Dovolená v Egyptě: Potápění v Marsa Alam

DestinaceMarsa AlamEgypt

Láká vás objevování pestrobarevného podmořského světa? Tak to se určitě chystáte na potápění v Marsa Alam, egyptského dovolenkového ráje! Víte však, jaká místa by vám rozhodně neměla uniknout?

Krásná a klidná Marsa Alam je vhodná pro všechny milovníky klidné plážové dovolené, ale také pro nadšence do šnorchlování a potápění. Průzračné a příjemně vyhřáté vody Rudého moře jsou tu totiž opravdu bohaté na korálové útesy a mořské živočichy. A tato fascinující podívaná je často přístupná hned pár metrů od břehu!

Místní potápěčská centra nabízejí získání certifikátů pro potápění, včetně seznamovacích ponorů a lekcí pro začátečníky i pokročilé potápěče. Kluby rovněž půjčují za poplatek vybavení. Je přísně zakázáno dotýkat se korálového bohatství zdejších vod a maximální hloubka pro rekreační potápění je stanovena na 30 metrů.

Abu Dabbab

Jednou z oblíbených oblastí je potápěčská lokalita Abu Dabbab. Korálový útes tyčící se po stranách zátoky zde má tvar podkovy a je vyhlášený výskytem pestrobarevných hejn ryb, murén, vzácných želv (karety pravé a karety obrovské) a dugongů (tzv. mořských krav). Poslední zmínění tvorové určitě budí respekt, protože dospělí jedinci mohou vážit až 200 kilogramů, jsou však velmi plaší a zcela neškodní. 

Na výlet se sem můžete vypravit s CK Blue Style. Šnorchlování je určitě vhodné i pro děti, které už umí plavat. Voda je průzračná a nehrozí zde žádné nebezpečí, pokud se budete držet instrukcí organizátorů a nebudete sahat na mořské živočichy. Určitě doporučujeme vzít si s sebou oblečení chránící před UV zářením a voděodolný opalovací krém.

Marsa Mubarak

Pokud toužíte spatřit dugongy, které jsme si představili výše, vyrazte za šnorchlováním a potápěním do zátoky Marsa Mubarak. Šance na spatření těchto roztomilých tvorů je zde totiž o něco vyšší než v Abu Dabbab. Stejně tak tu můžete potkat želvy nebo třeba rejnoky.

I do této zátoky se lze vydat s cestovní kanceláří Blue Style v rámci organizovaného výletu. Lodě vyplouvají většinou z okouzlujícího přístavu Port Ghalib, který určitě rovněž stojí za návštěvu. Korály a barevné rybky tu můžete spatřit hned u břehu malebné pláže. Zájemci se samozřejmě mohou ubytovat přímo ve městě ve vybraných hotelech.

Plavat s mořskými želvami či dugongy a sledovat jak se pasou na výhoncích mořských řas je rozhodně nezapomenutelný zážitek. Šnorchlovat však nemusí každý, pestrobarevný mořský život lze často obdivovat i prostřednictvím proskleného dna lodě.  

Elphinstone Reef

Tento okouzlující útes leží asi 30 kilometrů od letoviska Marsa Alam. Přístupný je z lodi a průměrná hloubka se pohybuje okolo 20 metrů. V nejhlubším bodě je podle místní legendy uložen sarkofág neznámého faraona. Zdejší vody jsou navíc proslulé výskytem kladivounů a dalších druhů žraloků.

Daedalus Reef

Skvělou potápěčskou lokalitou je rovněž útes Daedalus, který je asi 400 metrů dlouhý a 100 metrů široký, průměrná hloubka činí asi 25 metrů. Známý je především pro početný výskyt vzácných druhů mořských sasanek. I zde je šance na spatření kladivounů. Ve středu útesu je malý umělý ostrov, na kterém se nachází maják postavený v roce 1863 a přestavěný v roce 1931.

Dolphin Reef

Dolphin Reef neboli Delfíní útes je, jak už název napovídá, místem častého výskytu delfínů. Plavání s těmito přátelskými a zvědavými tvory se stane zážitkem, na který jen tak nezapomenete! Stejně jako v případě jiných mořských živočichů je však potřeba dodržovat jistá pravidla a delfínů se nedotýkat. Šťouchnutím svého čumáku totiž dokáží člověku zlomit i žebro nebo ruku.

