Saltimbocca: Italská specialita z telecího masa a prosciutta

ReceptyChutě světaItálie

Milujete maso? V tom případě vás nejspíš zaujme italské jídlo saltimbocca, s jehož obdobou se můžete setkat i v některých českých restauracích. Že vám to nic neříká? Zjednodušeně řečeno – jedná se o telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Pojďme si však tento úžasný pokrm představit trochu podrobněji!

Skáče přímo do pusy

Saltimbocca je jídlo typické pro italský Řím, oblíbené je rovněž v jižním Švýcarsku, Španělsku a Řecku. Název vznikl ze tří italských slov „saltare“ (skákat) a „in bocca“ (do úst). Pokrm je připravován z plátku telecího, kuřecího nebo vepřového masa, na který je přiložen plátek šunky (prosciutto) a lístky šalvěje. Tento balíček je osmahnut buď jako plátek, anebo je smotán do ruličky (involtini). Pak je marinován ve víně či oleji nebo jen ve slané vodě. Někdy bývá ještě ozdoben kapary.

Saltimbocca alla Romana vyniká omáčkou

Nejznámější z těchto jídel je Saltimbocca alla Romana, původem z města Brescia v severní Lombardii. Je připravovaný z telecího masa, prosciutta nebo parmské šunky se šalvějí. Je obvykle smotán do ruliček. Ty jsou před podáváním, dle tradičního receptu, přelity omáčkou připravenou z vína Marsala a másla.

saltimbocca

Recept pro 4 osoby

Máte-li cestu do Itálie, doporučujeme ochutnat specialitu saltimbocca právě tam. V opačném případě si ji můžete uvařit doma, není na tom nic extrémně těžkého. K přípravě „české verze“ potřebujete telecí medailonky, plátky sušené šunky, čerstvé lístky šalvěje, olivový olej, máslo na smažení, sůl a pepř.

Naklepejte telecí medailonky, osolte a opepřete.

Na každý medailonek položte lístek šalvěje, plátek sušené šunky a přeložte, případně spíchněte párátkem.

Opékejte na směsi olivového oleje a másla 3 až 4 minuty z každé strany.

Podávejte s dílky citronu, grilovanými plátky rajčat a stonky chřestu, ideální je také omáčka.

Jako přílohu doporučujeme brambory (pečené, vařené nebo kaši), těstoviny, rýži, pečivo nebo vařenou brokolici.

Přejeme dobrou chuť!

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Limoncello: Tradiční citronový likér, který pochází z jihu Itálie

limoncello

Mohlo by vás zajímat

Petaloudes

Petaloudes: Údolí motýlů na ostrově Rhodos zaujme děti i dospělé

Turistická sezóna na řeckém ostrově Rhodos trvá od května do října. Pokud se sem vydáte v létě, zejména o prázdninách, můžete si udělat skvělý výlet do Petaloudes neboli Údolí motýlů. Nadšeni budou všichni ti, které přitahuje příroda a baví pěší turistika. Jak napovídá název, v těchto končinách spatříte tisíce krasavců s oranžovými křídly. Ta však […]

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 29. díl

V dnešním díle Expertů na cestách vám obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek poradí, jak si dovolenou užít naplno, i když máte omezený rozpočet. Nebude chybět ani předpověď počasí od meteoroložky Dagmar Honsové a čerstvý držitel Českého lva, herec Marsell Bendig se prozradí, která destinace se mu zalíbila a jaká je jeho ideální představa […]

Číst více

Lago Maggiore

Lago Maggiore: Malebné jezero obklíčené památkami

Cestování v jarních měsících je „výsadou“ seniorů a pěších turistů. Využívají jak příznivého počasí, kdy je už hlavně ve Středomoří teplo, ale ne vedro, i cen za ubytování, které jsou mimo sezónu výrazně nižší. Jedním z častých cílů je Itálie, jež má výhodu, že si lze takřka všude zpestřit túru návštěvou historické památky, na které […]

Číst více