Antalya: Město na Turecké riviéře zaujme přístavem i vodopády

Turecká riviéraTureckoTipy na výlety

Turecká riviéra, na níž lze prožít parádní letní dovolenou, začíná v letovisku Tekirova, odkud se táhne až za malebné město Alanya. Centrem této cca 200 km dlouhé pobřežní oblasti je Antalya, jedná se totiž o největší město na Turecké riviéře. V něm stojí spousta hotelů, některé z nich jsou součástí nabídky CK Blue Style. Rezervovali jste si ubytovací zařízení v jiné části Turecké riviéry? Do Antalye můžete vyrazit alespoň na výlet spojený s nákupy a obdivováním památek, přístavu či vodopádů.

Hotely najdete především v centru města Antalya, v blízkosti pláže Konyaalti (na snímku) na jihozápadě a podél pláže Lara na jihovýchodě. Pokud budete bydlet ve vzdálenějším letovisku, neváhejte se obrátit na delegáta cestovní kanceláře. Poradí vám, jak se do Antalye nejlépe dostanete alespoň na několik hodin.

pláž Konyaalti

Letiště je doslova za rohem

Město Antalya založil pergamský král Attalos II. Filadelfos ve 2. století př. n. l. Důkazem jsou ruiny antických staveb ve městě i v jeho okolí. Na konci první světové války město přislíbili Itálii. Nakonec se však Antalya stala součástí Turecké republiky. Tu v roce 1923 založil vojevůdce Mustafa Kemal Atatürk.

Největšího rozkvětu se Antalya dočkala v osmdesátých letech 20. století, kdy se celé zdejší pobřeží začalo otevírat zahraničním turistům. V současnosti je Antalya s více než milionem obyvatel a mezinárodním letištěm považována za neoficiální hlavní město Turecké riviéry.

historické centrum Kaleici

Vodopády Düden okouzlí nejen romantiky

Budete-li bydlet u pláže Lara (na snímku) na jihovýchodním konci města Antalya, během několika minut jízdy (využít můžete i autobus, dolmuši nebo taxi) se dostanete k dolnímu vodopádu Düden. Stejnojmenná řeka zde ústí do Středozemního moře, když překonává kolmý útes. Přímo u hrany vodopádu lze říčku přejít po dřevěné lávce.

pláž ve městě Antalya

V těsné blízkosti se rozprostírá park s chodníky, vyhlídkovými plošinami a lavičkami, z nichž se vám naskytnou nádherné pohledy na 40metrový vodopád i na rozeklané pobřeží směrem k centru Antalye. K dispozici je rovněž dětské hřiště, několik stánků se zmrzlinou či chlazenými nápoji i klasické restaurace.

dolní vodopád Düden ve městě Antalya

V severní části města prýští horní vodopád Düden (Upper Düden Waterfall), který padá z výšky 20 metrů a nalézá se ve zcela odlišném vnitrozemském prostředí.

Upper Düden Waterfall

V Kaleici stojí mešity i Hadriánova brána

Antalya se pyšní rozvinutou infrastrukturou, je to zkrátka město se vším všudy. Najdete tu vše od lékáren, specializovaných obchodů a bank přes archeologické muzeum až po honorární konzulát. Kdo sem přijede pouze na několikahodinovou návštěvu, kromě nakupování se jistě rád pokochá pohledem na atraktivní místa a památky. Mnoho jich je součástí starobylé čtvrti Kaleici kolem přístavu. V pozadí vidíte mešitu Kesik Minare, která původně postavili jako římský chrám, a to ve 2. století našeho letopočtu.

ulice Hesapci ve čtvrti Kaleici s výhledem na mešitu Kesik Minare

Pozoruhodná je taktéž Hadriánova brána, připomínající vládu proslulého římského císaře. Hadrián v roce 130 navštívil Antalyi a na jeho počest následně vybudovali právě tuto tříobloukovou čestnou bránu.

Hadriánova brána ve městě Antalya

Dominantou města Antalya je flétnový minaret

Jako stvořené ke korzování je dlážděné náměstí Republiky (Republic Square), které zdobí Atatürkova jezdecká socha z roku 1964. Je šest metrů vysoká a vyrobená z 12 tun bronzu.

Atatürkova jezdecká socha z roku 1964

Kousek od ní je vyhlídka (na snímku vlevo), odkud lze pozorovat přístav a další části starého města. Z náměstí snadno dohlédnete na 39 metrů vysoký minaret mešity Yivliminar.

turecké město Antalya

Tento výhled se vám naskytne směrem od zábradlí na okraji náměstí Republiky. Tzv. flétnový minaret mešity Yivliminar ze 13. století je naprosto nepřehlédnutelný, dokonce spatříte i jejích šest kupolí. Za ní se „krčí“ podstatně mladší mešita Tekeli Mehmet Pasa a vlevo je historická hodinová věž. Když uděláte čelem vzad a popojdete několik desítek metrů, narazíte na ulice plné obchodů…

historická hodinová věž a mešita Yivliminar ve městě Antalya

 

město Essaouira

Essaouira: Věhlasné marocké město, kde vás přivítají hejna racků

Myzithres: Skály na ostrově Zakynthos fascinují fotografy

Myzithres

Mohlo by vás zajímat

Dovolená v Bulharsku

Dovolená v Bulharsku: Přírodní krásy v okolí bulharské Varny

Láká vás dovolená v Bulharsku? Potom čtěte dále! Bulharsko totiž není jen krásné pobřeží s písčitými plážemi a skvělým nočním životem na nich. Je to také země s nádhernou, v mnohých ohledech navíc zcela unikátní přírodou. I v okolí turisticky populární Varny si můžete užít překrásné procházky panenskou krajinou bez davů turistů a poznat tak […]

Číst více

Dovolená na Maledivách

Dovolená na Maledivách: Vítejte v exotickém ráji!

Často od svých přátel a okolí slýchám: „Co bych dělal/a na Maledivách? Tam by mě to nebavilo, malý ostrůvek, projdeš ho za pár minut a pak nevíš co by!“ Na to mám však rychlou odpověď: „Na Maledivách se zkrátka nejde nudit!“ Skutečně, mohu vám slíbit, že dovolená na Maledivách vás bude bavit. Share Tweet Email

Číst více

Kapverdy –⁠ Jedinečná kultura plná úsměvů

Kapverdy –⁠ Jedinečná kultura plná úsměvů

Bílé pláže, tyrkysový oceán, zářící slunce a uvolněná atmosféra plná smíchu a pohody. No není to ráj? Ano, to je a my víme kde! Zavítejte s námi na Kapverdské ostrovy a poznejte místní kulturní bohatství.  Share Tweet Email

Číst více