde fungovalo první kino. Svůj příběh má také opevněný hrad Castell d’Alaró stojící na skalnatém vrcholu severně od města. Dojít k němu můžete po turistické trase GR 221.

Paláce a kláštery

Během výletů v pohoří Serra de Tramuntana stojí za návštěvu rovněž klášter Santuari de Lluc zasvěcený Panně Marii, jehož vznik se datuje až do 13. století. Kromě jiného zde najdete muzeum a botanickou zahradu. 

Vaší pozornosti by neměl uniknout ani palácový komplex Alfabia obklopený zahradami s pergolami a fontánami. Spatřit zde můžete stoletý platan, stáje, knihovnu, lisovnu oleje či Královninu malou zahradu (Jardinet de la Reina) odkazující na to, že zde pobývala královna Alžběta II. 

To jsou samozřejmě jen některé z krás, jež pohoří Serra de Tramuntana na ostrově Mallorca nabízí. Další objevy už však necháme na vás…

Co ochutnat na Madeiře

Dovolená na Madeiře: Co ochutnat?

Dovolená na Kefalonii: 5 dní nabitých zážitky

Dovolená na Kefalonii

Mohlo by vás zajímat

egyptský ostrov Giftun

Giftun: Ostrov nedaleko města Hurghada svádí k celodennímu výletu

Egyptské Tahiti – tuto přezdívku si ostrov Giftun vysloužil díky plážím s téměř bílým povrchem a průzračnému moři. Nalézá se necelých pět kilometrů od města Hurghada a je cílem celodenních lodních výletů. Budete-li trávit dovolenou v této egyptské destinaci, můžete se domluvit s delegátem CK Blue Style a ten vám návštěvu Giftunu zprostředkuje. Share Tweet […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 40. díl

Jen 3 hodiny letu od Prahy se nachází překrásné letovisko Marsa Matrouh. Podívejte se na další reportáž od Petry Staňové a nechte se provést po této zatím neokoukané severoegyptské destinaci. Čekají na vás přepychové hotely i různorodé výlety a díky dlouhým plážím s jemným pískem a tyrkysovým mořem si budete připadat jako v Karibiku! Share […]

Číst více

Love Lake Dubai: Jezera lásky jsou nejromantičtějším místem v Dubaji

Nejvyšší budova, největší nákupní centrum, nejdelší městský lanový skluz, nejvyšší hotel či největší krytý zábavní park na světě – to vše najdete ve městě Dubaj ve Spojených arabských emirátech. V poušti za městem se nalézá další, méně známá atrakce Love Lake Dubai (nebo také Heart Lake Dubai). Tato umělá jezera ve tvaru dvou spojených srdcí […]

Číst více