8 zážitků, které udělají z Bulharska vaši nezapomenutelnou dovolenou

DestinaceBulharskoZážitky

Chystáte se do Bulharska na dovolenou a říkáte si, co všechno může tato destinace nabídnout? Máme pro vás hned osm zážitků, díky kterým budete na svůj pobyt u Černého moře ještě dlouho vzpomínat. Kouzlo této balkánské země totiž nenajdete v hotelových resortech, ale naopak za jejich branami. Odškrtněte si všechny body z našeho seznamu a užijte si svou dovolenou se vším všudy. 

Nahlédněte do historie

Ačkoliv řada z vás pravděpodobně plánuje vyrazit do Bulharska primárně za mořem, možná vás překvapí, jak zajímavá historická místa v okolí proslulých letovisek najdete. Pokud vyrážíte například na Slunečné pobřeží můžete za pouhých 15 minut cesty navštívit jedno z nejstarších dochovaných měst na území dnešního bulharského státu. Starobylé město Nesebar vzniklo již ve starověku a spousta původních památek z doby thrácké se do dneška alespoň částečně dochovala. Stará část města je součástí světového dědictví UNESCO a právem si nese titul Perla Černého moře. 

Historická romantika na vás čeká také v malebných uličkách města Sozopol, které je centrem jižní části pobřeží. Sozopol byl založen již v 7. století před naším letopočtem. Toužíte-li povečeřet a dát si sklenku dobrého vína při západu slunce, jsou místní restaurace ve starých domečcích na útesech tím ideálním místem.

Z letoviska Zlaté písky pak doporučujeme si za necelých 45 minut zajet do městečka Balčik, jehož historie sahá až do 6. století před naším letopočtem. V Balčiku vás kromě výhledů na okolní bílé skály zaujme zcela jistě i letohrádek s minaretem. Ten si nechala postavit rumunská královna Marie, jíž sloužil jako letní sídlo. Zámek dnes obklopuje rozlehlá botanická zahrada s vodopádem, která je oblíbeným turistickým cílem.

Přivítejte nový den na pláži

Ať už jste nebo nejste ranní ptáče, rozhodně si alespoň jednou za svůj pobyt přivstaňte na východ slunce. V kolik sluníčko vychází, zjistíte jednoduše přes internet například pomocí vyhledávacího dotazu „východ slunce Pomorie“. Vydejte se na pláž přibližně 15-20 minut před samotným východem a nezapomeňte si vzít s sebou foťák nebo telefon. Ten nádherný moment, kdy slunce začíná vykukovat na obzoru a sedí na mořské hladině, si totiž určitě budete chtít zaznamenat. Pro ještě větší zážitek se zkuste odhodlat k plavání a pozorujte cestu sluníčka po obloze přímo z vody. Pozor ale, bulharská rána mohou být chladnější. Oblečte si pak raději mikinu nebo si s sebou zabalte deku.

Ochutnejte duši Bulharska

Říká se, že do duše cizí kultury nahlédneš nejlépe ochutnáním její kuchyně. A ta bulharská zahrnuje nespočet výborných pokrmů, na kterých si můžete pochutnat v restauracích mimo hotel. Menu můžete začít lehkým šopským salátem s pravým balkánským sýrem. Vynikajícím hlavním chodem mohou být kromě ryb také kebabčeta nebo kjufteta, smažený kaškaval či obalované plátky cuket. Jídlo zapijte jemnou bulharskou rakijí nebo vínem. Za zkoušku stojí mimo jiné i místní pivo Zagorka. Vaše chuťové pohárky pak příjemně překvapí tradiční slaný koláč banitsa, který zakoupíte na každém rohu.

Protancujte celou noc

Kdy jindy se odvázat než na dovolené a kde jinde než v centru bujarého nočního života – Slunečném pobřeží. Těžko byste v Bulharsku hledali místo s větším počtem klubů, barů a kasin na jedné ulici. Chcete si užít karaoke noc, zatancovat si na pláži, posedět si u vodní dýmky, poslechnout si živou kapelu nebo jen tak posedět na drinku? Nejen na Slunečném pobřeží, ale i v Sozopolu nebo na Zlatých píscích najdete vše, co je k večírku ve velkém stylu potřeba. Od beach barů se vstupem zdarma až po elitní kluby vyžadující vhodné oblečení a rezervaci předem. Tak si to nenechte ujít!

