recept Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

pardulas

SardinieReceptyChutě světaItálie

SardinieReceptyChutě světaItálie

Pardulas: Sardinský dezert, který obsahuje šafrán i sýr ricotta

  •  6. listopadu 2024

Budete trávit letní dovolenou na italském ostrově Sardinie? Skvělá volba! Kromě skvostných pláží, z nichž některé figurují na předních příčkách světových žebříčků, se můžete těšit i na výtečnou gastronomii. Kdo má rád dezerty, jistě si zamiluje pardulas. O co se jedná? O hvězdicovité tartaletky plněné ricottou, šafránem a citrusovou kůrou. Přestože jsou úzce spjaty s Velikonoci, v kavárnách, cukrárnách a některých hotelech si na nich lze pochutnat i v průběhu letní sezóny.

Číst více

Bistecca alla Fiorentina neboli Florentine Steak

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

  •  9. července 2024

Jste gurmáni a milujete kvalitní maso? Pokud budete trávit dovolenou v Itálii, neváhejte zajít do některé z vyhlášených restaurací a objednat si luxusní steak, pocházející z Toskánska. Jmenuje se Bistecca alla Fiorentina (nebo také Florentine Steak). Má tvar písmene T a možná ho znáte pod českým názvem florentinský biftek. Připravuje se z masa plemene chianina (Fiorentina di Chianina). Jsou to v podstatě dva steaky v jednom – s kostí uprostřed. Na jedné straně je steak z roštěnce a na druhé šťavnatý a jemný steak ze svíčkové.

Číst více

Acquacotta

DestinaceReceptyChutě světaItálie

DestinaceReceptyChutě světaItálie

Acquacotta: Oblíbená italská polévka, kterou vymysleli chudí lidé

  •  6. dubna 2021

Jedním z hlavních důvodů, proč Češi míří na dovolenou nebo eurovíkend do Itálie, je vyhlášená místní gastronomie. Aby ne – italská kuchyně se řadí mezi nejlepší na světě. Jedinečná jsou nejen hlavní jídla a dezerty, ale také polévky. Kromě minestrone je proslulá i acquacotta, jejíž základ tvoří více druhů zeleniny, chléb a tzv. ztracené vejce.

Číst více

saltimbocca

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

  •  12. srpna 2015

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Číst více

cannoli

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Cannoli: Italské trubičky patrně pocházejí ze sicilského harému

  •  7. ledna 2015

Začínají se vám zajídat klasické české – zpravidla přeslazené – trubičky? Tak vyzkoušejte italské! Jmenují se cannoli a vypadají velmi přitažlivě už od pohledu. Navíc si můžete vybrat z několika druhů. Zkrátka a dobře – zapomeňte na novoroční předsevzetí a pusťte se do nich!

Číst více