Fira: Největší město na ostrově Santorini zdobí hranu kaldery

SantoriniDestinaceŘecko

K nejkrásnějším a nejfotogeničtějším místům v Řecku patří Fira, největší město na ostrově Santorini. Tradiční kykladská architektura v tomto případě zdobí vrchol 260 metrů vysokého útesu omývaného Egejským mořem. Díky příhodnému umístění na okraji bývalého sopečného kráteru je Fira městem výhledů. A jelikož se nachází na západním pobřeží, můžete si ve zdejších kavárnách a restauracích vychutnávat nejen jídlo a pití, ale také kouzelné západy slunce.

V 18. století se v těchto končinách usadili obyvatelé města Skaros, sužovaného sopečnými erupcemi a zemětřeseními, a založili nové hlavní město. Jeho název Fira je odvozený od slova Thira. Tak se totiž celé souostroví Santorini jmenovalo ve starověku.

Můžete jet na oslovi

Fira je považovaná za město. Ve skutečnosti je to krapet větší vesnice, v níž žijí necelé dva tisíce obyvatel. Ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, narazíte zde i na náměstíčka. To hlavní se jmenuje Theotokopoulos.

řecké město Fira

Způsobů, jak se dostat do města Fira, je hned několik. Jestliže se budete nacházet na ostrově, můžete sem přijet místní autobusovou dopravou, taxíkem, pronajatým autem nebo třeba na skútru. Pokud na Santorini připlujete lodí, je vám k dispozici gondolová lanovka nebo jízda na oslovi. Sportovcům nebude dělat problém chůze po více než 600 schodech (Karavolades Stairs).

lanovka vedoucí do města Fira

Když se posadíte do kavárny či restaurace s výhledem na moře, uvidíte tzv. Spálené ostrovy – Nea Kameni a Palea Kameni. Také ony jsou součástí souostroví Santorini. Jak možná víte, cca 10 km od Firy se na útesu rozprostírá podobné, ovšem o poznání menší město Oia.

výhled na ostrovy Thirasia a Nea Kameni

Fira ukrývá hezké kostely

Nezapomenutelná je taktéž procházka úzkými uličkami. Budete stoupat a vzápětí zase klesat po mnoha schodištích a obdivovat domky vytesané do skal. Většina z nich má několik pater směrem do hloubky, jsou různě pospojovaná chodbami. Díky takřka kolmému útesu má každé patro okna.

úzké uličky ve městě Fira

Zcela nepřehlédnutelná je katolická katedrála svatého Jana Křtitele z roku 1823. Zemětřesení v roce 1956 ji značně poškodilo, a tak ji v dalších letech museli kompletně obnovit.

katedrála svatého Jana Křtitele

Hodně zajímavou stavbou je bílá ortodoxní metropolitní katedrála z roku 1827. I tu museli zásadním způsobem přestavět. Její součástí je kostel Metamorphosis a dominikánský klášter. Nalézá se přímo na promenádě s desítkami obchodů, kaváren a restaurací.

ortodoxní metropolitní katedrála ve městě Fira

Patrně nejznámější památkou v této části Řecka je katolický kostelík Three Bells of Fira (Tři zvony Firy) s modrou kupolí, bílou fasádou a zvonicí se třemi zvony. Objekt pochází z roku 1757. Mimochodem – ve městě Fira lze zavítat i do několika muzeí včetně archeologického.

Three Bells of Fira

Câmara de Lobos

Fotoreportáž: Městečko Câmara de Lobos na ostrově Madeira

Dovolená v Kalábrii: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

dovolená v Kalábrii

Mohlo by vás zajímat

zátoka Buracona na kapverdském ostrově Sal

Fotoreportáž: Zátoka Buracona a jeskyně Blue Eye na ostrově Sal

Chystáte se na Kapverdy, konkrétně na ostrov Sal? Skvělá volba! Čekají vás komfortní hotely, krásné písčité pláže, chutná gastronomie, pohodoví obyvatelé, hudební kluby s vynikající živou produkcí, diskotékové bary i několik atraktivních míst, kam se lze vypravit na výlet. Jedním z nich je věhlasná pobřežní oblast Buracona s atraktivní zátokou a pozoruhodnou jeskyní Blue Eye […]

Číst více

egyptské jídlo molokhia

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená. […]

Číst více

dovolená v Severním Kypru

Dovolená v Severním Kypru: Rady, tipy a důležité informace

Chystáte se s CK Blue Style do Severokyperské turecké republiky, zkráceně Severního Kypru? Pokud ano, nejspíš si v duchu položíte následující otázky: Potřebuji vízum? Co si vzít s sebou? Mám si už v Česku proměnit peníze? Čeho se během pobytu vyvarovat? Hrozí mi mimo hotel nějaké nebezpečí? Co tam nakupovat a co ne? Tyto a […]

Číst více