Potápění v Egyptě je bezpečné, říká profesionální potápěčka Aneta Tine

DestinaceEgypt

Uvažovali jste někdy o tom, že byste vyzkoušeli potápění? Ať už je vaše odpověď jakákoli, čtěte dále! Vyzpovídali jsme totiž pro vás profesionální potápěčku a manažerku potápěčského centra TGI diving z lokace Gorgonia beach.

Anito, proč by každý měl vyzkoušet potápění?

Potápění není sport, ani koníček. Potápění je životní styl! Přínosy spojené s touto aktivitou jsou rozmanité a různé: fyzický rozvoj, zdokonalení znalostí a duševní pohoda. Potápěč ve skutečnosti rozhýbává každý sval, trénuje i běžně méně aktivní části těla, čemuž napomáhá odpor vody. Při nepřetržitém plavání navíc zlepšuje obratnost a díky naučeným dýchacím technikám prokazatelně zlepšuje i svůj oběhový a dýchací systém. Kromě fyzických výhod je pobyt v tichém světě bez tíže skutečným balzámem na nervy. Ponořit se pod hladinu a nechat se unášet průzračnou vodou, obklopit se barevnými živočichy a poslouchat jen zvuk svého dechu a jejich zpěv, to je ten nejlepší přírodní lék na jakýkoliv stres. V neposlední řadě potápění zlepšuje znalosti o přírodě. Potápěči se naučí oceňovat biodiverzitu a pěstují v sobě vztah k naší nádherné, ale ohrožené planetě. A je to také skvělá záminka pro cestování na nová místa!

Slide

Kdo se může potápět?

No… doslova každý! První potápěčskou zkušenost mohou absolvovat již osmileté děti a horní věková hranice není stanovena. Stačí každoročně podstoupit lékařskou prohlídku. Potápění je navíc velmi rozmanitá aktivita. Podle věku, zkušenostní a fyzické zdatnosti si každý může zvolit mnoho druhů různě náročných podvodních dobrodružství.

Je potápění obtížné?

Během prvního kurzu, který trvá přibližně čtyři celé dny, vás instruktor naučí základní techniky rekreačního potápění, které jsou tři: dýchání, vznášení a plavání. Tyto dovednosti přicházejí obvykle velmi přirozeně a s každým ponorem jsou snadnější. Jakmile je student schopen koordinovat dýchání a pohyb, zbytek už je čistý požitek.

Je potápění v Rudém moři bezpečné? Mohou mě napadnout žraloci?

Potápění je obecně bezpečná aktivita. Provádí se podle mezinárodních standardů a vždy se spoléhá na profesionální zázemí. Nejčastějšími problémy spojenými s potápěním jsou úpal, mořská nemoc a dehydratace. Všem těmto problémům však lze samozřejmě snadno předcházet. 

Právě Rudé moře je jedním z nejbezpečnějších a nejjednodušších míst pro potápění. V této části světa je totiž pod vodou vždy vysoká viditelnost (takže je v podstatě nemožné ztratit orientaci), proudy jsou slabé a předvídatelné a mořský život většinou neškodný. Bohužel se zde objevuje řada dezinformací týkajících se podmořského světa a senzační zprávy nepomáhají správnému přístupu například ke žralokům a k mořskému životu obecně. Útoky žraloků v Rudém moři se obvykle netýkají potápěčů a těch několik málo nehod bylo výsledkem kombinace nešťastných okolností a lidského nevhodného chování, například plavání a šplouchání na hladině při západu slunce, když se rybáři vracejí z každodenního úlovku a upouštějí z lodi proud lákavého rybího odpadu a tak dále. Vždy musíme mít na paměti, že jsme v moři hosty a návštěvníky. Mořští tvorové nás nevnímají jako potravu, a pokud respektujeme a dodržujeme základní pravidla chování, je pravděpodobnost nebezpečných setkání velmi nízká.

Jaké jsou vaše tipy na potápění?

Kromě obecných bezpečnostních a technických pokynů můj osobní tip na potápění zní… vypněte svou mysl! Jsme stvořeni z vody, a naše tělo ví, jak se v tomto prostředí chovat. Abychom plně ocenili zážitek z potápění, musíme jednoduše zhluboka dýchat, odpojit svou mysl a nechat se obejmout mořem.

Kolik ponorů máte za sebou?

Před několika lety jsem je přestala počítat, ale řekla bych, že přes několik tisíc.

Jaký byl váš největší zážitek z potápění?

Na potápění se mi líbí, že jeden ponor nikdy není stejný ponor jako ten druhý. Můžete se stokrát potápět na stejném místě a pokaždé uvidíte něco jiného. Mě osobně nadchne i sledování chobotnice a pozorování jejích maskovacích schopností při jejím pohybu podél pestrobarevného útesu, ale dechberoucí zážitky s oceánskými žraloky, zvědavými delfíny s mláďaty, kteří mnohdy připlují až k nám, mantami a žraloky velrybími nebo hry dugonga se želvou, to vše jsou vzpomínky, které se mi navždy vryly do paměti.

Proč je potápění v Gorgonii TGI tak jedinečné?

Gorgonia Beach Resort se nachází uprostřed chráněné mořské oblasti zvané Národní park Wadi el Gemal. Toto divoké a nedotčené místo je obdařeno obrovskou rozmanitostí mořského života, ke kterému se dostanete pomocí několika kroků z našeho krátkého mola nebo za deset minut lodí. Želvy, delfíni a někdy i přátelští dugongové přicházejí navštívit naše hosty, kteří se rozhodnou prozkoumat vodní plochu před naším resortem. Kromě toho je potápěčský tým TGI vysoce vyškolený, plně certifikovaný a nesmírně přátelský.

