Maroko: 7 důvodů, proč navštívit Marrákeš

DestinaceTipy na výletyMaroko

Marrákeš, kterému se díky zbarvení mnohých zdejších budov přezdívá „Červené město“, je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Maroku. Proč? Toto bývalé sultánské město okouzlí každého návštěvníka svou nenucenou kombinací starého a nového. Vydejte se do bludiště úzkých uliček a nasajte jejich pohádkovou atmosféru, ve které jsme našli zalíbení nejen my, ale i slavný Winston Churchill.

Prozkoumejte uličky starého města

Ten bezesporu nejautentičtější zážitek vás čeká, pokud se rozhodnete navštívit marrákešskou medinu –⁠ staré město. V jejích úzkých uličkách to bzučí jako v úlu a zdejší obchodníci tu ve svých barevných stáncích prodávají snad vše, na co si jen vzpomenete. Nabízet vám budou kožené boty, kabelky, koberce, nádobí a spoustu dalších zajímavých věcí. Dojít se dá až k místním „továrnám“, kde uvidíte, jak všechna ta krása vzniká.

Nenechte si ujít dobře organizovaný chaos náměstí Jemaa el-Fna

Nejznámější tržiště v Maroku se nachází na náměstí Jemaa el-Fna. Přes den se tu nic moc neděje, ale jakmile se setmí, vše se změní k nepoznání. Rej světel, tóny orientální muziky a všudypřítomná dobrá nálada vdechnou náměstí úplně nový život! 

Projděte se mezi hudebníky či skupinami organizujícími různé soutěže, opodál pak potkáte kejklíře a stánky s roztodivnými pochoutkami. Dejte si čerstvě vymačkané pomeranče nebo, máte-li chuť na větší exotiku, ochutnejte šneky po marocku. Nezapomeňte také zavítat do některého z mnoha střešních barů, které kromě krásného výhledu na hemžení pod vámi dýchají opravdu nefalšovanou marockou atmosférou.

TIP: Náměstí bývá plné turistů, obchodníků, ale bohužel i kapsářů, proto si vždy dobře hlídejte své věci. Místní tatéři mají svou taktiku, jak vám vnutit své služby, pokud nebudete chtít mít potetovanou kůži henou, nezastavujte se a nepodávejte jim ruce. Stejně tak se nezastavujte u obchodníků s opicemi a nefoťte si je. Zvířata tím trpí a obchodníci po vás za to budou chtít bakšiš (spropitné).

Odpočiňte si v Jardin Majorelle, nejkrásnější zahradě v Marrákeši

Utečte z ruchu rozpálených ulic a vydejte se do nejoblíbenější zelenající se části Marrákeše –⁠ Jardin Majorelle. Tato zahrada vznikala během dlouhých 40 let poté, co ji v roce 1922 navrhl francouzský malíř Jacques Majorelle. Vhodná k návštěvě je zejména v odpoledních hodinách, kdy teploty v ulicích mohou dosahovat až k tropickým 45 °C. 

Hned, jak vkročíte do zahrady, ocitnete se v oáze klidu a ovane vás příjemný chládek. Kromě rajské pohody zde najdete rozsáhlou sbírku kaktusů, palem a vodních rostlin. Jedním z nejvíce fotogenických míst je pak sytě modrá vila v centru zahrady.

Během procházky se nezapomeňte zastavit v Boutique Majorelle, útulném obchodě nabízejícím řadu uměleckých doplňků, knih, obrazů a pohlednic inspirovaných dílem módního návrháře Yvese Saint Laurenta, který celý komplex v roce 1980 společně se svým obchodním partnerem koupil.

Vychutnejte si piknik v zahradě Menara

Další zahradou, která určitě stojí za návštěvu, je Menara. Kdysi královské útočiště, nyní místo populární zejména mezi samotnými Marrákešany. Autentický zážitek lze zažít zejména o víkendu, kdy se tu místní potkávají a ve stínu olivovníků si užívají vzájemnou společnost při rodinných piknicích. 

Hlavní lákadlem je uměle vytvořené jezero zásobované vodou až z pohoří Atlas prostřednictvím důmyslného systému zavlažovacích kanálů. Plavou v něm hejna kaprů, které na první pohled neuvidíte –⁠ hoďte však do vody hrst krmiva a rázem spatříte, v jak hojných počtech jezero obývají. Krmivo zakoupíte ve stáncích přímo v areálu.

