Když se řekne kebab nebo gyros, většina z nás si okamžitě představí šťavnaté maso, voňavé koření a hromadu čerstvé zeleniny zabalené do teplého chleba. Ale v čem se tyto dvě oblíbené pochoutky liší? A která je lepší? Pojďme se podívat na jejich původ, složení a hlavní rozdíly.
Turecko nebo Řecko?
Kebab má své kořeny v Turecku a jeho nejznámější varianta döner kebab se rozšířila po celém světě díky tureckým imigrantům. Naopak gyros pochází z Řecka a považuje se za řeckou variantu kebabu. Oba pokrmy mají společný základ v přípravě. Maso se griluje na svislém otočném grilu a postupně se z něj odřezávají plátky, které se podávají v chlebu, tortille nebo na talíři.
Gyros nebo kebab? Vždyť je to to samé jídlo!
Ať už tomu věříte nebo ne, tak se rozhodně nejedná o stejný pokrm. Zásadní rozdíl je totiž v mase a koření. A vlastně i ve způsobu podávání.
Kebab se obvykle připravuje z hovězího, telecího nebo jehněčího masa, případně jejich kombinace. Oblíbená je i kuřecí verze. Ta ovšem není původní. Koření, které se do masa přidává je velmi intenzivní a zahrnuje římský kmín, koriandr, skořici nebo papriku.
Gyros se nejčastěji dělá z vepřového nebo kuřecího masa a koření je typicky středomořské. Oregano, tymián, česnek a citronová šťáva mu dodávají typickou řeckou svěží chuť.
Gyros a pita nebo kebab dürüm?
Kebab se tradičně podává v tureckém pita chlebu (ten je známý jako döner) nebo jako dürüm (tenká tortilla), doplněný zeleninou a omáčkami – často jogurtovou, česnekovou a odvážlivci ho doplňují i ostrou harissou. Což je pasta z chilli papriček.
Gyros se podává v řecké pitě, která je nadýchanější, a obvykle obsahuje všemi oblíbené tzatziki (jogurt s okurkou a česnekem), rajčata, cibuli a hranolky, které jsou přímo uvnitř.
…a kdo tedy vyhrává?
Vybrat jednoznačného vítěze je nemožné – záleží na vaší chuti! Pokud máte rádi bohatší kořeněnou chuť a nevadí vám tradiční varianta s jehněčím masem, sáhněte po kebabu. Pokud preferujete svěžejší variantu s vepřovým a lahodným tzatziki, tak řecký gyros je jasná volba. Ať už si vyberete cokoli, jedno je jisté – obě varianty jsou skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd nebo večeři.
A jaký je váš favorit? Nebylo by skvělé vydat se přímo do destinací, kde tyto pokrmy vznikly, a porovnat jejich originální chutě na místě? Ideální volbou je řecký ostrov Kos nebo turecké letovisko Bodrum – leží tak blízko sebe, že je dělí jen krátká plavba. Během jediného dne si tak můžete dát k obědu kebab a k večeři gyros. Nebo klidně naopak. Tak dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat

Fotoreportáž: Zátoka Buracona a jeskyně Blue Eye na ostrově Sal
Chystáte se na Kapverdy, konkrétně na ostrov Sal? Skvělá volba! Čekají vás komfortní hotely, krásné písčité pláže, chutná gastronomie, pohodoví obyvatelé, hudební kluby s vynikající živou produkcí, diskotékové bary i několik atraktivních míst, kam se lze vypravit na výlet. Jedním z nich je věhlasná pobřežní oblast Buracona s atraktivní zátokou a pozoruhodnou jeskyní Blue Eye […]

Co ochutnat na Mauriciu: Pestrá mozaika chutí z celého světa
Neskonalé přírodní krásy, písečné pláže jako stvořené k dokonalému odpočinku a atmosféra tropického ráje. Takový je Mauricius, ostrov ležící v Indickém oceánu západně od Madagaskaru. Díky své bohaté historii se stal během let doslova tavicím kotlíkem kultur, což se projevuje i v jedinečné místní kuchyni, na které si mohou návštěvníci ostrova pochutnat. Odpověď na otázku […]

Kitesurfing: Pláž Kite Beach na ostrově Sal je Mekkou tohoto sportu
Milujete kitesurfing? Bez ohledu na to, zda se mu aktivně věnujete, anebo o tom zatím jen uvažujete, jistě vás zaujme Kite Beach na kapverdském ostrově Sal. Na tuto pláž se sjíždějí profesionálové, lehce pokročilí, úplní začátečníci, ale také jedinci, kteří tento pozoruhodný vodní sport rádi pozorují. Mezinárodní popularita Kite Beach je daná především tím, že […]