Jak sjednat storno zájezdu

Rady na cestu

COVID pandemie proměnila celé odvětví cestovního ruchu. Změnil se také přístup turistů k praktickým otázkám cestování. Nyní více myslí i na situace, kvůli kterým by nemohli své plány realizovat a snaží se zmírnit jejich případné negativní dopady. K tomu využívají např. pojištění storna zájezdu, které se stalo téměř nedílnou součástí každého cestovního pojištění. Co přesně pojištění storna obnáší a jak se vyhnout nejčastějším chybám při sjednání?

Podle aktuálních dat ERV Evropské pojišťovny, pojištění storna využívá zhruba 80 % všech cestujících směřujících na pobytové zájezdy s cestovní kanceláří. Poptávka po něm roste i přesto, že lidé si s ohledem na ústup pandemie COVID-19 kupují zájezdy jen několik týdnů před odjezdem. V době před pandemií se pojištění prodávalo zejména k first-minute zájezdům.

Na trhu existuje celá řada produktů, ale ne všechny nabízí stejné výhody. Pojištění storna se standardně uplatňuje v případě zdravotních potíží, nicméně některé pojišťovny nabízí i varianty vztahující se např. i na ztrátu zaměstnání, rozvodové řízení, poškození bydliště, zrušení schůzky obchodním partnerem, dopravní nehodu cestou na letiště, nebo třeba živelní pohromy. Některými variantami se dají pojistit i tuzemské cesty, což se hodí zejména v poslední době, kdy se ceny ubytovacích služeb zvýšily o desítky procent.

Na co si dát pozor

Stejně jako v případě cestovního pojištění i u pojištění storna musí být splněny určité podmínky, aby na jeho základě mohlo být později uplatněno pojistné plnění. V první řadě by zájemce o pojištění měl věnovat pozornost pojistným podmínkám, ve kterých každá pojišťovna vymezuje nejen rozsah krytí, ale také případné výluky z jeho plnění. Důležitý je i samotný proces uzavírání pojistky. Mezi nejčastější chyby při sjednávání storna zájezdu patří:

  • Včasné sjednání pojištění,
  • skutečná hodnota zájezdu,
  • datum uhrazení pojištění.

Včasné sjednání pojištění

Pojištění storna se vztahuje pouze na období před odjezdem, a proto je nutné ho sjednat včas. Lhůta pro sjednání se může lišit podle typu pojišťovny, nebo nabízeného produktu. Při nákupu dovolené v cestovní kanceláři je nejjednodušší si ho sjednat v rámci balíčku s cestovním pojištěním. Prodejci v CK vždy poskytnou přesné informace.

Jiná situace nastává, když si lidé svou dovolenou zařizují takzvaně po vlastní ose. Např. specialista na cestovní pojištění ERV Evropská pojišťovna umožňuje sjednání pojištění storna až do 3 pracovních dnů od objednání první cestovní služby (např. letenka, ubytování). Pokud se ale cestovní služba objednává méně než 15 dní před datem odjezdu, pak je nutné storno sjednat už v den objednání. Sjednání storna zájezdu v den nákupu cestovní služby se doporučuje i v případě online rezervačních systémů (např. Booking.com).

Skutečná hodnota zájezdu

Častou chybou při sjednání pojištění storna bývá také nedostatečné krytí. Stojí za ní snaha ušetřit na pojištění tím, že není sjednáno na celou hodnotu nebo na všechny zakoupené cestovní služby. V tom případě se mluví o tzv. podpojištění. V praxi to znamená, že lidé často uvedou nižší částku, než je reálná hodnota dovolené, nebo vynechají některou z objednaných služeb. To se se pak samozřejmě projeví v i podobě nižšího pojistného plnění.

Termín uhrazení pojistky

Neméně důležitou podmínkou správně uzavřené pojistky je i její včasné uhrazení. Většina pojišťoven totiž pojistku aktivuje až v momentě připsání platby na účet. V případě, že se pojištění storna zájezdu kupuje v dostatečném předstihu, lze využít všechny nabízené platební metody. Pokud má být pojistka platná např. již od druhého dne, doporučuje se online platba.

Tip: ERV Evropská nabízí i možnost tzv. dodatečného rozšíření pojištění Storna. To funguje tak, že když si člověk koupí nejprve např. letenky a k nim pojištění storna, může následně při rezervaci ubytování pojistku rozšířit i na něj.

Pojištění storna zájezdu představuje nejúčinnější ochranu před nečekanými událostmi a vyplatí se i pro cesty s nízkým rozpočtem. Některé pojišťovny totiž nabízí až 100% pojistné plnění bez spoluúčasti pojistníka.

Autorem článku je Vlasta Divoký, ERV Evropská pojišťovna

dovolená na Mallorce

Dovolená na Mallorce: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

Dovolená v Kalábrii: Rady, tipy a důležité informace pro turisty

dovolená v Kalábrii

Mohlo by vás zajímat

cestovatel Richie a street art ve městě Espargos na kapverdském ostrově Sal

Kapverdy: Fotoreportáž z kapverdského ostrova Sal (2. část)

Pokud vám nevadí středně dlouhá doba letu (cca 6 a půl hodiny), můžete se s CK Blue Style vydat na kapverdský ostrov Sal. Leží v Atlantském oceánu, necelých 600 km západně od Senegalu. Není velký, má jen 216 km2, a tak ho během dovolené stihnete poznat celý. Respektive všechna místa, která stojí za návštěvu. Čekají […]

Číst více

Cestovka b.s. | 1. díl

I sebevětší cestovní kancelář nějak začínala. Třeba jen ve dvou lidech a s malým autem, bez kancelářských prostor, s kamarádem grafikem ze Stodůlek, kde v dětském pokoji vznikl první katalog… Tak začínala právě ta naše. Share Tweet Email

Číst více

Experti na cestách

Experti na cestách: 23. díl

Adrenalinové zážitky i odpočinek v klidných mělkých zátokách. Takový kontrast nabízí Ras Al Khaimah, jeden z nejrozmanitějších a nejzelenějších Spojených arabských emirátů. Ve speciálu pořadu Experti na cestách se reportérka Petra Staňová vypravila prozkoumat, jakou zde lze prožít dovolenou. Těšit se můžete na ostrov Marjan Island s luxusními hotelovými komplexy, výlet za perlami i na […]

Číst více