Ochutnejte autentickou arabskou kuchyni

Během návštěvy Marrákeše si určitě nenechte ujít návštěvu některé z místních restaurací. V nich můžete ochutnat pestrou škálu jedinečných marockých pokrmů a užít si tradiční způsob stolování, často v opravdu úchvatně vyzdobených interiérech. Během jídla vás navíc zabaví břišní tanečnice tančící za doprovodu živé hudby.

A co vám doporučujeme ochutnat? Určitě byste neměli opustit Maroko, aniž byste vyzkoušeli tajine. Tradiční způsob přípravy tohoto pokrmu spočívá v kladení masa, zeleniny a koření do hliněného hrnce, kde se poté dlouho a pomalu vaří. Jedná se o naprosto výjimečné jídlo, o kterém se vám bude zdát ještě dlouho po návratu domů!

Navštivte Medersa Ben Youssef

Medersa v překladu znamená islámská škola. Často dechberoucí architekturu těchto středisek islámského vědění můžete prozkoumat v bývalé univerzitě Ben Youssef, jedné z nejslavnějších v celém Maroku. Škola byla založena ve 14. století a v 16. století přestavěna, její struktura je tedy skutečně nadčasová. 

Nejhezčí částí je asi otevřené vnitřní nádvoří, kde v minulosti probíhalo samotné vyučování. Uprostřed něj se nachází bazén, jehož důmyslnou funkcí bylo krom té estetické i tlumení hluku. Zdi jsou zdobené ornamenty, ručně vykládanými dlaždicemi a na první pohled nezřetelnými nápisy z koránu. Ve druhém patře se nacházejí malé místnosti, koleje, v nichž kdysi žili studenti. Škola byla schopna najednou ubytovat až 900 osob.

Obdivujete krásu mešity Kutubíja

Kutubíja je největší mešitou v Marrákeši a vstoupit do ní mohou k naší škodě pouze muslimové. I při pohledu zvenčí se však jedná o fascinující stavbu a velký zážitek. V ulicích okolo mešity kdysi dávno prodávalo knihy až 100 pouličních prodejců, z čehož vznikl její název –⁠ Kutubíja totiž v arabštině znamená knihkupec. 

Minaret mešity je vysoký 77 metrů a jelikož jsou mu všechny okolní budovy (a do určité míry vlastně celé město) výškově přizpůsobeny, je vidět na kilometry daleko. Krásný pohled na něj si můžete užít například z nedalekého městského parku Lalla Hasna.

Tak co říkáte, není čas, vypravit se do Maroka a pohádkový Marákeš navštívit? A nebo vás láká spíše uvolněná a charismatická Essaouira

Experti na cestách

Experti na cestách: 39. díl

Experti na cestách: 40. díl

Experti na cestách

Mohlo by vás zajímat

Romana Habartová: Rozhovor s prodejkyní zájezdů CK Blue Style

Naši prodejci na pobočkách denně obslouží desítky nových i stávajících klientů CK Blue Style. Přestože se většina prodejů zájezdů odehrává online, mnoho lidí dává stále přednost osobnímu kontaktu v kamenných pobočkách. A to zejména kvůli zkušenostem našich prodejců. Destinace navštívili osobně, tudíž mohou klientům doporučit zájezd ušitý přímo na míru jejich požadavkům. A nejinak tomu […]

Číst více

Perlová farma Suwaidi

Dovolená v Ras Al Khaimah: Navštivte perlovou farmu Suwaidi

Spojené arabské emiráty a zejména Ras Al Khaimah mají mimořádnou tradici lovců perel, která se datuje více než 7 tisíc let do minulosti. Tomuto řemeslu se zde dařilo zejména ve 12. století a emirát se díky němu stal jedním z nejrušnějších obchodních přístavů v regionu. Pokud přemýšlíte, co navštívit v Ras Al Khaimah, Suwaidi je […]

Číst více

Jak si naplno užít dovolenou a posílit své zdraví

Chystáte se na dovolenou, na které si chcete pořádně odpočinout, ale zároveň byste ještě rádi udělali něco navíc pro svoje zdraví? Máme pro vás hned několik tipů, jak si užít volno se vším všudy a bezstarostí! Share Tweet Email

Číst více