katedrála Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

DestinaceBulharskoVarnaTipy na výlety

DestinaceBulharskoVarnaTipy na výlety

Varna: Bulharské město, které ukrývá nejstarší zlatý poklad na světě

  •  3. března 2021

Zamíříte v létě do proslulého bulharského letoviska Zlaté Písky? Anebo do nedalekého střediska Sv. Konstantin a Helena, Kranevo, Albena či Obzor? V tom případě si můžete udělat výlet do města Varna, populárního především mezi mladými lidmi. Přes den se lze koupat a opalovat na prostorné městské pláži, vydat se na nákupy či posedět v kavárně nebo restauraci. Po setmění v centru panuje poměrně pestrý noční život.

Číst více

Marseille

Zajímavosti

Zajímavosti

Marseille: Francouzské město okouzlí přístavem, bazilikou i paláci

  •  26. února 2020

Marseille je – hned po Paříži – druhým největším městem Francie a zároveň nejvýznamnějším francouzským obchodním přístavem. Rozprostírá se v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur v jihovýchodní části země, na pobřeží Středozemního moře, ve Lvím zálivu. Kromě nejrůznějších lodí všech možných typů a velikostí zde můžete obdivovat řadu atraktivních památek i několik moderních staveb. Zklamaní rozhodně nebudou ani ti, kteří milují noční život.

Číst více

Palermo

Zajímavosti

Zajímavosti

Palermo: Hlavní město Sicílie okouzlí architekturou i loutkami

  •  4. listopadu 2019

Přibližně sedmisettisícové Palermo, hlavní město největšího italského ostrova Sicílie, má kvůli mafii trochu pošramocenou pověst. Zároveň se však pyšní nádhernou polohu. Leží přímo v zálivu, uprostřed palmových a pomerančových hájů v úrodné nížině Conca d’Oro (Zlatá lastura), nad níž se vypínají skalní štíty hor.

Číst více

město Győr

Zajímavosti

Zajímavosti

Győr: Maďarské město, které okouzlí zejména historickými památkami

  •  8. října 2019

Vyhlášené lázně a starobylé centrum jsou největšími chloubami města Győr, které leží na severozápadě Maďarska. Tedy asi 120 km západně od Budapešti. Přezdívku „město řek“ má díky skutečnosti, že se rozprostírá kolem soutoku řek Mošonský Dunaj a Rába. Aby toho nebylo málo, kousek odsud tečou řeky Rábca a Marcal.

Číst více

Bordeaux

Zajímavosti

Zajímavosti

Bordeaux: Město ve Francii nadchne vínem, památkami i okolím

  •  5. srpna 2019

Bordeaux leží asi tak 600 km od Paříže, po obou březích řeky Garonny. Historicky významnější je západní část s přístavem, kam mohou vplouvat i zaoceánské lodě. Okolí města je vyhlášené hlavně vínem, nejprestižnější a nejdražší se pěstují právě tady.

Číst více

katedrála ve městě Noto

Zajímavosti

Zajímavosti

Noto: Historické městečko na ostrově Sicílie nadchne nejen katedrálou

  •  10. srpna 2018

Italský ostrov Sicílie nabízí mnohem víc než jen písčité pláže a skvělou gastronomii. Je zde spousta zajímavých míst, která rozhodně stojí za to vidět. Kromě Údolí chrámů, starobylého města Syrakusy, sopky Etna, amfiteátru v Taormině či bílého útesu Scala dei Turchi je to například barokní městečko Noto na jihovýchodě. Proč se vydat právě sem?

Číst více

Livorno

Zajímavosti

Zajímavosti

Livorno: Italské město nadchne památkami i božským výhledem

  •  16. července 2018

O tom, že Itálie je památkami doslova obsypaná, není sporu. Existují však města, jež nejsou moc navštěvovaná. Jedním z nich je Livorno, třetí největší v Toskánsku. Turisty může odradit skutečnost, že je hodně průmyslové, což se ale naštěstí netýká staré části.

Číst více