Nakupte na tržnici

Kdo se vrací z Bulharska bez výrobku z ovčí vlny, jako by tam ani nebyl. Nechte si tedy při balení kufru na dovolenou dostatek místa na hřejivé dárky pro sebe a své blízké. Pestrobarevné šály, papuče, svetry… Úplně jako od bulharské babičky!

Na tržnicích seženete kromě vlněných produktů také bulharské koření, chutné speciality, alkohol a tradiční růžovou kosmetiku. Za produkty plaťte vždy v leva. Jedině tak dostanete tu nejvýhodnější cenu. 

Pohoupejte se na vlnách

Vychutnejte si pohled širé Černé moře z jeho hladiny. Věděli jste, že pokud budete mít štěstí, můžete v Bulharsku z lodi vidět i volně žijící delfíny? Vybrat si můžete hned z několika našich výletů lodí, které během léta nabízíme. Příjemný odpočinek a soukromí na vás čeká na luxusním katamaránu, pirátské lodě se pak postarají o několikahodinovou zábavu pro vás i vaše děti. Párům doporučujeme zvolit plavbu při západu slunce.

Napumpujte si adrenalin do žil

Možná vás ani nenapadlo, že byste si z Bulharska mohli odvézt taky nějaký ten adrenalinový zážitek, máme pravdu? Projeďte si třeba divokou bulharskou přírodu na offroad výletě na čtyřkolkách nebo vyrazte na vrcholky kopců v jeepech. Pokud preferujete zůstat u vody, můžete se například proletět nad mořem na padáku přivázaném ke skútru nebo si užít vítr ve vlasech při rychlé jízdě na vodním skútru. Den plný adrenalinu zažijete zcela jistě také na 60 atrakcích v areálu Aquaparku Nesebar. Ten je největším svého druhu na Balkánském poloostrově a jednoznačně stojí za návštěvu.  

Vyzkoušejte vlny a vydejte se na lov mušlí

Černé moře dokáže přinést pořádné vlny, a to obzvlášť v druhé polovině léta kdy začíná být větrno. Vyzkoušejte si skákání do vln z bezpečné hloubky na pláži s plavčíkem a uvidíte, jaká to může být legrace. Samozřejmě za předpokladu, že dodržujete pravidla a nevrháte se do moře přes červenou vlajku.

Nemůžeme ale vynechat ani oblíbené sbírání mušlí, které si můžete odvézt domů na památku. Pro ty větší se budete muset potopit ke dnu, menší ale najdete vyplavené na pláži. Na závěr vám proto prozradíme náš tajný tip. Na sběr mušlí vyrazte hned časně zrána, kdy na vás na pláži bude čekat to nejlepší z noční mořské nadílky.

Sdílejte článek se svými přáteli a ukažte i jim, co všechno se dá v Bulharsku zažít.

Cuevas del Drach neboli Dračí jeskyně

Fotoreportáž: Dračí jeskyně Cuevas del Drach na ostrově Mallorca

Lefkada Wooden Bridge: Most, kde zažijete božský západ slunce

Lefkada Wooden Bridge

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách

Experti na cestách: 30. díl

Experti na cestách se budou v novém dílu věnovat hned dvěma důležitým tématům. Jak a kdy správně reklamovat zpožděný či zrušený let nebo samotnou dovolenou vám sdělí Martin Slaný, vedoucí oddělení péče o zákazníky CK Blue Style. Co si rozhodně nevozit z dovolené a s jakými kuriózními případy se setkala, vám poví mluvčí Celního úřadu […]

Číst více

Experti na cestách: 55. díl

Experti na cestách: 55. díl

Dovolená může pro každého vypadat trochu jinak. Například tzv. empty nesters, neboli rodiče dětí, které už vyrostly a doma už nebydlí, hledají klidnější hotely pro dospělé, senioři zase preferují all inclusive hotely s možností poznávání okolí. Blue Style Experti na cestách poradili, jak si vybrat tu správnou. Jednotlivé tipy nabídly sales director CK Blue Style Nicole […]

Číst více

Sharm El Sheikh

Fotoreportáž: Stará část egyptského města Sharm El Sheikh

Pravidelně létáte do egyptské Hurghady či Marsa Alam a uvažujete o tom, že vyzkoušíte také Sharm El Sheikh na jihu Sinajského poloostrova? Skvělý nápad! Zatímco přes den se budete nejspíš věnovat koupání, opalování, šnorchlování nebo potápění, večer můžete vyrazit do města. Share Tweet Email

Číst více