Sluneční brýle: Jak na dovolené chránit oči před sluncem a pískem?

Co si sbalit na cestu?Rady na cestu

Nejen sluneční paprsky, ale také poletující písek na pláži či v poušti ohrožují naše oči během dovolené v zahraničí. Optimální ochranou jsou sluneční brýle. Jaký typ si pořídit na cestu do Egypta, Tuniska, Řecka, Bulharska, Spojených arabských emirátů či Maroka? Možností je celá řada. Pojďme si je nyní krátce představit.

Antireflexní úprava zlepší pohled

Sluneční brýle jsou doplněk, který by si měl vzít na dovolenou každý z nás. Sluneční záření je nejen na plážích, ale také na horách či v poušti obzvlášť zákeřné. Dalším škůdcem je jemný písek a prach. Oči si tudíž musíme velmi dobře chránit.

sluneční brýle na Santorini

Podle toho, kam se chystáme a při jakých příležitostech budeme sluneční brýle používat, měli bychom si vybírat varianty s různými materiály zorníků, popřípadě s úpravami. K nim patří například úprava antireflexní či hydrofobní.

dámské sluneční brýle Julbo Monterosa Spectron 4

Antireflexní úprava brýlových čoček zaručuje, že pohled přes takovéto sluneční brýle je jasnější a kontrastnější – za každé situace. Tedy i za volantem. Antireflex tvoří několik vrstev oxidu kovů a aplikace se provádí na zadní i přední plochu brýlové čočky. Když se v takto upravených brýlích vyfotíme, nebude se nám v nich odrážet okolní prostředí.

Déšť nebo kapky vody zanechávají na sklech stopy. Snad každého rozčiluje i to, když se brýle zamlžují. Jestlipak víte, že se na brýlích objevuje rovněž voda odpařující se z pleti? Řešením může být hydrofobní vrstva na sklech, odpuzující vodu, vlhkost a také prachové částice. Mimochodem – pokud se na dovolenou chystáte s dětmi, pořiďte brýle i jim. Měly by dostatečně chránit před UV zářením, ale současně je důležité, aby byly vyrobeny z odolného materiálu…

sluneční brýle Relax Meleda CES2

 

Některé sluneční brýle umí zázraky

Seženeme taktéž brýle s fotochromatickými skly, které se okamžitě přizpůsobují aktuálním světelným podmínkám. To znamená, že na sluníčku ztmavnou a ve stínu zesvětlají.

Polarizované sluneční brýle v sobě mají speciální filtr, který blokuje odražené světlo šířící se v horizontálním směru a který dovoluje vertikálnímu světlu proniknout do našeho oka. Výsledkem je křišťálově čisté vidění a jasné barvy. Nejvýznamnějším rysem polarizovaných brýlových čoček je funkce omezující oslnění způsobené slunečním zářením.

volnočasové brýle Relax Formosa CES6

 

Polarizace výrazně blokuje silné odlesky a povrchové odrazy projevující se zejména při pohledu na vodní hladinu nebo mokrou vozovku. Funkce proti slunečnímu záření eliminuje sluneční paprsky, které se odrážejí od vodní hladiny, takže nám pomůže vidět pod vodní hladinu.

Nepočítejme s tím, že nás patřičně ochrání levné brýle z tržnice. Mnohdy jsou bez adekvátního UV filtru, mlží se, snadno se zapráší a podobně. Každopádně musíme mít na paměti skutečnost, že sluneční brýle, které propouštějí velmi málo světla, není záhodno používat při řízení auta!

opalující se pár

Cyklistické brýle: Dovolená na kole vyžaduje důkladnou ochranu očí

cyklistické brýle

Mohlo by vás zajímat

Playa de Muro na ostrově Mallorca

Playa de Muro: Nejdelší písčitá pláž na ostrově Mallorca

Oceněním Modrá vlajka se pyšní nejdelší písčitá pláž na ostrově Mallorca – Playa de Muro (katalánsky Platja de Muro). Rozprostírá se na severovýchodě, měří přibližně šest kilometrů. Táhne se od jižního konce pláže Platja d’Alcúdia až k ulici Carrer Mar v letovisku Can Picafort. Její povrch tvoří jemný světlý písek. Vstup do Středozemního moře je […]

Číst více

Experti na cestách - 6. díl

Experti na cestách: 6. díl

Rodina milující poznávání nových míst a kultur. Rodina, která dlouho na jednom místě neposedí. Svým dětem se snaží ukazovat rozmanitost světa a předávat jim svoji „lehkost bytí“. The Fotr, známí influnceři, kteří vám ukáží cestování s dětmi v praxi. Share Tweet Email

Číst více

mys Drastis na ostrově Korfu

Drastis: Okouzlující mys na řeckém ostrově Korfu vybízí k výletu

Dovolená na řeckém ostrově Korfu je obvykle ve znamení klidu a pohody. A také skvělé gastronomie, čistého moře, hezkých pláží, panenské přírody a zajímavých památek. Chcete poznat i jiná místa než jen hotel a jeho bezprostřední okolí? Ozdobou severozápadního pobřeží je nádherný mys Drastis (Cape Drastis), nalézající se přibližně kilometr od vesnice Peroulades. Share Tweet […]

Číst více