Brothers Islands

Dva malé ostrovy známé pod označením Brothers Islands se ve skutečnosti nazývají El Ikhwa Islands. Nacházejí se necelých 70 metrů od městečka El Quseir s krásnou pláží u níž můžete rovněž šnorchlovat a objevovat krásy podmořského světa.

Kromě korálů a barevných hejn ryb se lze ve vodách okolo Brothers Islands potápět ke dvou vrakům lodí –⁠ Aida a Numidia. Ponory se tu však doporučují jenom opravdu zkušeným potápěčům, například kvůli síle místních proudů.

Rocky Island

Skvělou potápěčskou volbou jsou i vody v okolí ostrova Rocky Island. Ponory se zahajují většinou na severní straně a pokračují východním směrem kolem korálového útesu do klidnějších vod jižně od ostrova. Místo je ideální zejména pro pozorování žraloků.

Zabargad

Na ostrově Zabargad se minulosti těžil zelený minerál zvaný olivín. Dnes jsou zdejší pláže oblíbeným cílem želv, které sem připlouvají klást do písku svá vejce. Výletní lodě míří zejména do místní tyrkysové laguny na jižním pobřeží. Ponory se většinou uskutečňují právě zde, neboť místo je poměrně dobře chráněno a pod hladinou tu můžete spatřit úchvatné korálově věže. 

Také tady se lze ponořit k vrakům lodí. Jednou z nich je Neptun, německá potápěčská loď. Potopila se v roce 1981 vlivem špatného počasí a zbytky z ní jsou roztroušeny po útesu v hloubce 15 až 30 metrů. Na západním konci jižní zátoky pak můžete spatřit téměř neporušený vrak 70 metrů dlouhé ruské nákladní lodě.

Sharm El Luli

Za šnorchlováním se můžete vypravit také k pláži Sharm El Luli, které bývá díky bělostnému písku a azurovému moři přezdíváno „egyptský Karibik“ či „egyptské Maledivy“. Pláž leží v chráněné oblasti Wadi El Gamal a zdejší podmořský svět určitě stojí za vidění.

Spatřit tu můžete nejen obrovská hejna různorodých ryb, ale rovněž želvy. Korály a mořští živočichové se navíc nalézají v mělčinách jen kousek od břehu, takže místo je vhodné i pro šnorchlování s dětmi.

Gorgonia Beach

Přenádherné korály uvidíte i u písčito-oblázkové pláže Gorgonia u stejnojmenného hotelu. Korálový útes se mořem táhne od této pláže cca 1,5 kilometru na jih podél pobřeží, můžete kolem něj tudíž jednoduše plavat a kochat se tou nádherou. 

Kromě spousty druhů ryb cestou potkáte murény a není problém vidět ani mořské želvy. Budete-li mít štěstí, možná se setkáte dokonce i s dugongem.

Rudé moře opravdu překypuje fascinujícím životem, proto není problém najít i další místa vhodná ke šnorchlování a potápění. Jmenovat lze například ještě lagunu Shaab Samadai nebo zátoku Oriental Bay. Pokud patříte k nadšencům do podmořského světa, je egyptská Marsa Alam je zkrátka a jednoduše dokonalým místem pro vaši dovolenou.

Chcete si kromě potápění v Marsa Alam a šnorchlování užít i odpočinkové chvíle na nádherných plážích? Přečtěte si článek a zjistěte, které jsou v Marsa Alam ty nejkrásnější!

Vodní dýmka

Vodní dýmka: Staletí skrytá v oblaku kouře

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Na Samosu jsem zažila autentické Řecko, vzpomíná Lenka Pátek

Mohlo by vás zajímat

Lago Maggiore

Lago Maggiore: Malebné jezero obklíčené památkami

Cestování v jarních měsících je „výsadou“ seniorů a pěších turistů. Využívají jak příznivého počasí, kdy je už hlavně ve Středomoří teplo, ale ne vedro, i cen za ubytování, které jsou mimo sezónu výrazně nižší. Jedním z častých cílů je Itálie, jež má výhodu, že si lze takřka všude zpestřit túru návštěvou historické památky, na které […]

Číst více

Experti na cestách: 53. díl

Experti na cestách: 53. díl

Tentokrát Blue Style Experti na cestách poradili, jak si nejlépe užít dovolenou s dětmi. Co si v tomto případě vzít s sebou, na co se připravit a co si rozmyslet, o tom mluvily obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek a moderátorka TV Nova Kristina Kloubková, které jsou obě matkami. A herečka Klára Trojanová prozradila, […]

Číst více

cannoli

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich! Share Tweet Email

Číst více