Turecko: Poznejte turecký Olymp a jeho okolí

DestinaceTureckoTipy na výlety

Turecko nabízí mnoho zajímavých pamětihodností i přírodních krás, které si přímo říkají o to, aby se staly cílem jednoho z vašich výletů. A jedním z míst, které určitě stojí za návštěvu je nepochybně hora Tahtalı Dağı a její krásné okolí.

Tahtalı Dağı je hora v Turecku, někdy nazývaná také jako Lýkijský Olymp nebo turecký Olympos. Měří 2366 metrů a leží v pohoří Taurus nedaleko města Kemer v provincii Antalya na Turecké riviéře. Na jejích strmých svazích rostou hlavně cedry a nachází se zde přírodní vývěr zemního plynu zvaný Chiméra. Název hory je pravděpodobně odvozen z tureckého výrazu „taht“ neboli „trůn“.

Vzhůru na vrchol

Na vrchol hory se lze samozřejmě vypravit s využitím vlastní sil –⁠ pěšky. V roce 2007 zde však byla zprovozněna lanová dráha dlouhá úctyhodných 4350 metrů. Během jízdy navíc zažijete jedinečný pohled na okolní krajinu. 

Vrchol hory může být pokryt sněhem. Nachází se zde vyhlídková plošina, která poskytuje panoramatický výhled a je ideálním místem pro fotografování. Hora se řadí i mezi oblíbené destinace pro paragliding, protože nabízí ideální podmínky pro tuto adrenalinovou aktivitu. 

Pěší túra po okolí

Okolí Tahtalı Dağı je bohaté na přírodní krásy a turisté si zde mohou vychutnat pěší túry a procházky v příjemném prostředí horské krajiny. Přes horu navíc vede Lýkijská stezka, což je značená dálková pěší trasa o délce více než 500 kilometrů vedoucí přes celé jižní pobřeží a procházející územím antické Lýkie.

Cesta začíná ve městě Fethiye a končí v Antalyi. Mezi místa, kterými prochází, patří například Baba Dagi, Údolí motýlů, historické město Kas, vykopávky města Olympos či nádherná pláž Cirali. Pokud máte čas, určitě doporučujeme projít si alespoň část trasy, protože její krásy určitě stojí za vidění.

Kemer

Jedním z oblíbených tureckých letovisek, kam se lze vypravit s cestovní kanceláří Blue Style, je město Kemer ležící na úpatí pohoří Taurus jižně od Antalye. Jedná se o jednu z nejkrásnějších a nejzelenějších oblastí Turecké riviéry a zároveň klidnou lokalitu, v níž lze prožít pohádkovou dovolenou. 

Zdejší pěkné pláže i malebné a dobře udržované parky vybízejí k romantickým procházkám a společným piknikům. Samozřejmě zde nalezneme i množství obchůdků, restaurací a barů či přístav, v němž kotví výletní lodě a jachty z celého světa. A aby toho nebylo málo, oblast je známá také pro častý výskyt hojného počtu delfínů.

Antalya

Za návštěvu určitě stojí i město Antalya, které je dnes největším a nejnavštěvovanějším centrem Turecké riviéry a často bývá považováno i za její neoficiální hlavní město. Návštěvníci zde mají možnost objevit a poznat řadu historických památek. Centrem je starobylá čtvrť Kaleci, kde lze spatřit například římské městské hradby či Hadriánovu bránu, v noci pěkně nasvícenou. Mezi další významné pamětihodnosti patří Kanelovaný minaret (Yivli Minare) s Etnografickým muzeem a kruhová věž Hidirlik, jež v dobách helénistického Řecka sloužila jako maják. 

Za pozornost stojí rovněž Antalya Müzesi s uměleckými díly, Kaleiçi Müzesi a Městské archeologické muzeum vystavující exponáty od doby kamenné až po současnost. Nejen děti pak potěší Minicity Antalya, kde je k vidění celé město ve zmenšené podobě spolu s dalšími významnými stavbami a přírodními zajímavostmi z Turecka.

Antalye však nabízí i jiné formy zábavy, a to báječné koupání ve vyhřátém Středozemním moři omývajícím nekonečné písčité pláže. Na západě se nachází rušnější pláž Konyaalti, na východě pak leží klidnější Lara. Na obou si na své přijdou jak nadšenci do vodních sportů, tak rodiny s dětmi. A samozřejmě nelze opomenout ani zajímavé výlety do přírody a nedalekých hor.

Pojeďte s námi na dovolenou na Tureckou riviéru a navštivte horu Tahtalı Dağı, jež je oblíbeným cílem turistů z celého světa a nabízí nádherné výhledy na Středozemní moře, pláže i okolní krajinu. Chcete-li více důvodů, proč se do Turecka vypravit, přečtěte si článek od našich cestovatelů o různých tvářích tohoto dovolenkového ráje.

Toulky překrásnou Madeirou

Madeira –⁠ tipy na výlety na Ostrově věčného jara (1. část)

Dovolená v Turecku:⁠ 4 tváře dovolenkového ráje

4 tváře dovolenkového ráje

Mohlo by vás zajímat

Dovolená na Kapverdách

Dovolená na Kapverdách: Ochutnejte víno z ostrova Fogo!

Asi již víte, že Kapverdy (celým názvem Kapverdská republika) jsou malé souostroví zhruba 400 km od západního pobřeží Afriky. Pro své nádherné pláže, skvělou kuchyni a pohostinnost místních obyvatel se staly vyhledávanou turistickou destinací. Vydejte se na Kapverdy i vy! Aby však vaše dovolená byla kompletní, určitě vám doporučujeme ochutnat i kapverdské víno. Share Tweet […]

Číst více

5 tradičních pochoutek z Kosu

Dovolená v Řecku: 5 tradičních pochoutek z ostrova Kos

Ke správné dovolené patří i ochutnávání specialit místní kuchyně. Řecká gastronomie je známá snad všude, staví na jednoduchosti pokrmů a čerstvosti surovin a patří k nejzdravějším na světě. Které dobroty můžete ochutnat na ostrově Kos? Share Tweet Email

Číst více

Dovolená na Sardinii

Dovolená na Sardinii: Panenská příroda i prastará kultura v pohoří Barbagia

Nádherné pláže a průzračné moře na Sardinii nejspíš nikoho nepřekvapí. Chcete-li však zažít tento magický italský ostrov v jeho divočejší podobě, vydejte se do horské oblasti Barbagia. Share Tweet Email

Číst více