Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Mauricius

Podmořský vodopád u ostrova Mauricius je optickým klamem

Asi dva tisíce kilometrů východně od pobřeží Afriky a 900 kilometrů východně od Madagaskaru leží v Indickém oceánu ostrovní stát Mauricius, označovaný i jako Mauritius. Tvoří ho stejnojmenný ostrov vulkanického původu, ostrov Rodrigues a několik menších ostrovů. Share Tweet Email

Číst více

Dubaj 2021

Dubaj 2021: Nejnovější světové unikáty, které fascinují turisty

Když se v Evropě ochladí, je na čase vyrazit „někam dál“. Třeba do Spojených arabských emirátů. Bez ohledu na to, ve které části země budete pobývat, nenechte si ujít výlet do města Dubaj. To je plné světových unikátů. Nejvyšší budova, největší nákupní centrum, nejdelší městský lanový skluz či největší krytý zábavní park na světě. Hodně […]

Číst více

Zanzibar: Ostrov koření

Zanzibar není jen rájem bělostných pláží a tyrkysového moře, ale je také voňavým ostrovem, kde vůně koření zaplní každý kout. Díky své bohaté historii obchodní křižovatky se ostrov stal světově známým jako „Ostrov koření“. Share Tweet Email

Číst více