Šnorchlování a potápění v Rudém moři: Podvodní ráj plný barev a biodiverzity

ZážitkyEgypt

Rudé moře je jedním z nejoblíbenějších cílů pro šnorchlování a potápění na světě, a to z dobrého důvodu. Toto moře, které leží mezi Afrikou a Arabským poloostrovem, je domovem fascinujícího podmořského světa, který zahrnuje různorodé druhy ryb, korálů a dalších podmořských tvorů. Pokud jste milovníkem dobrodružství a zároveň obdivovatelem krásného podmořského světa, Šnorchlování a potápění v Rudém moři pro vás bude dokonalým zážitkem který si zamilujete.

Šnorchlování v Rudém moři

Pro ty, kteří si přejí zažít kouzlo podmořského světa, ale nechtějí či se nemohou ponořit do větších hloubek, je šnorchlování ideální volbou. Rudé moře nabízí šnorchlovacím nadšencům nádherné podvodní výhledy na pestré ryby a úchvatné korálové útesy. Přímo na místě si můžete koupit či půjčit šnorchl, potápěčské brýle a ploutve, a pak už stačí jen se ponořit pod hladinu a začít objevovat.

Potápění v Rudém moři

Pokud jste šnorchlováním nadšení, určitě vás zaujme i potápění. Rudé moře má vynikající podmínky jako je skvělá viditelnost, příjemně teplé vody a nádherné podmořské scenérie. V okolí Hurghady, Sharm el Sheikhu a letoviska Marsa Alam existuje mnoho potápěčských lokalit, které jsou vhodné pro různé úrovně zkušeností.

A co vše můžete spatřit pod hladinou?

Rudé moře je domovem mnoha druhů ryb pestrobarevných ryb různých velikostí. Mezi nejznámější patří:

 1. Perutýn

K této krásné rybě, kterou můžete potkat v červeném či hnědém hávu se prosím nepřibližujte. Je silně teritoriální a při pocitu ohrožení vás může bodnout. Bodnutí je bolestivé a rekonvalescence dlouhá, ale nemusíte se bát, ryba není pro člověka smrtelně jedovatá. Doporučujeme tuhle krásku pozorovat z bezpečné vzdálenosti dvou až tří metrů.

 2. Pomec císařský

Tato ryba bez nadsázky patří mezi nejkrásnější, které na korálových útesech potkáte. Vyskytují se již v metrové hloubce a často lze jejich barevná tělo pozorovat z mola či břehu. 

 3. Ondranec pravý, neboli kamenná ryba

Své přízvisko kamenná si vysloužila díky svému dokolanému maskování, kdy povrch těla připomíná kámen či korál. Ukrývající se v písku, mezi korály či u kamene čeká na svou kořist i celý den. Ryba je jedovatá a pro člověka nebezpečná, proto vstupujte do vody pozvolna a nártem jakoby odkopávejte písek stranou či nahoru. Pokud ji naberete nohou zespodu, nic se vám nestane a ryba odplave. Pokud byste na ni šlápli, je nutné jet okamžitě do nemocnice. Jed je totiž na hřbetních ploutvích a při přišlápnutí ryby zeshora se můžete zranit. Ryby se nedotýkejte ani když ji najdete vyvrženou na pláži, jedové váčky v hřbetních ploutvích mohou být stále aktivní. Při potápění a šnorchlování dodržujte bezpečnou vzdálenost. 

 4. Ploskozubec modropruhý, neboli papouščí ryba

Tato ryba hraje nádhernými duhovými barvami a pozorovat jak se od jejích šupin odráží světlo a s každým pohybem se barva mění jako duha, je dechberoucí zážitek. Tyto rybky rády chroupou korálové útesy a přispívají tak k jejich zdraví. 

 5. Klaun očkatý

Klauny proslavil především film Hledá se Nemo, kde sehráli některé z hlavních rolí. Jsou to malé asi 11 centimetrů dlouhé rybky, které žijí v hejnech v symbioze se sasankami. Sasanka klaunům poskytuje ochranu před predátory a klauni ji naoplátku zbavují parazitů. Také sasanku chrání před jinými rybami, které by ji chtěli okusovat.

 6. Nahožábří

Tito barevní mořští plži jsou nesmírně krásní a můžete je potkat v mnoha barevných variantách. V rudém moři jich žije několik set druhů. Byť jsou tito tvorové sami o sobě neškodní, nedotýkejte se jich. Při pozření živočicha z řad žahavců umí jeho žahavé buňky transformovat do svých a získat tak schopnost žahat. 

 7. Bodlok žlutý

Tato rybka je přes den sytě žlutá a večer mění barvu na nenápadnější žlutohnědou, aby splynula více s korálovými útesy a unikla tak pozornosti predátorů. 

 8. Pyskoun vlnkovaný

Pyskoun dorůstá až do dvou metrů a může se dožít až požehnaných padesáti let. Pyskouni jsou velmi zvědaví a často připlavou okouknout potápěče, nicméně nepředstavují žádné nebezpečí. Pro nadměrný lov je pyskoun ohroženým druhem. Jeho přítomnost si tedy vychutnejte do sytosti. 

