Chorta: Řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

ReceptyŘeckoChutě světa

Řecká kuchyně je chutná a ve většině případů i zdravá. Poletíte v létě na Rhodos, Kos, Zakynthos, Korfu, Samos, Santorini, či na jiný řecký ostrov? Pokud vyznáváte zdravý životní styl, určitě se vám zavděčí chorta (neboli horta). Jedná se o řecký salát ze spařených listů špenátu, pampelišek nebo jiných zelených částí rostlin.

Chorta je v Řecku k dostání téměř všude. Někde se podává jako předkrm, jinde jako hlavní jídlo. Její příprava je velmi jednoduchá, přesto se jedná o značně populární a navíc tradiční pokrm.

Pampeliškové listy povzbudí organismus

Není nad to pochutnat si na salátu v pravé řecké taverně s výhledem na moře, piniový háj nebo třeba na typickou místní architekturu. Udělat si ho můžete i doma, i když to samozřejmě nebude úplně ono. Řecký salát chorta se připravuje ze špenátových, pampeliškových nebo jiných zelených listů (např. mangoldu), případně i řas. Ty se nejprve spaří a následně zakapou citrónem a decentně přelijí olivovým olejem.

A když už byla řeč o zdraví, pojďme se podívat na to, co tělu prospěšného ukrývají hlavní ingredience salátu chorta. Špenátové listy obsahují železo (ne však tolik, kolik se traduje), dále karotenoidy včetně betakarotenu, lutein, antioxidant zeaxanthin, velké množství vitaminu K, vitaminy C, D, E a vitaminy skupiny B, sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, měď, zinek a mangan. Cholin a inositol jsou důležité pro prevenci aterosklerózy, zatímco fytohormony pozitivně působí na rozvoj svalstva.

Listy pampelišky v sobě mají velké množství vitaminu C, dále vitaminy A, B (B6, thiamin, riboflavin) a D, karotenoidy, mangan, železo, křemík, vápník či draslík. A také látky s antibiotickými a antibakteriálními účinky. Zeaxanthin pomáhá chránit oční sítnici před UV zářením, cryptoxanthin působí proti bujení rakovinných buněk v ústech nebo v plicích. Pampeliška představuje mírné tonikum povzbuzující organismus a jedná se také o antirevmatikum.

řecký salát chorta

Jednoduchý recept na salát chorta

Listy je nutné nejdříve důkladně opláchnout – nesmějí obsahovat žádné nečistoty, písek atd.

Následně je vložíme do hrnce s vroucí vodou a trochou soli.

Na mírném ohni a za občasného míchání je povaříme 20 až 25 minut.

Poté listy scedíme a vložíme do mísy.

Zakapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem a můžeme salát chorta (horta) podávat.

Přejeme dobrou chuť!

řecký salát s olivovým olejem a citrónem prospívá zdraví

Tsabou Beach

Tsabou Beach: Malebná oblázková pláž na řeckém ostrově Samos

Mortadella Bologna: Měkký italský salám z vepřového masa a tuku

italský salám Mortadella Bologna

Mohlo by vás zajímat

Djerba Explore Park

Fotoreportáž: Djerba Explore Park na tuniském ostrově Djerba

Dovolenou na tuniském ostrově Djerba si můžete zpestřit návštěvou rozlehlého areálu s názvem Djerba Explore Park. Jeho součástí je nákupní vesnička, muzeum Lalla Hadria, skanzen Djerba Heritage a největší krokodýlí farma ve Středomoří. Stačí se domluvit s vaším delegátem a ten vám organizovaný výlet sem zařídí. Po příjezdu na místo vás provede celým parkem, dozvíte […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 14. díl

Experti na cestách vám přináší reportáž o portugalské Madeiře, květině plující po Atlantiku. Ostrovem vás provede moderátor Daniel Brabec, hosty reportáže jsou pak delegátka Jana Kolková a tisková mluvčí CK Blue Style, Ilona Topolová. Dozvíte se, pro koho je dovolená na Madeiře vhodná, co všechno lze na ostrově vidět a zažít i jaké pochoutky skýtá […]

Číst více

Cestovka b.s. | 2. díl

Kapverdy, souostroví v Atlantském oceánu u pobřeží západní Afriky, také celoroční destinace s velmi příjemným a stabilním počasím, kde se dle místního hesla „No stress“ skutečně žije. Share Tweet Email

Číst více