Bordeaux: Město ve Francii nadchne vínem, památkami i okolím

Zajímavosti

Bordeaux leží asi tak 600 km od Paříže, po obou březích řeky Garonny. Historicky významnější je západní část s přístavem, kam mohou vplouvat i zaoceánské lodě. Okolí města je vyhlášené hlavně vínem, nejprestižnější a nejdražší se pěstují právě tady.

Jsou ale i menší vinařství, která také produkují dobrý mok. K některým se dá dokonce dojet tramvají! Ostatně vinná réva je tu všudypřítomná, její listy se vinou už na letištní budově nebo na úřadě starosty. Nejlépe se zde daří odrůdám Merlot, Cabernet Franc a Cabernet Sauvignon.

vinice v okolí města Bordeaux

Okouzlí vás amfiteátr, svatostánky i bazén

Bordeaux je prastaré. Už ve třetím století př. n. l. se na jeho místě nacházelo město Burdigala, sídlo keltského kmene, který uměl razit zlaté mince. Současná podoba pochází z velké části z osmnáctého století, kdy byly postaveny měšťanské domy v centru i na nábřeží řeky.

Pont de pierre v Bordeaux

Např. ulice Allées de Tourny, náměstí (Place) des Quinconces, de la Bourse, de la Victoire či du Parlement. Obraz města dotvářejí obranné věže a brány z různých dob. Nejstarší památkou je Palais Gallien, zřícenina římského amfiteátru (pro patnáct tisíc diváků) ze třetího století.

amfiteátr v Bordeaux

Jsou tu pochopitelně křesťanské svatostánky, často z románské éry – kostely Sainte-Croix, Saint-Bruno, Saint-Seurin či katedrála Saint-André. Ta patří délkou lodi 127 metrů k největším v zemi.

katedrála Saint-André v Bordeaux

Z pozdější doby je gotická bazilika Saint-Michel s volně stojící věží o výšce 114 m. Zajímavostí je, že v roce 1881 byl pod zvonicí objeven galsko-římský hřbitov a katakomby s několika přirozeně mumifikovanými těly.

bazilika Saint-Michel

Za zmínku stojí i Porte Cailhau, městská brána z poloviny patnáctého století. Bordeaux tvoří z architektonického hlediska mimořádně zachovaný celek, i tím je nesmírně cenné. Přitom tak před dvaceti lety bylo zanedbané, nedalo se třeba dostat k nábřeží, kde dnes vládne čilý ruch.

Porte Cailhau

Moderní dominantou je bazén Quay Mirror (3 450 m²) z roku 2006. Je vyroben ze žulových desek pokrytých dvěma centimetry vody. V létě systém umožňuje vytvářet mlhu každých 15 minut. Je svého druhu největší na světě. Ve vodě se odrážejí okolní paláce a dotvářejí krásné panorama.

Place de la Bourse v Bordeaux

Od června 2007 je historická část města se starým přístavem součástí Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Toužíte-li kromě procházky městem zhlédnout i zajímavé představení, navštivte například Velké divadlo.

Velké divadlo

V Bordeaux si pochutnáte na cannelés a mihuli

Stará modrost praví, že při návštěvě jakéhokoli města je dobré si všímat, kam chodí místní a co pijí. Nejoblíbenějším vínem je tady Pessac Léognan, které lze koupit za přijatelnou cenu. Některé další láhve vybraných odrůd a značek se totiž prodávají nejméně za desetitisíce.

V krámě lze koupit i velice dobré víno už za 5 €. Francie je zemí gastronomie, každý kraj má své speciality. V Bordeaux jsou to bábovičky cannelés s karamelovou krustou, najdeme je ale spíš v obchodech. Recept pochází nejspíš už ze šestnáctého století.

Porte de Bourgogne

Francouzi obecně zbožňují dezerty a k nim silnou kávu. I proto je všude hodně kaváren, ty si na návštěvnost nestěžují. Večeře je pro místní lidi obřad, má několik chodů a trvá nejméně hodinu. Zdejší restaurace nabízejí další kulinářskou pochoutku – mihuli čerstvě vylovenou v Garonně.

Podává se s omáčkou z červeného vína. Pro našince jde o pokrm poněkud nezvyklý. Kdo ale nechce riskovat, může si dát maso či výtečné saláty. Je celkem běžné, že během jídla k němu i opakovaně přijde šéfkuchař s dotazem, jak mu chutná. Na hostech jim tady opravdu záleží…

Monument aux Girondins

Bologna

Bologna: Italské město je rájem studentů, jedlíků a milovníků památek

Győr: Maďarské město, které okouzlí zejména historickými památkami

město Győr

Mohlo by vás zajímat

město Jičín

Jičín: Malebné české město, které proslavili Rumcajs, Manka a Cipísek

Nestává se často, aby město proslavila pohádková postavička tak, jako se to přihodilo městu Jičín. Už několik generací ho má spousta nejen našich, ale i zahraničních dětí spojené s loupežníkem Rumcajsem, jeho ženou Mankou a synem Cipískem. Share Tweet Email

Číst více

dugong

Poblíž letoviska Marsa Alam žije dugong. Je nebezpečný?

Do egyptského letoviska Marsa Alam se nejezdí jen opalovat, jedním z lákadel – nejen pro potápěče – je spatřit pod vodou zvláštního tvora jménem dugong. Lidově se mu říká také mořské prase nebo mořská kráva. Share Tweet Email

Číst více

Srí Lanka

Dovolená na Srí Lance: Co nevynechat při návštěvě Perly Indického oceánu?

Hluboké pralesy, čajové plantáže, chrámy ukryté v džungli, exotické pláže a úchvatní sloni –⁠ to všechno a mnohem víc nabízí dovolená na Srí Lance. Zažijte ji společně s námi! Share Tweet Email

Číst více