Potápění v Sharm El Sheikh: Podmořská krása severního Egypta

DestinaceSharm El SheikhEgypt

Egypt je oblíbenou dovolenkovou destinací a není divu, svým návštěvníkům má rozhodně co nabídnout –⁠ od zajímavé historie přes úchvatné přírodní scenérie až po luxusní hotely se skvělými službami. Jednou z jeho hlavních předností je ovšem Rudé moře a pestrobarevný život v něm. Tak neváhejte a zažijte i vy nezapomenutelné potápění v Sharm El Sheikh!

Zatímco náruživí plavci míří do Hurghady, do letoviska Sharm El Sheikh létají podobně jako do Marsy Alam zejména milovníci potápění a šnorchlování. Nacházejí se zde totiž skvělé potápěčské lokality a úchvatné korály s hejny barevných rybiček lze často obdivovat hned při pobřeží. 

Mnohé hotely mají přímý přístup k okraji korálového útesu a umožňují tak i velmi průměrným plavcům poznat bezprostředně, alespoň s brýlemi a šnorchlem, nepřeberné bohatství zdejších hlubin. 

Ostrov Tiran 

Jednou z oblíbených potápěčských lokalit je ostrov Tiran a jeho okolí. Potopte se do zdejších průzračně modrých vod Akabského zálivu a užijte si bezstarostné objevování různorodých mořských živočichů i rostlin.

V rámci výletu na ostrov Tiran můžete většinou prozkoumat i nedaleké útesy Gordon Reef a Jackson Reef. Jedná se o místa s opravdu bohatou podmořskou faunou a flórou, která obklopuje hlavně vraky lodí, jež se zde potopily. Gordon Reef nabízí vrak ruské lodi Louilli a u Jackson Reefu lze objevit potopenou kyperskou loď Lara. Zároveň se jedná o jedno z nejvyhledávanějších míst pro pozorování žraloků v Egyptě.

Ras Mohamed

Národní park Ras Mohamed je situován kolem stejnojmenného mysu na samém jihu Sinajského poloostrova na hranici mezi Suezským a Akabským zálivem. Jeho rozloha činí 480 km2 a je řazen mezi 10 nejkrásnějších míst pro potápění nebo šnorchlování na celém světě. 

Mezi nejoblíbenější lokality patří Žraločí útes (Shark Reef), kde mimo žraloka černoploutvého spatříte více než tisíce druhů ryb, barakudy, želvy mořské a velmi rozmanitou podmořskou flóru. K vyhledávaným lokalitám patří rovněž Yolanda s potopeným vrakem stejnojmenné lodi. Kromě mořského světa zahrnuje park Ras Mohamed navíc i pevninskou část.

Brothers Islands

Dva malé ostrovy sopečného původu známé pod označením Brothers Islands se ve skutečnosti nazývají El Ikhwa Islands. Nacházejí se necelých 70 metrů od městečka El Quseir s okouzlující pláží u níž můžete rovněž šnorchlovat a objevovat krásy podmořského světa.

Kromě korálů a barevných hejn ryb se lze ve vodách okolo Brothers Islands potápět ke dvou vrakům lodí –⁠ Aida a Numidia. Ponory se tu však doporučují jenom opravdu zkušeným potápěčům, například kvůli síle místních proudů.

Zátoka Naama 

Mezi oblíbená místa k potápění patří také zátoka Naama Bay, zvlášť její severní část, kde se korálové zahrady táhnou jen kousek od pobřeží. Už zdejší pláž sama o sobě je nádherným místem a když ji doplníte ještě o krásu místního podmořského světa, budete si tu připadat jako v ráji! Moře je klidné a příjemně vyhřáté, vhodné i pro rodiny s dětmi. Není tedy divu, že letovisko Naama Bay patří mezi nejoblíbenější v oblasti Sharm El Sheikh.

Ras Nasrani

Ras Nasrani je středisko s populární podmořskou rezervací nabízející nádherné korálové útesy a hejna barevných ryb. Nachází se asi 14 kilometrů od Naama Bay a bez nadsázky ho lze označit za skutečný ráj potápěčů. Zdejší tyrkysové vody Rudého moře ukrývají mnoho pokladů a lákají řadu dobrodruhů, kteří se vydávají do hlubin za vzrušujícím poznáním.

Korály zde spolu s mořskými živočichy vytvářejí dechberoucí scenérie. Výborná viditelnost je zaručena a těšit se můžete třeba na želvy, tuňáky, barakudy, murény nebo chobotnice. Pro opravdové nadšence se tu pak pořádají dokonce i noční ponory.

Záliv Ras Um El Sid

Také v zálivu Ras Um El Sid narazíte na okouzlující podmořský svět plný barev a života. Voda je zde klidná a příjemně teplá, tudíž ideální ke šnorchlování a potápění. U břehu mohou být korály poničené, jen o několik desítek metrů dál však objevíte pohádkovou podmořskou krajinu. Zaplavat si můžete například s hejny barevných rybiček, želvami a dalšími mořskými tvory.

Vrak lodi Thistlegorm

Patříte mezi nadšence do potápění k vrakům lodí? Tak přesně pro vás máme ještě jeden tip! Asi 40 kilometrů západně od letoviska Sharm El Sheikh se nachází vrak britské lodi Thistlegorm. Loď byla potopena v roce 1941 a lze na ní vidět řadu dopravních prostředků od lokomotiv přes tanky a armádní vozy až po motocykly. Vrak samozřejmě přitahuje i celou řadu zajímavých mořských živočichů, se kterými se při jeho prozkoumávání určitě setkáte.

Tak co, už se těšíte až objevíte tu nádheru na vlastní oči? Věříme že ano! Pokud však chcete zůstat suší a zároveň nepřijít o krásy podmořského světa, vydejte se s námi na plavbu lodí s proskleným dnem. Dovolená a potápění v Sharm El Sheikh je zkrátka zážitkem na celý život.

Zvláštní zvyky, tradice a pověry antického Řecka

Zvyky, tradice a pověry antického Řecka

Nejlepší potápění v Egyptě: Ras Mohamed v Sharm El Sheikh

Národní park Ras Mohamed aneb nejlepší potápění v Egyptě

Mohlo by vás zajímat

Saturnia

Saturnia: Toskánské městečko, které láká na ozdravné zimní koupání

Jet v zimě do Toskánska – to nezní jako ideální nápad! Teploty se pohybují kolem 12 stupňů a na lyže to také není. Existuje však zapomenuté a zároveň výjimečné městečko, kde je v tomto období někdy víc lidí než v parném létě. Jmenuje se Saturnia a leží v provincii Grosseto. Share Tweet Email

Číst více

keftedes

Keftedes: Řecké masové kuličky jsou prastarou delikatesou

Staré Řecko bylo kolébkou evropské civilizace, mnohé znalosti z tohoto období využíváme dodnes, aniž si to uvědomujeme. Proto asi nepřekvapí skutečnost, že odtamtud pochází i první kuchařka. V roce 320 před n. l. ji napsal básník Archestratus – pod názvem Daedalus chutných jídel. Později Atheneus, egyptský Řek, vydal další podobnou – Deipnosofistes neboli Večeře učených. Není jen […]

Číst více

cannoli

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich! Share Tweet Email

Číst více