recept Archivy - Blue Style Blog
Tlačítko Zpět nahoru
„Každému připadají hvězdy jiné. Tomu, kdo cestuje, ukazují cestu. Pro jiného jsou to jen světélka na nebi. Pro vědce je to problém k řešení.“ Antoine de Saint-Exupéry

Nejnovější příběhy z cestování

tyropita

ReceptyŘeckoChutě světa

ReceptyŘeckoChutě světa

Tyropita: Slaný řecký koláč obsahuje filo těsto, vejce i sýr feta

  •  28. listopadu 2024

Řecko a jeho ostrovy jsou aktuálně hodně v kurzu. Jestliže tam i vy hodláte strávit svoji příští dovolenou, setkáte se s celou řadou – pro vás možná dosud neznámých – názvů nápojů a jídel. Jestlipak víte, co je to například tyropita (neboli tiropita)? Obrázek vám zcela jasně napovídá, že se jedná o vrstvený koláč z filo těsta. Může však vypadat i jinak, výjimkou nejsou ani trojhránky. Na první pohled ovšem není zřejmé, že náplň tvoří vajíčka a sýr.

Číst více

pardulas

SardinieReceptyChutě světaItálie

SardinieReceptyChutě světaItálie

Pardulas: Sardinský dezert, který obsahuje šafrán i sýr ricotta

  •  6. listopadu 2024

Budete trávit letní dovolenou na italském ostrově Sardinie? Skvělá volba! Kromě skvostných pláží, z nichž některé figurují na předních příčkách světových žebříčků, se můžete těšit i na výtečnou gastronomii. Kdo má rád dezerty, jistě si zamiluje pardulas. O co se jedná? O hvězdicovité tartaletky plněné ricottou, šafránem a citrusovou kůrou. Přestože jsou úzce spjaty s Velikonoci, v kavárnách, cukrárnách a některých hotelech si na nich lze pochutnat i v průběhu letní sezóny.

Číst více

tradiční bulharský salát Sněžanka

ReceptyBulharskoChutě světa

ReceptyBulharskoChutě světa

Sněžanka: Bulharský salát, který v létě dokonale osvěží

  •  15. října 2024

Bulhaři se vyžívají v salátech, u nás je patrně nejznámější šopský, jehož česká kopie ovšem není vždy tím „pravým ořechovým“. My si však dnes představíme méně zprofanovaný, ale zato značně chutný salát nazvaný Sněžanka (nebo také Snezhanka salad či Snow White salad). Češi mu často s oblibou přezdívají Sněhurka. A pozor – stejně se jmenuje 1 926 metrů vysoká hora v bulharském pohoří Rodopy. Je rájem lyžařů, běžkařů a snowboardistů ubytovaných v populárním středisku Pamporovo.

Číst více

psarosoupa

ŘeckoReceptyChutě světa

ŘeckoReceptyChutě světa

Psarosoupa: Tradiční řecká polévka, v níž plave zelenina a ryby

  •  13. září 2024

Tentokrát potěšíme především příznivce zdravého životního stylu a představíme vám polévku, která je součástí tradiční řecké kuchyně. Jmenuje se psarosoupa a zachutná zejména těm, co mají rádi ryby a zeleninu. Obojí totiž tento oblíbený pokrm, který si můžete během dovolené na řeckých ostrovech objednat v mnohých restauracích, obsahuje.

Číst více

tulumba

ReceptyChutě světaTurecko

ReceptyChutě světaTurecko

Tulumba: Turecký dezert, který dobyl i Řecko a Bulharsko

  •  12. září 2024

Pokud máte pocit, že na snímku vidíte tampóny máčené v medu či karamelu, „tak trochu“ se pletete. Jedná se totiž o náramnou dobrotu, na níž si můžete pochutnat v balkánských zemích a na celém území Turecka. Dezert se jmenuje tulumba a plně uspokojí většinu těch, kteří milují sladkosti.

Číst více

avgolemono

ŘeckoReceptyChutě světa

ŘeckoReceptyChutě světa

Avgolemono: Řecká sváteční polévka, jež obsahuje vejce a citron

  •  2. září 2024

České polévky jsou sice fajn, ale proč občas neochutnat nějakou „cizokrajnou“? Například v Řecku mají nádherné pláže, přírodu i památky, avšak v neposlední řadě tam výtečně vaří. Jestliže zamíříte na jihovýchod Evropy, například na ostrov Korfu, Samos či Zakynthos, rozhodně se nezdráhejte objednat si tam tradiční pokrm avgolemono. Jak napovídá název, mezi ingrediencemi rozhodně nesmí chybět vejce (avgo) a citron (lemono).

Číst více

Bistecca alla Fiorentina neboli Florentine Steak

ReceptyChutě světaItálie

ReceptyChutě světaItálie

Bistecca alla Fiorentina: Steak z toskánského plemene chianina

  •  9. července 2024

Jste gurmáni a milujete kvalitní maso? Pokud budete trávit dovolenou v Itálii, neváhejte zajít do některé z vyhlášených restaurací a objednat si luxusní steak, pocházející z Toskánska. Jmenuje se Bistecca alla Fiorentina (nebo také Florentine Steak). Má tvar písmene T a možná ho znáte pod českým názvem florentinský biftek. Připravuje se z masa plemene chianina (Fiorentina di Chianina). Jsou to v podstatě dva steaky v jednom – s kostí uprostřed. Na jedné straně je steak z roštěnce a na druhé šťavnatý a jemný steak ze svíčkové.

Číst více

tažín neboli tajine

ReceptyChutě světaMaroko

ReceptyChutě světaMaroko

Tažín: Severoafrické jídlo, jež se připravuje ve stejnojmenné nádobě

  •  7. června 2024

Láká vás dovolená v Maroku? Ať už se vydáte do letoviska Agadir na pobřeží Atlantského oceánu, anebo naopak zvolíte poznávací zájezd Velký okruh Marokem, opakovaně se setkáte s pojmem tažín. O co jde? O severoafrický pokrm a zároveň o keramickou nádobu, v níž se toto jídlo připravuje. Seženete ji v každé tržnici, můžete si ji přivézt domů jako suvenýr.

Číst více

Jídlo v SAE

DestinaceChutě světaSpojené arabské emiráty

DestinaceChutě světaSpojené arabské emiráty

Jídlo a pití v SAE: Luqaimat, foul, velbloudí maso, karak i silná káva

  •  24. září 2021

Vaše dovolená ve Spojených arabských emirátech (SAE) se blíží a vy mimo jiné přemýšlíte nad tím, jaké speciality tam ochutnáte? V tom případě vám usnadníme situaci a krátce vám představíme tamější gastronomii. Vzhledem k tomu, že v této zemi žije a pracuje spousta přistěhovalců, zdomácněla tam celá řada pokrmů pocházejících nejen ze sousedních států. Jaké je tedy jídlo a pití v SAE, když si odmyslíme nadnárodní řetězce rychlého občerstvení typu McDonald’s a KFC?

Číst více

egyptské jídlo molokhia

DestinaceChutě světaEgypt

DestinaceChutě světaEgypt

Molokhia: Tradiční egyptské jídlo, které připomíná špenát

  •  16. září 2021

Chystáte se na dovolenou do Egypta a láká vás ochutnat místní gastronomické speciality? Jednou z nejznámějších je molokhia, mulukhiyah, molokheyya nebo také mulukhiyyah. Tento pokrm na první pohled připomíná špenát ze školní jídelny, což možná někoho odradí. Můžeme vás však ujistit, že molokhia nemá se špenátem nic společného. Tedy kromě toho, že je tmavě zelená.

Číst více