Splňuje váš cestovní doklad podmínky vstupu do vaší zvolené destinace?

Rady na cestu

Chystáte se na dovolenou? Potom si nezapomeňte včas zkontrolovat platnost svého pasu, zejména pokud letíte do některé z mimoevropských destinací. Ušetříte si tak nejen spoustu starostí, ale i peněz!

Podmínky pro vstup do jednotlivých zemí se totiž liší a pokud včas nezjistíte, že váš pas již nesplňuje požadovaná kritéria, může se vám vaše dovolená pěkně prodražit, případně na ni vůbec nebudete moci odletět. A to si určitě nikdo nepřeje.

Začněme však od úplného začátku.

Kde si mohu vyřídit cestovní pas?

Cestovní pas vám vydají na kterémkoli obecním úřadě obce s tzv. rozšířenou působností (v Praze to budou městské úřady částí Praha 1 až Praha 22). Zajít si můžete i rovnou na Ministerstvo vnitra, které najdete na pražském Pankráci.

Co budu k žádosti o pas potřebovat?

Bude vám stačit jeden platný doklad, nejčastěji občanský průkaz. Není potřeba přikládat fotografii, budete vyfoceni přímo na místě. Pokud je vyřizovateli pasu méně než 15 let, je potřeba přítomnost zákonného zástupce. 

Jak dlouho to všechno trvá?

Pamatujete si, jak jsme v úvodu článku psali, že se vám dovolená může kvůli potížím s platností pasu pořádně prodražit? Níže naleznete přehlednou tabulku, ve které se dozvíte, na kolik vás zřízení pasu v závislosti na tom, jakou rychlé vyřízení zvolíte.

 

Vyžadovaná platnost pasu pro jednotlivé destinace

A teď už k samotné platnosti pasů. I v tomto případě jsme pro vás připravili tabulku. V ní najdete seznam všech zemí, do kterých se můžete s naší cestovní kanceláří podívat, společně s údajem o požadované délce platnosti cestovního dokumentu pro vstup na jejich území. 

Více informací o podmínkách vstupu do jednotlivých destinací pak naleznete na našich webových stránkách.

Tak co, máte vše v pořádku? Pokud ano, už zbývá jen si pečlivě zabalit a pak už se pouze těšit, až se vaše chodidla poprvé dotknou vyhřátého plážového písku.

Těšíme se společně s vámi!

Do letadla s dítětem aneb jak na cestování s dětmi

Rodinná dovolená: Do letadla s dítětem aneb jak na cestování s dětmi

Na co si dát pozor před odletem na dovolenou: 5 nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí

5 nešťastných chyb před začátkem dovolené

Mohlo by vás zajímat

Tajemství egyptských parfémů a aromaterapie

Dovolená v Egyptě: Egyptské parfémy a aromaterapie

Čeká vás dovolená v Egyptě? Těšit se můžete nejen na zlatavé pláže, vyhřáté a průzračné moře, zajímavé historické památky či výtečnou kuchyni, ale také na čarovné vůně, kterou nabízí egyptské parfémy a aromaterapie. Prožijte dovolenou všemi smysly a přivezte si s sebou domů nějaký ten voňavý suvenýr! Share Tweet Email

Číst více

Djerba Explore Park

Dovolená v Tunisku: Djerba Explore Park –⁠ zábava pro celou rodinu!

Přemýšlíte kam na parádní rodinnou dovolenou? A už jste byli na Djerbě? Tento kouzelný tuniský ostrov totiž nabízí nejen krásné pláže a čisté moře, ale i pestré vyžití. Navštívit můžete například oblíbený Djerba Explore Park s krokodýlí farmou. Share Tweet Email

Číst více

5 nejkrásnějších pláží na Jižním Kypru

Dovolená na Kypru: 5 nejkrásnějších pláží Jižního Kypru

Chcete se slunit na nejkrásnějších plážích v Evropě? Ponořit se do jedněch z nejčistších mořských vln? Spatřit překrásné výhledy ze skalnatých útesů? Tak vyrazte na pláže Jižního Kypru! Share Tweet Email

Číst více