Máte nějaké tipy na dobré šnorchlování?

Šnorchlování je aktivita, ke které může přistoupit každý, ale jako u každého jiného sportu existují určité způsoby, které vám zážitek zpříjemní. Pro bezpečné šnorchlování jsou nesmírně důležité ploutve. Někteří lidé si myslí, že ploutve jsou nepovinné, ale ve skutečnosti ploutve prodlouží dobu pobytu ve vodě, takže šnorchlař je méně unavený, a v případě změny nebo zesílení proudu pomohou dosáhnout břehu s menší námahou. Důrazně se také doporučují neoprenové obleky, které pomáhají plavat, chrání kůži před spálením od slunce a před podrážděním způsobeným medúzami nebo sporami ohnivých korálů.

Slide

Hlavním tématem je také výběr správné masky! Správná maska na šnorchlování by měla dobře přiléhat k obličeji, nepropouštět vodu a nebýt příliš těsná na čele nebo na nose. Aby se maska nezamlžovala, doporučujeme našim hostům vždy omýt vnitřní tvrzené sklo zubní pastou nebo sprchovým gelem, nechat ho trochu zaschnout a pak ho dobře opláchnout. Před vstupem do vody jsou stále ekologickou a užitečnou metodou omývání staré dobré sliny. Ještě jednu, pro mě nejdůležitější, radu bych vám ráda dala: nikdy se ničeho nedotýkejte. Mořský život je křehký a naše interakce s ním musí být minimální. Při pobytu v moři fotografujte, uchovávejte si vzpomínky, ale nechte tam jen své srdce!

Anita Tine

Narodila se v malém turistickém městečku u moře na severozápadě Itálie, pár kilometrů od známého Portofina. Život se z velké části odehrává na místním mořském pobřeží, a Anita se tedy, stejně jako všichni její kamarádi, naučila dříve plavat než chodit. Hned po gymnáziu městečko opustila a přestěhovala se do Milána, kde vystudovala fyziologii. Poté si udělala magisterský obor management na Bocconi Business School. Říká: „TGI Diving Int. je rodinný podnik, otec je jedním ze tří společníků, a když několik let pracoval pro německou nadnárodní společnost, požádal mě, abych se k němu přidala ve světě potápění.“

„V roce 2014 jsem se rozhodla pro měsíční dovolenou v Marsa Alam. Zamilovala jsem se do Rudého moře, do Egypta a do zdejšího pomalého, ale náročného života. Do Evropy jsem se vrátila už jen za účelem podání výpovědi v práci. Pak už jsem se neohlédla zpět.“ Anita se stala nejprve potápěčským průvodcem, pak instruktorem potápění a nakonec vedoucím celého centra. Dnes je její práce mnohem „sušší“, protože hodně cestuje a hledá nejlepší lokality pro rozvoj nových potápěčských center, zejména na Zanzibaru. Vždy si však vyhradí čas, aby se vydala na své oblíbené místo: pod hladinu moře.

Alghero

Alghero: Poznejte „Malou Barcelonu“ na kouzelné Sardinii

Tipy na výlety v Ománu: Objevte 5 tajemných ománských pevností

Omán: 5 tajemných pevností, které potěší vaši dobrodružnou duši

Mohlo by vás zajímat

Ponta do Garajau

Ponta do Garajau: Výběžek s vyhlídkou, jíž dominuje socha Krista

Portugalský ostrov Madeira v Atlantském oceánu láká především milovníky přírody. Přitahují je prastaré vavřínové lesy, tropické rostliny, nádherné hory, vodopády, zelená údolí, plantáže atd. Zejména při pobřeží, na vysokých útesech, narazíte na řadu atraktivních vyhlídek. Jedna z nich je součástí skalnatého výběžku Ponta do Garajau, nacházejícího se nedaleko letoviska Canico. Nespletete si ji se žádnou […]

Číst více

knižní průvodce Řeckem

Knižní průvodce Řeckem vám usnadní dovolenou na Krétě, Kosu i Korfu

Chystáte se do Řecka? Díky CK Blue Style můžete strávit dovolenou na devíti řeckých ostrovech. Nabízí se Kréta, Rhodos, Kos, Samos, Korfu, Kefalonie, Zakynthos, Lefkada a Santorini. Hodně informací se dozvíte na internetových stránkách cestovní kanceláře, inspiraci najdete taktéž v tomto blogu nebo v infoknize na hotelové recepci. Další variantou je knižní průvodce Řeckem, který […]

Číst více

Milos Beach neboli Mylos Beach je nádherná pláž na ostrově Lefkada

Fotoreportáž: Pláž Milos na řeckém ostrově Lefkada

Nejkrásnější pláže řeckého ostrova Lefkada se nalézají na západním pobřeží – mezi letoviskem Agios Nikitas a majákem Akrotiri. Téměř bílý písek, oblázky či kameny omývá azurově modré moře, tudíž máte chvílemi pocit, že se nacházíte v Karibiku. Mezi nejvěhlasnější pobřežní lokality patří pláže Egremni, Porto Katsiki, Kathisma a Milos (neboli Mylos). Pojďme si představit tu […]

Číst více