Tipy pro zdravé opalování, které vydrží

Rady na cestu

Jste milovníkem sluníčka a už se těšíte, až budete ležet na pláži a necháte sluneční paprsky prohřívat a do bronzova zbarvovat vaši pokožku? A opravdu víte, jak se správně opalovat? Připravili jsme si pro vás tipy pro zdravé opalování

Kdo by si nechtěl z dovolené u moře kromě nově nabyté energie a nezapomenutelných zážitků přivézt také krásně snědou pokožku? Důležité je však nezapomínat na pravidla zdravého opalování, ať už čas na sluníčku trávíte během letní dovolené nebo mimo ni.

Opalování a názory na něj

Ve společnosti na opalování panují rozdílné názory. Na obou se dá určitě nalézt trocha pravdy, proto je nejlepší zvolit zlatou střední cestu a vše brát s rozumem.

  • Opalování je škodlivé
    Někteří tvrdí, že opalování je škodlivé, protože urychluje proces stárnutí a zvyšuje riziko rakoviny kůže. Může také podporovat vznik pigmentových skvrn, způsobit alergii či oční problémy. Ano, je tomu tak, ale je to jen polovina pravdy.
  • Opalování prospívá našemu zdraví
    Sluneční paprsky k životu potřebujeme. Pobyt na slunci má pozitivní vliv na naše fyzické i psychické zdraví. Není žádným tajemstvím, že díky slunečnímu záření naše tělo vytváří potřebný vitamín D, který podporuje imunitu. A to je jen jeden z mnoha přínosů opalování.
  • Zlatá střední cesta
    Nejlepší je zvolit zlatou střední cestu. Všeho moc škodí, proto byste na slunci neměli trávit v kuse celý den, ale ani se mu úplně vyhýbat. Opalování je rozhodně v pořádku, pokud dodržujete zásady, které pomáhají vaší pokožce a chrání ji. 

Před opalováním

Svou pokožku byste měli na opalování připravit už předem. Po celý rok nebo alespoň nějakou dobu před dovolenou jí dopřávejte dostatečnou hydrataci a před opalováním proveďte peeling, který odstraní staré buňky. Díky tomu vám následně získaný bronz vydrží déle.

Pořiďte si vhodný přípravek

Přípravků, které chrání naši pokožku, je v dnešní době celá řada. Určitě si před dovolenou nějaký sežeňte, ať už se bude jednat o olej, krém či pleťové mléko. Vždy záleží na typu vaší pokožky, věku, místě kam jedete i plánovaných aktivitách, proto je dobré si vždy prostudovat jaký typ a sílu ochrany daný přípravek poskytuje. Někdy je lepší použít přípravek s vyšším stupněm ochrany, než se spálit. Rozhodně se nemusíte bát, že se neopálíte, jen to půjde pomaleji a vaše položka nebude tolik zatížena. 

Poprvé aplikujte vybraný krém, mléko či olej ideálně půl hodiny před tím, než vyrazíte z hotelového pokoje na slunce, ať už míříte na pláž nebo za poznáváním památek. Následně obnovujte ochranu přibližně každé dvě hodiny. Pozor si dejte zejména na nos, oblast okolo očí, uši, nárty, krk a pěšinku ve vlasech. Spálit se vám mohou dokonce i chodidla, proto je potřeba nic nepodcenit a ošetřit pokožku opravdu pečlivě. 

I ve vodě hrozí riziko spálení, protože vodní hladina sluníčko odráží. Koupání a pocení navíc snižuje ochranný faktor. Pokud tedy plánujete plavání v moři či bazénu, určitě zvolte voděodolný přípravek a namažte se s dostatečným předstihem, aby měl možnost se do kůže vsáknout. Ideální je rovněž obnovit ochranu po vylezení z vody a osušení pokožky.

Během opalování

K ochraně můžete využít samozřejmě i klobouk, kšiltovku nebo sluneční brýle s UV filtrem. Pobyt na sluníčku si určitě užijte. Nezapomeňte však na výše zmíněné zásady a také si dopřávejte pauzy ve stínu a dostatek tekutin. 

Dobu strávenou na slunci prodlužujte raději postupně a nechte vaši pokožku, ať si zvykne. Vyhnout se přímému slunci a dát si delší pauzu ve stínu byste určitě měli mezi jedenáctou a třetí hodinou, kdy hrozí velké riziko spálení i přes použití ochranných přípravků. Nezapomeňte, že slunce svítí, i ve chvílích, kdy je pod mrakem a stín ani oblečení nezastaví všechny sluneční paprsky.

Po opalování

Po opálení byste si měli dát sprchu a smýt ze sebe zbytky opalovacího krému či oleje. Následně je opět na místě dopřát pokožce řádnou hydrataci pomocí tělového mléka. Urychlíte tak její regeneraci a zmenšíte případné škody způsobené sluncem.

Pokud budete dodržovat těchto několik jednoduchých zásad, vrátíte se z letní dovolené nejen krásně opálení, ale hnědá pokožka vám navíc vydrží ještě dlouho po té. 

Tak co, využijete na své příští dovolené u moře naše tipy pro zdravé opalování? Pokud ano, přivezete si z dovolené s cestovní kanceláří Blue Style nejen nezapomenutelné zážitky, ale také dokonale snědou pokožku.

Kam na dovolenou v roce 2024?

Dovolená u moře v roce 2024: Kam se vypravíte vy?

Pronájem auta na dovolené: 10 rad a tipů pro vaše pohodlí

Mohlo by vás zajímat

Experti na cestách - 10. díl

Experti na cestách: 10. díl

Jak se z individuální cestovatelky stane spokojená klientka cestovní kanceláře? Jaké okolnosti k tomu vedou a jaké výhody to s sebou přináší? To se dozvíte od hosta pořadu Experti na cestách, kterým je Lea Siekel, finalistka soutěže MasterChef Česko. Share Tweet Email

Číst více

lokum neboli Turkish Delight

Lokum: Cukrovinka, která vznikla díky osmanskému sultánovi

Chystáte se na dovolenou do Turecka nebo do balkánských zemí? Pokud ano, určitě tam narazíte na různobarevné cukrovinky nazvané lokum. Působí natolik lákavě a optimisticky, že je většina turistů zkrátka „musí“ ochutnat. Dokonce i ti, kteří holdují zdravému životnímu stylu! Share Tweet Email

Číst více

Ajman Museum

Ajman Museum zachycuje tradiční životní styl v nejmenším emirátu

Dovolená ve Spojených arabských emirátech nemusí být pouze o luxusních hotelech, nádherných plážích, jedinečných nákupech a výletech do hor či pouště. Lze obdivovat moderní světové unikáty postavené v posledních letech, nebo naopak historické památky pocházející z dob dávno minulých. Jedna z nejnavštěvovanějších pamětihodností se nalézá v nejmenším emirátu Ajman. Řeč je o pevnosti z 18. […]

Číst více