Francie Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

Marseille

Zajímavosti

Zajímavosti

Marseille: Francouzské město okouzlí přístavem, bazilikou i paláci

  •  26. února 2020

Marseille je – hned po Paříži – druhým největším městem Francie a zároveň nejvýznamnějším francouzským obchodním přístavem. Rozprostírá se v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur v jihovýchodní části země, na pobřeží Středozemního moře, ve Lvím zálivu. Kromě nejrůznějších lodí všech možných typů a velikostí zde můžete obdivovat řadu atraktivních památek i několik moderních staveb. Zklamaní rozhodně nebudou ani ti, kteří milují noční život.

Číst více

Bordeaux

Zajímavosti

Zajímavosti

Bordeaux: Město ve Francii nadchne vínem, památkami i okolím

  •  5. srpna 2019

Bordeaux leží asi tak 600 km od Paříže, po obou březích řeky Garonny. Historicky významnější je západní část s přístavem, kam mohou vplouvat i zaoceánské lodě. Okolí města je vyhlášené hlavně vínem, nejprestižnější a nejdražší se pěstují právě tady.

Číst více

Colmar

Zajímavosti

Zajímavosti

Colmar: Nádherné francouzské město s přezdívkou Malé Benátky

  •  23. dubna 2018

Francie stále patří k zemím, o které mají cestovatelé největší zájem. I díky tomu, že byla po staletí společně s Itálií kolébkou umění a architektury, ale i vína a jídla. Kromě Paříže, kam zavítá „povinně“ každý, stejně jako do okolních zámků na Loiře, je tu řada nádherných měst, o nichž u nás skoro nikdo neví. Jedním z nich je Colmar v Alsasku, přezdívku Malé Benátky dostal podle nejfotografovanější čtvrti. Jeho okolí ovšem dobře znají také milovníci vína.

Číst více

Dune du Pyla

Zajímavosti

Zajímavosti

Dune du Pyla: Nejvyšší duna v Evropě dělá vědcům vrásky

  •  10. dubna 2017

Ve francouzské Akvitánii si můžete připadat jako na Sahaře. Právě tady – na pobřeží Atlantiku, poblíž zálivu Arcachon, zhruba 60 km jižně od vinařské metropole Bordeaux – narazíte na množství písečných dun, které zabírají plochu desítek kilometrů čtverečních.

Číst více

Viadukt Millau

Zajímavosti

Zajímavosti

Viadukt Millau: Nejvyšší most Evropy stojí na jihu Francie

  •  25. července 2016

Technicky zaměřené jedince moc neláká romantika na pláži a místo ní se na cestách vydají obdivovat nějakou výjimečnou stavbu a třeba i hledat inspiraci. Někteří zavítají ke starým záhadným objektům, jako je Stonehenge a další. Tam se snaží přijít na kloub tomu, jak je naši předkové dokázali postavit pomocí primitivních nástrojů. Jiné naopak mnohem víc přitahuje moderní architektura, asi málokterý z nich si nechá ujít proslulý viadukt Millau ve Francii.

Číst více

profiterole

ReceptyChutě světa

ReceptyChutě světa

Profiterole: Francouzský dezert, který je předchůdcem větrníku

  •  28. dubna 2015

Nic naplat – sladkosti světu vládnou navzdory všem dietám! Dnes si představíme profiterole. Tato vyhlášená dobrota pochází z Francie a pochutnávali si na ní už na dvoře královny Kateřiny Medicejské. V Česku je známá pod názvem profiterolky, v podstatě se jedná o miniaturní obdobu našeho větrníku. Ten ovšem vznikl o řadu let později.

Číst více