 9. Okatec stříbřitý

Tyto ryby mají stříbrné tělo s černými skvrnami a můžete je obvykle vidět ve velkých hejnech. Užijte si třpytivou podívanou, kdy se jim od jejich stříbrného těla odráží paprsky slunce.

 10. Ostenec picasův

Tyto zajímavě zbarvené ryby mají silné  zuby, živí se měkkýši a umí rozkousnout schránku kraba a jiných měkkýšů. Pozorujte je z bezpečné vzdálenosti, jsou agresivní při obraně svého teritoria. 

 11. Muréna

Murény jsou dravé ryby, které číhají na svou kořist v korálových útesech. Nejaktivnější jsou v noci kdy číhají na svou kořist. Tu nejčastěji vyhlížejí ze svých skalních či korálových úkrytů. Pro potápěče jsou neškodné, nicméně pokud se k nim přiblížete a muréna se bude cítit ohrožena, může vás bolestivě kousnout. 

 12. Trnucha modroskvrnná

Rejnok, který má nádherné zbarvení a velmi často můžete vidět modré flíčky vystupující z písku, ve kterém se zahrabává. Rejnok není nebezpečný, tedy pokud budete dodržovat bezpečnou vzdálenost. Neukázněné potápěče může bodnout trnem v ocasu, ve které má jedový váček a způsobit tak bolestivá zranění.

 13. Žralok lagunový

Tito menší žraloci jsou často viděni kolem korálových útesů kde loví chobotnice a korýše. Poznáte je snadno, mají bělavé špičky na hřbetních ploutvích. Pro potápěče či šnorchlaře nejsou nebezpeční, ovšem jsou zvědaví a tak se mohou připlout podívat blíže. Není potřeba panikařit, užijte si setkání s tímto majestátním tvorem. Žralok lagunový zřídkakdy měří více než 1,6 metru a tak potápěč s ploutvemi či šnorchlař je pro něj “velká ryba”. 

 14. Bodlok rudomořský

Tato barevná rybička je býložravá a své jméno si vysloužila tím, že mezi tělem a ocasem má ostré trny. 

 15. Klipka

Tyto roztomilé rybičky se vyznačují tím, že jakmile najdou partnera, jsou s ním celý život. V rudém moři můžete pozorovat několik druhů klipek, kteří žijí mezi korálovými útesy v hejnech. 

At už se rozhodnete potápět či šnorchlovat, nezapomeňte že jste v moři jen na návštěvě a všichni ti krásní živočichové jsou v první řadě divocí tvorové. Udržujte si od nich tedy bezpečnou vzdálenost minimálně jeden metr, pozorujte a nedotýkejte se a hlavně je nekrmte. Jen tak se podaří  zachovat krásný podmořský svět a vy si budete moci užívat pestrobarevnou podívanou.

Na shledanou pod hladinou!

Fascinující SOHO Square v egyptském letovisku Sharm El Sheikh

Dovolená v Egyptě: Fascinující SOHO Square v letovisku Sharm El Sheikh

Největší ohňostroj na světě nebo novoroční párty na hotelu?

Silvestrovská párty

Mohlo by vás zajímat

Ravda

Ravda: Bulharské letovisko, které má přezdívku „předměstí Nesebaru“

Pokud se rozhodnete strávit letní dovolenou v okolí bulharského letiště Burgas, můžete se ubytovat například v letovisku Ravda. A proč právě tam? Toto městečko je klidnější a levnější než nedaleké Slunečné pobřeží, přitom v něm – kromě vyhlášených diskoték – naleznete vše více i méně podstatné. Nese přezdívku „předměstí Nesebaru“, poněvadž na něj navazuje nová část známého města […]

Číst více

Derinkuyu

Derinkuyu: Postavili turecké městečko mimozemšťané?

Turecká oblast Kappadokie má tak trochu smůlu – neleží blízko moře, ani z metropole Ankary to není zrovna kousek. Přesto je tu místo, co si na nedostatek turistů nestěžuje. Míří sem totiž ve „velkém“ příznivci prehistorických památek, ale i fantasmagorických teorií, jež šíří hlavně Erich von Däniken a jež pojednávají o tom, že mnohé stavby […]

Číst více

Porto Timoni

Porto Timoni: Dvojitá pláž, která je přírodní ozdobou ostrova Korfu

Dovolená na Korfu může obnášet mnohem více než jen relaxaci v hotelu, na nejbližší pláži a v okolních kavárnách a barech. Za návštěvu stojí neoklasicistní zámeček Achilleion, ruiny byzantského hradu Angelokastro či poloostrov Kanoni s výhledem na klášter Vlacherna a ostrůvek Pontikonisi. Nebo lze zavítat na úžasná, ryze přírodní místa a strávit tam třeba i […]

Číst více